2014-03-07 13:18:08
Φωτογραφία για Διακοπή των πολιτικών - διπλωματικών σχέσεων Βενεζουέλας - Παναμά
Σε διακοπή των πολιτικών - διπλωματικών σχέσεων, αλλά και πάγωμα των εμπορικών σχέσεων της χώρας του με τον Παναμά προχώρησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης του Παναμά να ζητήσει σύγκληση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟAS) για να συζητηθεί το θέμα των βίαιων διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα.

Ενα αγόρι με το πρόσωπό του βαμμένο στα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας και πίσω του ένα γιγάντιο πανό του Τσάβες. Η χώρα τιμά τη μνήμη του «κομαντάντε», καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατό του.

«Πριν από τη συνωμοσία που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Παναμά, αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Παναμά και να παγώσω όλες τις εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια τελετής για την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες στο Καράκας. «Κανείς δεν πρέπει να συνωμοτεί ζητώντας την παρέμβαση εναντίον της χώρας μας, φτάνει πια!», πρόσθεσε.


Χθες πάντως συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον -έδρα του Οργανισμού- το σώμα των μόνιμων αντιπροσώπων, ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΟAS, ο Χιλιανός Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αποστολής μιας ομάδας παρατηρητών στη χώρα με στόχο να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Παναμά στον OAS, Αρτούρο Βαγιαρίνο, τόνισε: «Δεν επιθυμούμε ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, αλλά ανησυχούμε βαθύτατα για τη βία, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτιμούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ως μέλη του ενός Οργανισμού που αγωνίζεται για την ειρήνη στην περιοχή να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος για τη Βενεζουέλα».

Εξάλλου, η κυβέρνηση του Παναμά μίλησε για «απαράδεκτες προσβολές», σχολιάζοντας τα λεγόμενα Μαδούρο περί συνωμοσιών.

Στο μεταξύ, στο Καράκας τιμήθηκε χθες η μνήμη του Ούγκο Τσάβες με παρελάσεις, διαδηλώσεις και την προβολή της ταινίας του Ολιβερ Στόουν, «Ο φίλος μου ο Ούγκο».

Στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα, ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής Αμάντο Μπουντού και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της Βραζιλίας Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία.

Η αντιπολίτευση είχε αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει διαδηλώσεις, «σεβόμενη τα αισθήματα ενός τμήματος του λαού για τον Ούγκο Τσάβες». Φοιτητές πάντως έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους των μεσοαστικών συνοικιών του Καράκας και άλλων πόλεων. Ενας 26χρονος έχασε τη ζωή του στη δυτική επαρχία Τάτσιρα, καθώς προσπάθησε να αποφύγει οδόφραγμα με το αυτοκίνητό του.

«Πολλοί πρόεδροι είναι εδώ και θέλουμε να τους δείξουμε ότι η Βενεζουέλα ασθενεί», δήλωσε η 20χρονη φοιτήτρια Σιλβάνα Λεζάμα. «Δεν προσβάλλουμε τον Τσάβες, αλλά όταν πέθανε πέρυσι είχαμε μία εβδομάδα πένθους. Τώρα 18 άτομα έχουν πεθάνει στις διαδηλώσεις και έδωσαν πέντε ημέρες γιορτή για το καρναβάλι».
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Αναβιώνει» το Opel Calibra;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Αναβιώνει» το Opel Calibra;
«ΤΟΤΕΝΑΜ ΓΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΟ»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΤΟΤΕΝΑΜ ΓΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΟ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ