2014-05-12 15:07:25
Φωτογραφία για Γιάννης Κυριόπουλος: Οι αλλαγές στην Υγεία έχουν αποτύχει!
Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Για κατάρρευση των διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί ή/και επιβληθεί στα τελευταία χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα όσα συμβαίνουν στο χώρο της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το νεοσύστατο Περιφερειακο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), κάνει την Δευτέρα 12 Μαϊου λόγο ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος, σε συνέντευξή του στον ηλεκτρονικό ενημερωτικό ιστότοπο protagon.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κυριόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων για τις αλλαγές στον χώρο του δημοσίου συστήματος Υγείας:

"Οι πολιτικές που υποδεικνύονται από παράγοντες της διεθνούς επιτήρησης (Tρόικα, Task Force) διακρίνονται από φορμαλισμό, έλλειψη τεκμηρίωσης και μηχανιστική μεταφορά τεχνικών (από χώρες με άλλη «τεχνολογία παραγωγής» υγειονομικών υπηρεσιών), αλλά προσθέτως και από στοιχεία πολιτικής ακαμψίας και ιδεολογικού δογματισμού
. Εξαιτίας αυτής της «στάσης» οι προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές αποτυγχάνουν και καταρρέουν. Κορυφαίο παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ δια του οποίου επιδιώχθηκε η καθολική ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας. Όμως τα μετρήσιμα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το εγχείρημα εξελίχθηκε σε opera fiasco δεδομένου ότι «καταμετρά» περίπου 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους και προϋπολογισμό, ο οποίος κυμαίνεται στο 55-60% της αρχικής πρόβλεψης. Ομοίως, το «μικρό» ΠΕΔΥ (δια του οποίου σχολάζουν σπάνιοι, υψηλής ειδίκευσης, πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι) αποσκοπεί -υπό την πίεση του ιατροτεχνολογικού συμπλέγματος- σε μια μικρή και μη ανταγωνιστική πρωτοβάθμια φροντίδα, δια της οποίας αναπαράγεται το φαινόμενο της «αντίστροφης» υποκατάστασης. Κατά συνέπεια η «στροφή» προς την Πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία προωθείται δε συνιστά «διόρθωση» της υφιστάμενης πολιτικής «γραμμής». Αντιθέτως, αποτελεί ρητορική συσκότισης και ακόμη μια πρόσθετη προσπάθεια ανάκτησης μιας «χαμηλής» ισορροπίας στο σύστημα υγείας, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στη διχοτόμηση του υγειονομικού τομέα: σε ένα μικρό κρατικό προνοιακό σύστημα υγείας (για τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας) και σε έναν ιδιωτικό τομέα με μερική και μεικτή ασφαλιστική κάλυψη (για τα μικρομεσαία στρώματα). Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα αυτό συνιστά το κρίσιμο στρατηγικό δίλημμα της προσεχούς περιόδου - υπό το πρόσχημα της «καθολικής» ασφαλιστικής κάλυψης του πληθυσμού".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ