2014-03-13 09:32:09
Φωτογραφία για Εικασίες οι αναφορές για «bail-in» στις ελληνικές τράπεζες
Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο ενδεχόμενο η ενεργοποίηση των νέων κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων να επηρεάσει τους μη ασφαλισμένους ομολογιούχους (junior) των ελληνικών τραπεζών. Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Ανακοινωσή της Επιτροπής 2013/216/01/ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να γίνει με το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερωτήματα του in.gr για το εάν με την εισαγωγή της Ανακοινωσή της Επιτροπής 2013/216/01/ΕΕ στο εθνικό νομικό πλαίσιο θα υπάρξει ζήτημα να απομειωθεί η αξία των ομολόγων των μη ασφαλισμένων πιστωτών τραπεζών που έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως οι σχετικές αναφορές είναι «εικασίες» που δεν τεκμηριώνονται και ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου πρέπει να υπάρξουν ειδικές προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί το «bail in».


Όπως εξηγούν, η κοινοτική οδηγία που ισχύει από την 1η Αυγούστου 2013 προβλέπει πως όταν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας με κεφαλαιακό έλλειμμα παραμένει πάνω από το θεσπισμένο ελάχιστο ποσοστό, η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκαταστήσει η ίδια την κεφαλαιακή της θέση, μέσω μέτρων άντλησης κεφαλαίου.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα, περιλαμβανομένης άλλης εποπτικής δράσης, τότε και μόνον τότε το χρέος μειωμένης εξασφάλισης θα μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο, κατά κανόνα προτού χορηγηθεί η κρατική ενίσχυση», σημειώνουν χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζουν πως η Κοινοτική Οδηγία δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ).

Για το σχετικό ζήτημα η Ανακοινωσή της Επιτροπής 2013/216/01/ΕΕ αναφέρει τα εξής : «Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν πληροί πλέον τις ελάχιστες κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, το χρέος μειωμένης εξασφάλισης πρέπει να μετατρέπεται ή να απομειώνεται, κατά κανόνα προτού χορηγηθεί η κρατική ενίσχυση. Δεν πρέπει να χορηγείται κρατική ενίσχυση προτού τα ίδια κεφάλαια, το υβριδικό κεφάλαιο και οι μετοχές μειωμένης εξασφάλισης διατεθούν στο σύνολό τους προς αντιστάθμιση τυχόν ζημιών».

Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η απαίτηση το χρέος μειωμένης εξασφάλισης να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο δεν ισχύει στις περιπτώσεις που κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος πως η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Για το σχετικό ζήτημα η Ανακοινωσή της Επιτροπής 2013/216/01/ΕΕ αναφέρει ότι η εξαίρεση αυτή θα μπορούσε να ισχύει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος της ενίσχυσης που πρόκειται να χορηγηθεί είναι μικρό εν σχέσει προς τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας και το κεφαλαιακό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, ιδίως μέσω μέτρων άντλησης κεφαλαίου. Ακόμη αναφέρει πως το πρόβλημα των δυσανάλογων αποτελεσμάτων ή του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπισθεί με την επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος θέσπισης των μέτρων κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος.

Τέλος, τα αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μετατραπεί το χρέος μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχικό κεφάλαιο είναι οι τράπεζες να έχουν εκδώσει τέτοια ομόλογα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ