2014-07-14 09:53:52
Φωτογραφία για Δημ. Σταμάτης, ο «Ναπολέων» του Μαξίμου!
Αλαζονική συμπεριφορά από τον υπουργό Επικρατείας

Ο,τι θέλει κάνει πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Παρόλο που τόσο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη όσο και πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. του καταλογίζουν αλαζονεία, εγωκεντρισμό και πολλές λάθος επιλογές (το κόστος των οποίων αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές), αυτός δείχνει να έχει σαφώς πιο ενισχυμένο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν.

Και φέρεται ότι έχει ανοίξει αρκετά μέτωπα ακόμα και με στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, φήμες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που στις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου οι τόνοι, ακόμη και ενώπιον του κ. Σαμαρά, ανεβαίνουν επικίνδυνα και οι ανταλλαγές φίλιων πυρών δίνουν και παίρνουν.

Ο ίδιος, πάντως, ανενόχλητος, συνεχίζει να παίρνει διάφορες περίεργες πρωτοβουλίες, μία από τις οποίες είναι και οι εκκαθαρίσεις τις οποίες εισηγείται να γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου
. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνει να μετακινηθούν από την Ηρώδου Αττικού ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας και οι δύο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Πτωχός και Δημήτρης Κανελλόπουλος (προσωπάρχης του Μαξίμου). Ως προορισμό τους προτείνει τη Βασιλίσσης Σοφίας και το γραφείο της Γραμματείας Συντονισμού - κοντά μεν στο Μαξίμου αλλά σε απόσταση… ασφαλείας. Ενα επιχείρημα που προβάλλεται από την πλευρά του αναφέρει ότι αυτή η «αποκέντρωση» πρέπει να γίνει για οργανωτικούς λόγους, εν όψει μάλιστα του ενδεχομένου να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο.

Η πραγματικότητα, βέβαια, για τους γνωρίζοντες είναι πολύ διαφορετική: Ο κ. Σταμάτης επιδιώκει να έχει τον πλήρη «έλεγχο» στο Μέγαρο Μαξίμου, να απομακρύνει αυτά (και άλλα) στελέχη και να ενισχύσει τη δική του, προσωπική εξουσία. Πέραν της εξουσιομανίας του, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δι' αυτού του τρόπου ελπίζει ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει και το κατάλληλο προφίλ που θα του επιτρέψει (επιτέλους!) να εκλεγεί και βουλευτής!

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο κ. Σταμάτης έχει τη βουλευτική ιδιότητα, αυτό είναι λάθος. Ο υπουργός Επικρατείας (που λύνει και δένει στην κυβέρνηση) διορίστηκε βουλευτής το 1985 (!), καθότι τότε ίσχυε η λίστα, στην Α' Θεσσαλονίκης, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και κατάφερε να επανεκλεγεί με σταυρό μόνο στις εκλογές που ακολούθησαν έως το 1993. Μετά το 2004 φρόντιζε να κατέχει διαρκώς κρατικές θέσεις, διοριζόμενος κατά διαστήματα υποδιοικητής και διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ, αλλά αποτυγχάνοντας να εκλεγεί βουλευτής.

Οταν ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ.το 2009 και έχοντας βρεθεί πάλι δίπλα του, εντάχθηκε στο στενό επιτελείο του και μέχρι το 2011 εμφανιζόταν σκληρός πολέμιος κάθε σκέψης για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μέχρι και «κοινοβουλευτική χούντα» χαρακτήριζε ως σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά τυχόν συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. λίγο πριν σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, το φθινόπωρο του 2011.

Στη συνέχεια, βέβαια, έκανε στροφή 180 μοιρών, και μάλιστα αποδείχτηκε ο θερμότερος υποστηρικτής της «συγκατοίκησης» με το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2012. Εκτοτε έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου Ενδεικτικό της... προσαρμοστικότητάς του, προκειμένου να κατέχει και να κρατάει την «καρέκλα», είναι το γεγονός ότι δέχτηκε αδιαμαρτύρητα να τον «αδειάσει» ο κ. Βενιζέλος εντός της Βουλής, όταν η αντιπολίτευση θέλησε πριν από μερικούς μήνες να καταθέσει νέα πρόταση μομφής. Αρχικά, εκείνος αντέδρασε θετικά, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα γύρισε όλα «τούμπα» και ο κ. Σταμάτης προσπαθούσε να πείσει τους πάντες ότι δεν υπήρχε καμιά απόκλιση μεταξύ τους!

Αυτός, αντί του Σαμαρά

Παρά τα όσα του καταλογίζουν, ο κ. Σταμάτης συνεχίζει να είναι το «πρώτο βιολί» στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο ότι, όποτε κρίνει ο ίδιος απαραίτητο, παρεμβαίνει με προσωπικές του δηλώσεις, παραμερίζοντας τον εκάστοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ετσι έκανε αυτές τις μέρες και με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί το ότι σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, προεδρεύοντας αντ’ αυτού στις συσκέψεις. Αυτό συνέβη πρόσφατα, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, απόντων του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι γλυκιά η εξουσία...

Αποτυχημένες εισηγήσεις και «τρικλοποδιές»

Μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ο κ. Σταμάτης κατηγορήθηκε για την αποτυχημένη επιλογή συγκεκριμένων προσώπων, κάτι που συνέβη και κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ηταν αυτός, για παράδειγμα, που φέρεται ότι επέμεινε στη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης έναντι του Απόστολου Τζιτζικώστα -Θεσσαλονικείς και οι τρεις-, με το γνωστό τραγικό για τη Ν.Δ. εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά και στο νέο κυβερνητικό σχήμα άρχισε να παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα υπουργείων, προκαλώντας ορισμένες φορές περισσότερα προβλήματα από πριν. Κάτι τέτοιο έγινε, για παράδειγμα, στην υπόθεση του αγροτουρισμού, όταν ξαφνικά βρέθηκε να συμπλέει με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη και να κοντράρεται με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία έγινε έξαλλη. Το αποτέλεσμα ήταν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» να κατατεθεί λειψό στη Βουλή, αφού ο κ. Καρασμάνης (που θεωρεί ότι ο αγροτουρισμός εμπίπτει στις δικές του αρμοδιότητες), με τις ευλογίες του κ. Σταμάτη, αρνήθηκε να συνυπογράψει τις σχετικές διατάξεις.

Επίσης, στον κ. Σταμάτη χρεώνεται το ότι, παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές του, κατά τις τακτικές μετακινήσεις του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει πληρώσει από την τσέπη του ούτε μία φορά τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά με την υπογραφή του και την αιτιολογία ότι πρόκειται για «μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακούς λόγους» στέλνει τον λογαριασμό στον κρατικό κορβανά...

κυριακάτικη δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ