2014-05-08 23:59:17
Φωτογραφία για Ξεπερνούν τα 3,8 εκατ. ευρώ τα χρέη του ΚΘΒΕ
Αφορμή για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών του Κρατικού Θεάτρου που ταλανίζουν το σύνολο σχεδόν των διοικήσεων των τελευταίων ετών υπήρξε η πρόσφατη σύλληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου κ. Γιάννη Βούρου. Σε συνέντευξη τύπου που συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να δημοσιοποιηθούν οι τρεις επιστολές διαμαρτυρίας τις οποίες απέστειλε το Δ.Σ. (υπογράφονται από την πρόεδρό του κ. Μένη Λυσαρίδου) προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον διοικητή του ΙΚΑ κ.Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος του Δ.Σ., τρία από τα μέλη του αλλά και ο ίδιος ο κ.Βούρος εξέφρασαν την δυσαρέσκεια, τη θλίψη και την αγανάκτησή τους για τους χειρισμούς (δημοσιοποίηση του ζητήματος) παρότι δεν επρόκειτο για πράξη ή παράλειψη του ίδιου του κ.Βούρου – ή του ΚΘΒΕ αλλά του ιδίου του κρατικού μηχανισμού (οι 12 -όπως ορίστηκαν μετά από ρύθμιση- δόσεις των παλαιότερων οφειλών του ΚΘΒΕ προς το ΙΚΑ, συνολικού ύψους 1.476.560,89 ευρώ, παρακρατούνται ηλεκτρονικά και απευθείας από το ποσό της τακτικής επιχορήγησης του θεάτρου από το ΥΠΠΟ – γεγονός που δεν έγινε από παράλειψη υπαλλήλου του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους).


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΘΒΕ, το χρέος που παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις έφτανε στα 4.860.000 ευρώ και κατάφερε να μειωθεί κατά το ήμισυ και πλέον, παρά τη μειωμένη επιχορήγηση και χάρη στην αύξηση των θεατών κατά 39% και των εσόδων από εισιτήρια κατά 34%.

Η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν: 5.800.000 ευρώ αντί των 6.700.000 του προηγούμενου χρόνου και 9.000.000 προ τριετίας.

Αναλυτικά τα χρέη που παρέλαβε το ΚΘΒΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η διοίκησή του είναι:

Προς το ΙΚΑ: 1.250.000 (υπό ρύθμιση απευθείας μέσω της χρηματοδότησης).

ΔΕΗ 300.000 ευρώ (μειώθηκε ήδη στις 120.000 ευρώ).

Από καθυστερημένα ενοίκια στην ΕΜΣ (για το κτίριο της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών): 250.000 ευρώ (μειώθηκε ήδη στις 70.000 ευρώ και πλέον πληρώνεται το μηνιαίο μίσθωμα κανονικά).

Από τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, φύλαξη, συντήρηση κτιρίων, καθαριότητα κλπ 1.180.000 ευρώ.

Σε προμηθευτές, υφάσματα, ξυλεία και υλικά γενικά 130.000 ευρώ.

Για το ενοίκιο του κτιρίου της Μονής Λαζαριστών 300.000 ευρώ (μειώθηκε ήδη στις 150.000 ευρώ).

Εκκρεμότητες συμβολαίων 600.000 ευρώ.

-Από το ...”αγκάθι της Όπερας” (όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην υπόθεση αυτή για την οποία το ΚΘΒΕ βρέθηκε χρεωμένο λόγω του κοινού αριθμού φορολογικού μητρώου που είχε το ΚΘΒΕ με την Όπερα Θεσσαλονίκης, ο κ.Βούρος) 850.000 ευρώ (μειώθηκε ήδη στις 200.000 ευρώ).

Όμως το ΚΘΒΕ, δεν έχει μόνο χρέη. Έχει και οικονομικές απαιτήσεις από χρέη τρίτων προς αυτό, τα οποία ουδέποτε διεκδικήθηκαν νομικά, "αγγίζουν" τα 2.000.000 ευρώ και αφορούν:

- Στα χρέη της όπερας (Όπερα 850.000 ευρώ) που επωμίσθηκε το ΚΘΒΕ.

Επιστροφή ΦΠΑ 871.000 ευρώ.

Συνεργασίες του ΚΘΒΕ με διάφορες επιχειρήσεις και πολιτιστικούς οργανισμούς 363.000 ευρώ (με νομικές ενέργειες διεκδικούνται 150.000 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα – αφορούν στην περίοδο προ του 2002 και είναι σε... δραχμές- έχουν παραγραφεί επειδή δεν είχαν διεκδικηθεί έγκαιρα).

Χρέη από το θέατρο “ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΕ” (από συμπαραγωγές της προηγούμενης διεύθυνσης) 300.000 ευρώ.

Παλαιότερες οφειλές του Δήμου Θεσσαλονίκης προς το ΚΘΒΕ που αφορούν στην οργάνωση των “Δημητρίων” περίπου 750.000 ευρώ.

Το σύνολο των χρεών που υφίστανται σήμερα (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας και των υπολειπόμενων δόσεων του ΙΚΑ): 3.868.000 ευρώ.

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Δ.Σ. Μένη Λυσαρίδου αναφέρθηκε στο “παρακμιακό παρελθόν” του ΚΘΒΕ (διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη αποστροφή αφορούσε στις εγκαταλειμμένες υποδομές, φθορές των εγκαταστάσεων αλλά και στον ασαφή απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης τον οποίο για λόγους ...συνέχειας της δραστηριότητας, το νέο Δ.Σ. υπέγραψε με επιφύλαξη) και για “συμπληγάδες παράνοιας του ελληνικού κράτους που διαπομπεύουν τον καλλιτεχνικό διευθυντή αναστέλλοντας έτσι το καλλιτεχνικό του όραμα για το ΚΘΒΕ”.

Αγανακτισμένος και ο ίδιος ο κ.Βούρος μίλησε για ευθύνες της πολιτείας η οποία “προκειμένου να εξυπηρετήσει τη φιλοσοφία ενός κράτους δικαίου δεν φείδεται διαπομπεύσεων ακόμα και πολιτών...”.

Για “πρωτοφανή γεγονότα”, “ευθύνες και του ΥΠΠΟ”, “άδικη σύλληψη” αλλά και ...έκκληση “όταν το κράτος δεν πληρώνει στο... κράτος, ας μην συλλαμβάνει του αθώους πολίτες” μίλησαν και τα μέλη του Δ.Σ., ο στιχουργός κ. Φ. Γράψας και ο ηθοποιός κ.Γρηγόρης Βαλτινός.

Στη δημόσια παρουσίαση των στοιχείων για τα οικονομικά του ΚΘΒΕ πάντως, η πρόεδρος του Δ.Σ. αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ.Βούρος απέφυγαν να τοποθετηθούν ονομαστικά εναντίον της προηγούμενης διοίκησης και ιδιαίτερα του καλλιτεχνικού διευθυντή κ.Χατζάκη (καλλιτεχνικού διευθυντή σήμερα του Εθνικού Θεάτρου) παρότι εκκρεμούν νομικές διαδικασίες μετά από εκατέρωθεν προσφυγές στη δικαιοσύνη και αρκέστηκαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την “άδικη δίωξη και διαπόμπευση” του καλλιτεχνικού διευθυντή κ.Γιάννη Βούρου.
agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ