2014-05-13 18:29:17
Φωτογραφία για ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ
Γκάιτνερ: Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ζήτησαν βοήθεια για να πέσει ο Μπερλουσκόνι

Όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη, θυμάται τα γεγονότα και πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011.

Μετά την συνάντηση με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Σιμ Κάλας, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βούληση να μιλήσει για τα θέματα αυτά την κατάλληλη στιγμή και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όπως είπε, «έχουμε ιστορική υποχρέωση» να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό και σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, το πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς σώθηκε και πώς είναι μια συντεταγμένη χώρα- μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ.


«Θα μιλήσουμε και για τις Κάννες και για το Βρότσλαβ της Πολωνίας, για το τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον Μάρτιο του 2012 τη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους και για τα σενάρια που είχαμε ετοιμάσει με την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων, αν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά ευτυχώς δεν πήγε» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Κάναμε θυσίες, για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε, αλλά περιγράφεται σε γεγονότα και σε σενάρια. Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδος, σε ένα πολιτικό πρόσωπο να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας τις αντοχές του υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε τις αντοχές μας και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε».

Απαντώντας σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μια συμφωνία μεταξύ Μπαρόζο- Σαμαρά- Βενιζέλου, μετά τις Κάννες, για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της Ν.Δ. στο κυβερνητικό σχήμα ήδη από τον Ιούνιο του 2011 και υπενθύμισε ότι μετά τις Κάννες είχαν προταθεί ως πρωθυπουργοί οι Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, πριν από τον Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Ζ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας, όπως τον παρουσιάζει το δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί αδιατάραχτα η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και όχι να τεθεί υπό αμφισβήτηση, «πληρώνοντας τεράστιο κόστος και ρίχνοντας την καρδάρα με το γάλα που έχει γεμίσει με τους κόπους του ο ελληνικός λαός».

Για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο Ευ. Βενιζέλος, αφού ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε σχετικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως «μετά λύπης του ενημερώθηκε» ότι στη συνάντηση με την πρόεδρο της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Μαντβιένκο, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι έσπευσε να αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας. 

«Δεν θυμόταν ότι τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας την έχει αναγνωρίσει και ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται συνεχώς με τον πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας και μετέχουν στις συνομιλίες στη διαδικασία της Γενεύης» είπε και ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος «θεωρεί πως οτιδήποτε έχει να κάνει με μεγάλες εθνικές αποφάσεις για τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι ατομική μου υπόθεση». «Δε λειτουργούν έτσι οι κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας. Ελπίζω αν ο κ. Τσίπρας κάνει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο να συνεννοείται με τον εταίρο του για τις μεγάλες αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν, κατά την άποψή του, θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας εκ των δύο υποψηφίων των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές), ο Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτείνει στην Ευρωβουλή τον πρόεδρο της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις ευρωεκλογές. Όπως είπε, η Ε.Ε. λειτουργεί με βάση δύο μεγάλες συνιστώσες, την κοινοτική από τη μία και την διακυβερνητική από την άλλη, η οποία απορρέει μέσα από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων.

«Από τη δική μου οπτική γωνία, σε αυτή τη φάση έχει μεγάλη σημασία οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές να είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη νέα Ευρώπη, η πρόταση για μια εναλλακτική Ευρώπη απορρέει από τους Ευρωπαίους δημοκράτες σοσιαλιστές, στους οποίους συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ και η ''Ελιά''» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.

Η απόφαση για την Κύπρο

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά σημαντική απόφαση» που δικαιώνει την Κύπρο και πρόσθεσε πως για ακόμη μια φορά, «Η καταδίκη της Τουρκίας, που θεωρείται ο δράστης μιας συνεχιζόμενης παραβίασης πολλών διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαίνει πάρα πολλά για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό».

«Η Κύπρος αγωνίζεται να βρει μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Τουρκία έχει ευθύνη, της την καταλογίζει εδώ και χρόνια το ΕΔΑΔ και θα ήταν εξαιρετικά πρόσφορο και παραγωγικό (η Τουρκία) να λάβει υπόψη τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για να μπορέσει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας εφαρμόσιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» πρόσθεσε και τόνισε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ συνιστά ηθική δικαίωση για τις οικογένειες των αγνοουμένων, και δικαίωση ηθική και νομική για τους εγκλωβισμένους.

«Το δε ποσό της αποζημίωσης που καταλογίζει στην Τουρκία, εντυπωσιακά υψηλό, κάτι σημαίνει για την κοινή πεποίθηση στη μεγάλη Ευρώπη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Γκάιτνερ: Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ζήτησαν βοήθεια για να πέσει ο Μπερλουσκόνι

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν το 2011 από τις ΗΠΑ να στηρίξουν σχέδιο για την πτώση του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποκαλύπτει σε βιβλίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Stress Test (Έλεγχος αντοχής») ο Γκάιτνερ αναφέρει ότι «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι». 

Αυτές οι συζητήσεις έγιναν στη διάρκεια της Συνόδου της G-20 το 2011.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο πρώην υπουργός προσθέτει: «Πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα. Παρ' όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία».

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αποκαλύπτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, όσον αφορά τις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ, προτίμησε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ