2014-05-13 14:34:05
Φωτογραφία για «Υδρογονάνθρακες: Μάνα εξ ουρανού ή το κουτί της Πανδώρας»
Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

"Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρίες Η επιλογή της «αναπτυξιακής» βόμβας, των εξορύξεων υδρογονανθράκων, στην καρδιά του ενεργειακού οικοπέδου των Ιωαννίνων, αποτελεί πλέον την μέγιστη απειλή για την τοπική οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, τα κοινωνικά κεκτημένα και το περιβάλλον της Ηπείρου. Με τα την τελική υπογραφή των συμβάσεων εγκαθίδρυσης για πραγματοποίηση ερευνητών και εκμεταλλεύσεων υδρογονανθράκων ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» και στην Ήπειρο, χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν το υψηλό ρίσκο και εάν πραγματικά αξίζει τον κόπο! Είμαστε ενάντιοι στην «βολική» αυταπάτη των εγχώριων σωτήρων και των υποσχόμενων υδρογοναθράκων και τούτο γιατί:

1. Ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου, ούτε ένα ευρώ δεν θα είναι διαθέσιμο για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα! Τα απολήψιμα αποθέματα υπολογίζονται μόλις όση η εθνική μας κατανάλωση 4-6 μηνών, ενώ το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου σε βάθος χρόνου 25 ετών,( ευελπιστεί να είναι το 20% από άμεσους και έμμεσους φόρους), μόλις 900 εκατομ. Ευρώ!


2. Θα επαναφέρει στο προσκήνιο την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) Πωγωνίου και την «άνευ περιβαλλοντικών και οικονομικών όρων» παράδοση της περιοχής μας στα πανίσχυρα πετρελαϊκά γεωτρύπανα

3. Δημιουργεί ασυμβατότητα με τις παραδοσιακές και οικονομικές δραστηριότητες της Ηπείρου όπως κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, τουρισμός λόγω ρύπανσης και δέσμευση γης (περιλαμβανόμενα τα δίκτυα επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς κτλ). Η «μονοκαλλιέργεια» του πετρελαίου είναι γνωστή σε όλες τις περιοχές όπου αυτό εξορύσσεται.

4. Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι τεράστιος (όχι μόνο λόγω υψηλής πιθανότητας ατυχήματος) από την ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών που μετά την χρήση τους μπορεί να περιέχουν ποσότητες πετρελαίου, τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα καθώς και ραδιενεργά στοιχεία (ΣΜΠΕ: Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σελ. 118) με απαραίτητη την αποδοχή των αποβλήτων σε ΧΥΤΑ (ΣΜΠΕ: σελ. 365), τις εκπομπές αέριων ρύπων (ΣΜΠΕ σελ. 130 & 131), και επιδράσεις στο τοπίο.

5. Δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (εκμετάλλευση σχιστόλιθου [fracking]) με εφιαλτικές και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το υπέδαφος, τα νερά και αυξημένες πιθανότητες σεισμών.

6. Η ανάφλεξη της Ουκρανίας και η πρόσφατη αλλαγή σκηνικού σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο (Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, Αλγερία αλλά και Τουρκία) οδηγεί σε περιπέτειες την περιοχή μας στα γεωπολιτικά παιχνίδια νέου στρατιωτικού χάρτη και στους γνωστούς «πολέμους πετρελαίων και αγωγών», που ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την παρουσία του «παγκόσμιου χωροφύλακα» στην ακριτική γη μας, υπό τον φόβο τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόρτα μας.

7. Η συνεισφορά μας στην προσπάθεια συγκράτησης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής πάει για δεκαετίες περίπατο.

Η Ήπειρος δεν είναι οικόπεδό τους, οι ιστορικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται ερήμην των πολιτών! Η παντελής έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης, δημόσιου διαλόγου και ενημέρωσης είναι φαίνεται το πρώτο βήμα στην «ελευσινοποίηση» της περιοχής μας. Καλούμε τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων να λάβουν θέση. Η σιωπή εκλαμβάνεται ως συνενοχή." Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ