2014-03-13 09:31:33
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΤΡΟΪΚΑΣ
Σε διαρθρωτικά θέματα θα εστιαστούν οι συνομιλίες που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, το απόγευμα με την τρόικα. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες», ενώ επεσήμανε ότι παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Όμως, από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις, όπως, π.χ. για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κ.λπ.

Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).


Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η κυβέρνηση πρέπει να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο και ει δυνατόν έως την Κυριακή, υπό την πίεση που ασκούν τα μέλη του Eurogroup.

Έτσι, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε ανοιχτή γραμμή και μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει μία ακόμη συνάντηση των δύο προκειμένου να συζητηθούν τα νέα αιτήματα της τρόικας που απέχουν από τα συμφωνηθέντα, τα οποία επικαλέστηκε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να απειλήσει ότι δεν θα εκταμιευθεί η δόση όπως άλλωστε έκανε πρόσφατα και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο κ. Σόιμπλε έσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως οι εταίροι δεν πρόκειται να δώσουν... με το ζόρι μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Δηλαδή ένα νέο μνημόνιο το οποίο Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν απορρίψει κατηγορηματικά. Αυτή η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε συνδυασμό με την απίστευτη επιμονή που έδειξαν οι της τρόικας για τις τράπεζες, ενισχύει τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών ότι τελικός στόχος των δανειστών είναι να «προλάβουν» την Ελλάδα πριν βγει στις αγορές με ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα προβλέπει διασφαλίσεις και για το πλεόνασμα. 

Πάντως, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη μία, επιμένει ότι το πλεόνασμα θα «μοιραστεί» έτσι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος και από την άλλη, η τρόικα επιμένει σε χρηματοδότηση αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεων, όπως για παράδειγμα η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου. Η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση. Κάποια χρήματα να πάνε σε ευπαθείς ομάδες, κάποια σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις και κάποια να κλείσουν δημοσιονομικό κενό του 2014 όπως για παράδειγμα από τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους, που και αυτό όμως έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ