2024-04-18 09:36:08
Φωτογραφία για Ο ΔΕΣΦΑ για το «μπάζωμα»  στα Τέμπη:  Ο αγωγός διέρχεται παράλληλα σε απόσταση 10 περίπου μέτρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές
Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Συνεπώς είναι η καθ' ύλην αρμόδια εταιρεία για να γνωρίζει πού βρίσκονται οι αγωγοί του φυσικού αερίου. Προχθές εξέδωσε μια ανακοίνωση που παραθέτω αυτούσια:

Σάκης Μουμτζής

liberal.gr

«Αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνει την εγγύτητα του αγωγού υψηλής πίεσης με τη θέση του δυστυχήματος. Ο αγωγός διέρχεται παράλληλα σε απόσταση 10 περίπου μέτρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ κατόπιν της σύγκρουσης, ένα από τα εκτροχιασμένα βαγόνια κατέληξε πάνω από τη θέση διέλευσης του αγωγού. Το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας μετέβη στο σημείο για να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής για την ακριβή θέση του αγωγού υψηλής πίεσης στην περιοχή. Ο ΔΕΣΦΑ πραγματοποίησε επίσης, μετά το δυστύχημα, όλες τις απαραίτητες τεχνικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εσωτερικής Επιθεώρησης του αγωγού (Ιn line inspection - ILI), για να επιβεβαιώσει την ακεραιότητα του αγωγού και να αποκλείσει μη ορατές ζημίες».


Τι προκύπτει από την παραπάνω ανακοίνωση;

1. Υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου που διέρχεται παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές, σε απόσταση 10 περίπου μέτρων. Ως γνωστόν, από πολλές πλευρές αμφισβητήθηκε η ύπαρξη αυτού του αγωγού.

2. Ένα από τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν επικάθισε στη θέση διέλευσης του αγωγού.

3. Η Πολιτική Προστασία είχε ενημερωθεί αρμοδίως για το 1 και το 2.

Μέσα από αυτή την ολιγόλογη ανακοίνωση καταρρίπτεται πανηγυρικά όλη η θεωρία - ανοησία του μπαζώματος. Πέραν όλων των άλλων, οι γερανοί θα έπρεπε να φτάσουν στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος και για να ανασηκώσουν τον συρμό που επικάθισε στον αγωγό. Συνεπώς, ήταν αναγκαία η διάνοιξη του δρόμου των πέντε χιλιομέτρων για να έχουν πρόσβαση οι γερανοί. Άρα τα χώματα που σωρεύτηκαν σε συγκεκριμένη ιδιωτική περιοχή δεν απέβλεπαν σε καμιά συγκάλυψη, αλλά υπαγορευόταν από τις έκτακτες ανάγκες λόγω του δυστυχήματος. Έκτακτες ανάγκες που αφορούσαν ζητήματα διάσωσης και ασφάλειας. Το μόνο που θα έλειπε εκείνο το βράδυ θα ήταν μια ανάφλεξη του αγωγού.

Πάω παρακάτω.

Αυτήν την προχθεσινή ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ θα έπρεπε η κυβέρνηση να την κάνει σημαία της. Δεν είναι υπόθεση των σχολιαστών και των αρθρογράφων να την ανακαλύψουν μέσα από τον ιστότοπο της εταιρείας. Αν η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που οι συγγενείς των θυμάτων διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για το επίσημο πόρισμα, έδινε τις πρέπουσες πειστικές απαντήσεις, σήμερα δε θα φτάναμε στο σημείο που βρισκόμαστε. Δηλαδή, άνω του 75% των πολιτών να θεωρεί πως γίνεται συγκάλυψη.

Ένας από τους λόγους που έχει στοχοποιηθεί από πολλές πλευρές ο Γιώργος Φλωρίδης είναι γιατί, πριν από λίγες ημέρες, μέσα σε 25 λεπτά, στην τηλεόραση του Σκάι -μεταξύ 7.30 και 7.55 π.μ.- ανέτρεψε όλο το αφήγημα της συγκάλυψης. Τους «χάλασε τη σούπα». Και το ίδιο απόγευμα, μέσα στη βουλή, απάντησε σε όλες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Έκτοτε έχει γίνει τακτικό πρωτοσέλιδο στην επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της δεξιάς συνιστώσας, με απαξιωτικούς τίτλους.

Κλείνοντας: Ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, την τραγωδία του Τεμπών θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ακόμα και προχθές αγνόησε την ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ που επιβεβαιώνει τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ