2014-07-15 15:58:44
Φωτογραφία για Περίπου έξι εκατομμύρια Ισραηλινοί ζουν υπό την απειλή των ρουκετών της Χαμάς
Στις 8 Ιουλίου, το Ισραήλ αναγκάστηκε να ξεκινήσει την επιχείρηση «Παρυφή Προστασίας» προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του από τη στρατηγική απειλή που αποτελεί η αδιάκοπη εκτόξευση ρουκετών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Από την έναρξη της επιχείρησης, έχουν εκτοξευθεί πάνω από 1.088 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή, η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα διαθέτουν ένα θανατηφόρο οπλοστάσιο με 10.000 ρουκέτες, το οποίο περιλαμβάνει  πυραύλους Grad, M-75 και M-302, με εμβέλεια 48, 75 και 160 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Έχουν στοχεύσει πόλεις βαθιά μέσα στο Ισραήλ, όπως η Χάιφα, η Ντιμόνα, η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ.

845 από αυτές τις ρουκέτες έπληξαν τη χώρα. 191 αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό αντι-πυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος.

 Επί του παρόντος, περίπου έξι εκατομμύρια Ισραηλινοί ζουν υπό την απειλή των ρουκετών της Χαμάς. Σήμερα, πέντε Ισραηλινοί τραυματίστηκαν στο Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.


Χθες, δύο νεαρές αδελφές, 11 και 13 ετών, τραυματίστηκαν στην πόλη Μπεερσέβα,  ενώ ένα σπίτι καταστράφηκε. Ένα οκτάχρονο αγόρι τραυματίστηκε στο Εσκόλ. Στις 13 Ιουλίου, ένα βενζινάδικο χτυπήθηκε στο Ασντόντ, τραυματίζοντας τρία άτομα, με κίνδυνο να πληγούν πολλοί περισσότεροι.

Όταν ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ, οι πολίτες έχουν μόνο 15 δευτερόλεπτα για να βρουν καταφύγιο. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη, όταν την πλειοψηφία των πολιτών της στοχεύει αδιακρίτως μια τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν  στoχεύσει περισσότερους από 1.574 τρομοκρατικούς στόχους από αέρος και θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών πυραύλων, εγκαταστάσεων της ηγεσίας της Χαμάς, κέντρων διοίκησης και ελέγχου, κέντρων εκπαίδευσης,  εγκαταστάσεων επικοινωνιών και κρυμμένων εκτοξευτήρων.

 Ο στόχος της επιχείρησης είναι απλός. Να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών εναντίον Ισραηλινών αμάχων, να αποκατασταθεί η αποτροπή και να  επιτευχθεί μακρόχρονη ηρεμία στην περιοχή.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να χτυπήσουν με ακρίβεια τους στόχους εναντίον των εγκαταστάσεων της Χαμάς και να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, δρώντας σε ένα εξαιρετικά δύσκολο στρατιωτικό περιβάλλον.

Τα μέτρα για την προστασία των αμάχων περιλαμβάνουν τη ρίψη φυλλαδίων, την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων σε κατοίκους της Γάζας με σκοπό να  προειδοποιηθούν για επικείμενα χτυπήματα και τη ρίψη μη θανατηφόρων εκρηκτικών.

Με αυτό τον τρόπο, το Ισραήλ έχει προχωρήσει πέρα ​​από ό,τι οι περισσότεροι άλλοι Στρατοί έχουν πράξει για την προστασία αμάχων σε περίοδο συγκρούσεων. Το Ισραήλ λυπάται βαθιά για την απώλεια ζωήςμεταξύ των αμάχων και δεν κερδίζει απολύτως τίποτα από αυτές.

Δυστυχώς, η Χαμάς χρησιμοποιεί χωρίς αιδώ τον δικό της άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα, με σκοπό να κερδίσει την εύνοια της διεθνούς κοινής γνώμης.

Στην πραγματικότητα, οι τρομοκράτες κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρξουν απώλειες αμάχων, κρύβοντας τα επιχειρησιακά κέντρα τους και τις  αποθήκες όπλων τους σε κατοικημένες περιοχές, νοσοκομεία, σχολεία και τζαμιά.

Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν παραδεχθεί δημοσίως τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων. Σε συνέντευξη που έδωσε στις 8 Ιουλίου στο Al Aqsa TV, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετατραπούν σε ανθρώπινες ασπίδες κατά τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

 Μετά την συνέντευξη του, το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Ιουλίου καλώντας τους πολίτες να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πλήρης περιφρόνηση της Χαμάς για τον δικό της άμαχο πληθυσμό είναι επίσης φανερή από το γεγονός ότι πολλοί από τους πυραύλους που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ καταλήγουν στην ίδια τη Γάζα.

Επιπλέον, έχει στοχεύσει τοποθεσίες στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να βλάψει τον ίδιο τον πληθυσμό της. Στις 13 Ιουλίου, επλήγησαν εγκαταστάσεις στο Ασντόντ του Ισραήλ που παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε 70.000 κατοίκους  της Γάζας, αφήνοντας τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, η Χαμάς στοχεύει με ρουκέτες, αδιακρίτως και αποκλειστικά, εναντίον  αμάχων. Ευτυχώς, οι Ισραηλινές απώλειες είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες λόγω της χρήσης του αντι-πυραυλικού συστήματος Σιδερένιος Θόλος, καθώς και της χρήσης καταφυγίων και της έγκαιρης προειδοποίησης με σειρήνες.

 Σε αντίθεση με το Ισραήλ, η Χαμάς ενδιαφέρεται περισσότερο να επενδύσει στον τομέα των προηγμένων πυραύλων για να επιτεθεί εναντίον Ισραηλινών αμάχων, σε αντίθεση με τα συστήματα που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον δικό της άμαχο πληθυσμό.

Ως εκ τούτου, διαπράττει ένα διπλό έγκλημα πολέμου: πλήττει Ισραηλινούς αμάχους από τη μία πλευρά και,  από την άλλη, χρησιμοποιεί στη συνέχεια τους δικούς της πολίτες ως ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις. Το Ισραήλ επενδύει στη ζωή, ενώ η Χαμάς επενδύει στο θάνατο.

Παρά την αδιάκοπη εκτόξευση ρουκετών, το Ισραήλ συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Από 10 Ιουλίου, περίπου 300 φορτηγά με τρόφιμα, καύσιμα και απαραίτητα αγαθά έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων ή καυσίμων στη Γάζα.

Οι ισχυρισμοί ότι η τρέχουσα βία είναι το αποτέλεσμα της απροθυμίας του Ισραήλ για την επίτευξη ειρήνης είναι εντελώς αβάσιμες.

Στην πραγματικότητα, το  Ισραήλ εκκένωσε όλους τους εποίκους και τους στρατιώτες του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, προκειμένου να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Αντ’ αυτού, η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2006 και άρχισε να εκτοξεύει χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Περισσότεροι από 13.000 πύραυλοι εξαπολύθηκαν κατά Ισραηλινών αμάχων από τη Γάζα, από τότε που το Ισραήλ εγκατέλειψε τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο σημερινός κύκλος της βίας και έχει τις ρίζες του στον σχηματισμό της λεγόμενης Παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας μεταξύ της Φατάχ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, και την ηγεσία της Χαμάς, στις 2 Ιουνίου, ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ μεσολαβούσαν για την επανέναρξη των ειρηνευτικών  διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες της Φατάχ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν σε μια συμμαχία με μια τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία χαρακτηρίζεται ως τέτοια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, ενώ έχει μακρά ιστορία τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών.

Έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις του Διεθνούς Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και τις προηγούμενες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μάλιστα, την ημέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, κατέστησε σαφές ότι «το πρόγραμμα συμφιλίωσης με τη Φατάχ δεν περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ή την αναγνώρισή του».

Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και έχοντας αποθρασυνθεί, η Χαμάς απήγαγε και σκότωσε τρεις Ισραηλινούς εφήβους, τον  Εγιάλ Yifrah (19 ετών), τον Gilad Shaer (16 ετών) και τον Naftali Frankel (16 ετώ,ν) στις 12 Ιουνίου, στη Δυτική Όχθη.

Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν τη συμμετοχή της Χαμάς, διαψεύδοντας τους Παλαιστινιακούς  ισχυρισμούς περί του αντιθέτου. Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera στις 23 Ιουνίου, ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, εξήρε την απαγωγή των Ισραηλινών εφήβων λέγοντας «να είναι ευλογημένα τα χέρια που τους συνέλαβαν.

Αυτό είναι το παλαιστινιακό καθήκον, η ευθύνη του Παλαιστινιακού λαού». Το Ισραήλ κατονόμασε δύο πράκτορες της Χαμάς από τη Χεβρώνα, τον Marwan Kawashme (29 ετών) και τον Abu Amar Eisha (33 ετών), ως βασικούς υπόπτους για την απαγωγή και τη δολοφονία. Έχουν διαφύγει τη σύλληψη από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, και δεν έχουν συλληφθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στην πραγματικότητα, οι απαγωγές, μαζί με τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών αμάχων, αποτελούν  βασικό στοιχείο του τρόπου λειτουργίας της Χαμάς. Η Χαμάς έχει δημοσιεύσει επίσημα «εγχειρίδια απαγωγής», περιγράφοντας λεπτομερώς  τρόπους για την απαγωγή  Ισραηλινών.

Τα εγχειρίδια αυτά περιλαμβάνουν σε ένα βιβλίο 200 σελίδων με τίτλο «Στα Ενδότερα της Αντίστασης» που δημοσιεύθηκε από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών, τον Φεβρουάριο 2010, καθώς και ένα 18σέλιδο «επιχειρησιακό εγχειρίδιο απαγωγής».

 Η πρόσφατη απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων, καθώς και του Ισραηλινού δεκανέα Gilad Shalit το 2006, ο οποίος κρατήθηκε αιχμάλωτος από τη Χαμάς για πέντε χρόνια, αποτελούν σαφείς ενδείξεις της ιδεολογίας των  απαγωγών που έχει υιοθετήσει η Χαμάς.

Σε αντίθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή, το σύνολο της Ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, Shimon Peres, του Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και του Υπουργού Εξωτερικών Avigdor Liberman, έσπευσε να καταδικάσει την αποτρόπαια απαγωγή και δολοφονία του νεαρού Παλαιστίνιου Mohammed Abh Khdeir στην Ιερουσαλήμ, στις 2 Ιουνίου, από Εβραίους εξτρεμιστές .

Έξι ύποπτοι συνελήφθησαν και τρεις έχουν ομολογήσει την συμμετοχή τους στην διάπραξη του εγκλήματος.

Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο  στην ειρηνευτική διαδικασία και στη λύση δύο κρατών που περιλαμβάνουν την αναγνώριση του Ισραήλ ως έθνος-κράτος του Εβραϊκού λαού και ένα Παλαιστινιακό κράτος για τους Παλαιστίνιους.

 Ωστόσο, η Χαμάς απορρίπτει την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών και τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ενώ επιδιώκει την καταστροφή του. Ως εκ τούτου, η Χαμάς δεν είναι μόνο εχθρός του Ισραήλ, αλλά και του ίδιου του Παλαιστινιακού λαού.

Συνεπώς, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και της Ελλάδας. Ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχουν ήδη καταδικάσει σκληρά τις τυφλές επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός εξτρεμιστικού άξονα στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει τα τυραννικά καθεστώτα στο Ιράν και τη Συρία, τρομοκρατικά στοιχεία στον Λίβανο και τους Ισλαμιστές εξτρεμιστές που απειλούν σήμερα τη σταθερότητα του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής.

To Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός.  Η κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ ισχύει από ώρα 09:00, της 15ης Ιουλίου 2014. Η Χαμάς δεν έχει ακόμη αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση. Το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, Az-A-Din-Ελ-Kasaam την έχει απορρίψει εντελώς.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιδιώκει την ειρήνη με τους γείτονές του. Ταυτόχρονα, θα δράσει δυναμικά για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών που απειλούν τους πολίτες του, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Γραφείο Τύπου Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ... ΚΕΝΤΙΡΑ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ... ΚΕΝΤΙΡΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ