2014-04-30 12:09:05
Φωτογραφία για Στο… τραπέζι χρέος και χρηματοδοτικό κενό
Σε τροχιά...ανάκαμψης βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μια μετά την άλλη οι εκκρεμότητες κλείνουν... Το βασικό επόμενο ζητούμενο αποτελεί η λύση «πακέτο» το δεύτερο εξάμηνο του έτους για το χρέος μαζί με το χρηματοδοτικό κενό και τα τεστ των τραπεζών.

Αυτό κατέστη σαφές στην συνεδρίαση του EWG, της ομάδας εργασίας του Eurogroup στην οποία η Ελλάδα είχε την... τιμητική της με τριπλή παρουσία: την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ, το αίτημα χρηματοδοτικής συνδρομής για το αναπτυξιακό σχέδιο έως το 2021αλλά και το επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς για εκκίνηση διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα έγινε αποδεκτό σε επίπεδο τεχνικών συζητήσεων με την ελληνική πλευρά να ασκεί πιέσεις ώστε να ξεκινήσουν άμεσα. Η μεγάλη κουβέντα ενδεχομένως όμως να γίνει, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, μαζί με την νέα αξιολόγηση της τρόικας.


Το αίτημα αναμένεται να επαναληφθεί και από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup της 5ης Μαίου. Εδράζεται στο ότι πλέον η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012, καθώς έχει πρωτογενές πλεόνασμα και το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Κοινοτικοί κύκλοι εξηγούν ότι η αιτιολογία που δίδεται και για την παράταση των πολιτικών αποφάσεων για το 2ο εξάμηνο επισήμως είναι ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων, καθώς επιθυμούν να περάσουν σε ένα πακέτο οι αποφάσεις για χρέος αλλά και για τη πιθανή στήριξη τραπεζών και το όποιο χρηματοδοτικό κενό.

Αναπτυξιακό μοντέλο...2021

Στην συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) παρουσιάστηκε και το σχέδιο "Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: "Ελλάδα 2021".

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, μειώσεις φόρων αρχικά επί των κερδών επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους ανέργους και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

Αναφέρεται σε ένα νέο μοντέλο το οποίο στην πράξη σημαίνει μια στροφή από το παραγωγή μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στην αύξηση της παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και την προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο ανάπτυξης, ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά και θα περιορίζεται στην εποπτεία, ρύθμιση και υποστήριξη πρωτοβουλιών ανάπτυξης, ενώ όσον αφορά την παραγωγή θα πρέπει να περιορίζεται στην παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών, της άμυνας και της δημόσιας τάξης.

Μέτρα 7,7 δισ. ευρώ και...υψηλό χρέος

Την ίδια ώρα, Εύσημα για την πορεία της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για success story στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και στις μεταρρυθμίσεις,

Παράλληλα, προβλέπει νέα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, την τριετία 2015-2017 στην αξιολόγησή της για το ελληνικό μνημόνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017), ποσό το οποίο αντικατοπτρίζει το δημοσιονομικό κενό των ετών αυτών. Παραθέτει επίσης ένα προς ένα τα 12 προαπαιτούμενα για να έρθουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι δόσεις των 2 δισ. ευρώ, ενώ κάνει λόγο για κατεστημένα συμφέροντα που εμποδίζουν την πρόοδο. Την ίδια ώρα, το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τον Μάιο του 2015 υπολογίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί, σύμφωνα με την Ε.Ε., μέσω repos και αξιοποίησης κεφαλαίων που υπάρχουν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Επιτροπή σημειώνει ότι λόγω της παρατεταμένης ύφεσης την περίοδο 2010-13 το χρέος αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 177% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-14 ενώ αισθητή πτωτική πορεία αναμένεται από το 2015 καθώς η ανάπτυξη θα ενισχύεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 125% το 2020 και περίπου στο 112% το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.

Η ανάπτυξη

Με το νέο έτος, οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώνονται και, σε συνδυασμό με τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, δείχνουν σαφώς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και υποδεικνύουν ανάπτυξη της παραγωγής για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2009. Το 2014 προβλέπεται επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξεως του 0,6%, με ενίσχυση στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016.

Αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στους στόχους εσόδων περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν. Προβλέπεται, για παράδειγμα, πως τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ και του χρόνου τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ προς τα κάτω αναθεωρείται και ο συνολικός στόχος εσόδων μέχρι το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ.

Από την έκθεση προκύπτει πως ο πρώτος γύρος τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2014, με βάση έκθεση όπου θα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια η οποία θα παραδοθεί από τους συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η τρόικα, η τιτλοποίηση πρέπει να απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές ακινήτων και να μην εξαρτάται από το «περιορισμένης ρευστότητας» ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Για τις αρχές του τρίτου τριμήνου προγραμματίζεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για ταπεριφερειακά αεροδρόμια, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και για την εταιρεία διαχείρισης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO).

Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ (τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος), ενώ άγνωστη είναι η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 55% του κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην Αερολιμήν Αθηνών, ενώ αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία με τον στρατηγικό εταίρο, την καναδική επενδυτική εταιρεία PSP.

Εντός του διμήνου προγραμματίζεται, σύμφωνα με την έκθεση, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πολυετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, αλλά εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Υποδομών για τη λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων στον κύριο άξονα και στους κάθετους οδικούς άξονες.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ