2014-07-18 00:51:18
Φωτογραφία για Η Χαμάς παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τις ζωές των κατοίκων της Γάζας
Μέχρι τώρα η στρατιωτική εκστρατεία της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είναι μια πλήρης αποτυχία.  Χάρις εν μέρει στον Σιδερένιο Θόλο, το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, οι περίπου 1,200 ρουκέτες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ, και άλλων πόλεων έχουν προκαλέσει τον θάνατο μόνο ενός Ισραηλινού και μερικές άλλες απώλειες. Οι απόπειρες επιθέσεων από κομάντος από την θάλασσα και μέσω των τούνελ αποτράπηκαν.  Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήρθε στο Ισραήλ καταρρίφθηκε αμέσως. Όμως την Τρίτη, η Χαμάς απέρριψε μια πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου που υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της Δύσης και του Αραβικού Συνδέσμου ενώ έγινε αποδεκτή και από το Ισραήλ.

Τότε, γιατί επιμένει να πολεμά η Χαμάς όταν τα πηγαίνει τόσο άσχημα; Η μόνη πιθανή εξήγηση προκαλεί αηδία. Το ισλαμικό κίνημα υπολογίζει ότι μπορεί να αποκομίσει παραχωρήσεις που δεν έχει λάβει ακόμα από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όχι με πλήγματα εναντίον του Ισραήλ, αλλά διαιωνίζοντας τους σκοτωμούς του λαού της σε Ισραηλινές αντεπιθέσεις.  Πάνω από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν ήδη πεθάνει στη Γάζα.  Η Χαμάς μάλλον υπολογίζει ότι περισσότεροι θάνατοι θα ωθήσουν τις Κυβερνήσεις της Δύσης να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να ενδώσει στα αιτήματα της Χαμάς.


Μέχρι στιγμής η τακτική δεν έχει αποδώσει.  Την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ), Τζων Κέρυ καταδίκασε την Χαμάς για την απόρριψη της εκεχειρίας και την "χρήση αθώων αμάχων ως ασπίδες." Αλλά οι διοικητές της Χαμάς, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί σε υπόγεια καταφύγια, φαίνεται να έχουν σκληρύνει την στάση τους.  Απευθύνουν εκκλήσεις σε αμάχους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους να επιστρέψουν, μεταξύ των οποίων και 15.000 κάτοικοι που εκκένωσαν το Βόρειο τμήμα της Γάζας ανταποκρινόμενοι στις ισραηλινές προειδοποιήσεις.  Η απάντηση στην πρόταση εκεχειρίας ήταν ένα νέο μπαράζ ρουκετών με το στόχο το κεντρικό Ισραήλ.

Σίγουρα η Ισραηλινή Κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει μεγαλύτερο κίνητρο από την Χαμάς να συμφωνήσει σε εκεχειρία, αν και η πλειοψηφία της ισραηλινής κοινής γνώμης μάλλον είναι αντίθετη.  Το Ισραήλ έχει λίγα να κερδίσει από μια εκτεταμένη σύγκρουση.  Η απειλή μια χερσαίας εισβολής στη Γάζα θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στις δυο πλευρές και εάν οδηγούσε σε καταστροφή της Χαμάς, θα άφηνε το Ισραήλ με το πρόβλημα να βρει μια νέα κυβέρνηση για την περιοχή.  Ο κ. Νετανιάχου επιδιώκει την ανανέωση της εκεχειρίας που έθεσε τέλος στον τελευταίο μίνι πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς το 2012. Αυτό θα έθετε τέλος στις επιθέσεις των δύο πλευρών ενώ θα επέτρεπε το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της Γάζας για εμπορικές συναλλαγές.

Η απόρριψη της Χαμάς αντικατοπτρίζει την αποδυναμωμένη θέση της σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κλείσει τις περισσότερες διασυνοριακές σήραγγες, στις οποίες βασιζόταν η Χαμάς για όπλα και έσοδα, καθιστώντας αδύνατη την πληρωμή των υπαλλήλων της από την διοίκηση της Γάζας.  Οι Ισλαμιστές αναζήτησαν την σωτηρία σχηματίζοντας κυβέρνηση με το κοσμικό κίνημα της Φατάχ που έχει την βάση της στη Δυτική Όχθη, αλλά αυτό δεν οδήγησε στην πληρωμή των μισθών ή το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο. Μετά την απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ προχώρησε στην σύλληψη δεκάδων πρακτόρων της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, καθιστώντας την απελευθέρωσή τους έναν επιπλέον στόχο των επιθέσεων με ρουκέτες.

Προς τιμήν του, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει εξελιγμένη τεχνολογία όπως τα στοχευόμενα SMS και την χρήση προειδοποιητικών μη θανατηφόρων πυραύλων, για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων.  Αλλά είναι αναπόφευκτο να σκοτωθούν άνθρωποι σε επιθέσεις εναντίον εκτοξευτήρων πυραύλων και εργοστασίων παραγωγής ρουκετών που έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.  Η σωστή απάντηση της διεθνούς κοινότητας είναι να μην ενδώσει στην άθλια τακτική της Χαμάς αλλά να επιμείνει στην άνευ όρων αποδοχή από την πλευρά της, της εκεχειρίας που έχει προτείνει η Αίγυπτος.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΙΣΡΑΗΛ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Σχόλιο της Washington Post
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ