2014-04-19 12:32:04
Φωτογραφία για Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας κάνει έρευνα σε βάρος του μεγιστάνα Άικε Μπατίστα
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας διεξάγει έρευνα σε βάρος του ως πρότινος δισεκατομμυριούχου Άικε Μπατίστα για... οικονομικά εγκλήματα, περιλαμβανομένων της πραγματοποίησης συναλλαγών με χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης, της χειραγώγησης της αγοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως ανέφεραν βραζιλιάνικα ΜΜΕ χθες.

Αν η έρευνα της αστυνομίας οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μπατίστα, θα πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα για τον επιχειρηματία ο οποίος άλλοτε χαρακτηριζόταν υπόδειγμα και σύμβολο της οικονομικής επιτυχίας της Βραζιλίας.

Η αυτοκρατορία του Μπατίστα, ο όμιλος εταιρειών EBX, οι δραστηριότητες του οποίου εκτείνονταν από τα καύσιμα ως τα ορυχεία, τα μεταλλεία και τον εφοδιασμό και η αξία του οποίου δύο χρόνια πριν υπολογιζόταν ότι ανερχόταν σε 60 δισεκ. δολάρια, κατέρρευσε πέρυσι κάτω από ένα βουνό χρεών υποβάλλοντας αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές του.


Πριν από δύο εβδομάδες η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Βραζιλίας, η CVM, ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του Μπατίστα για συναλλαγές με τη χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης ενόσω ήταν πρόεδρος της πτωχευμένης πλέον εταιρείας Oleo & Gas Participacoes SA, και μιας ακόμη εταιρείας, των ναυπηγείων OSX Brasil SA.

Ο Μπατίστα πλέον αντιμετωπίζει νέα έρευνα, από την αστυνομία, έπειτα από σχετική εισαγγελική παραγγελία, με αντικείμενο εγκλήματα όπως η παράνομη πώληση μετοχών πριν ο όμιλός του καταρρεύσει, όπως ανέφερε η εφημερίδα O Globo. Η αστυνομική έρευνα θα επικεντρωθεί στην πώληση μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας του πριν αυτή ενημερώσει το χρηματιστήριο πως μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων που διέθετε προς εκμετάλλευση δεν ήταν εμπορικά βιώσιμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de S. Paulo.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Μια εκπρόσωπος του Μπατίστα είπε πως ούτε ο ίδιος, ούτε ο όμιλος των εταιρειών του έχουν ενημερωθεί από την εισαγγελία ή την αστυνομία για την έρευνα και ότι θα δώσουν στις αρχές εξηγήσεις όταν κληθούν.

«Όλα θα ξεκαθαρίσουν και η καλή πίστη του Άικε Μπατίστα θα αποδειχθεί», είπε ο δικηγόρος του Ντάρβιν Κορέα.

Εάν καταδικαστεί, ο Μπατίστα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 23 ετών.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς επιδιώκει να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο Μπατίστα απέκρυπτε πληροφορίες οι οποίες ήταν δυσμενείς για τις εταιρείες του και ενθάρρυνε επενδυτές να αγοράσουν μετοχές τους την ώρα που ο ίδιος ρευστοποιούσε τις μετοχές που διακρατούσε.

Μεταξύ άλλων η επιτροπή θα εξετάσει εάν ο Μπατίστα χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter για να χειραγωγήσει την τιμή των μετοχών των εταιρειών του αποκρύπτοντας ταυτόχρονα τα προβλήματά τους.
ΑΠΕ - ΑΜΠ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ