2014-08-25 07:53:13
Φωτογραφία για Ο τύμβος αποκαλύπτεται [photos]
Ομορφιά και μεγαλείο. Κάθε μέρα που περνά, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην αποκάλυψη του θησαυρού της Αμφίπολης Οι νέες εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού από το ταφικό μνημείο, προκαλούν θαυμασμό.

Μεταξύ άλλων, φαίνεται η μαρμάρινη πρόσοψη της εισόδου. Αποκαλύφθηκε κάτω από τις δύο Σφίγγες. Ιδιαίτερα επιμελημένη με νωπογραφία λευκού χρώματος, μοιάζει με τον μαρμάρινο περίβολο.

Oι αρχαιολόγοι έχουν ήδη μπει στον προθάλαμο. Εκεί φάνηκαν τα εντυπωσιακά ιωνικά επιστύλια, στα οποία σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος.

Στο φως ήρθαν και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και στο επάνω μέρος υπάρχουν επιστύλια, διακοσμημένα επίσης με μαύρο και κόκκινο χρώμα.

Για να αποκαλυφθεί πλήρως η πρόσοψη του τάφου, θα πρέπει να αφαιρεθούν ακόμη τρεις σειρές λίθων από τον τοίχο σφραγίσματος.

Κομβικά σημεία για την πρόοδο των ανασκαφών θεωρούνται η συντήρηση και υποστύλωση των τμημάτων του μνημείου που έχουν αποκαλυφθεί, αλλά και ο όγκος χώματος που θα συναντήσουν οι ανασκαφείς προς τον ταφικό θάλαμο.

Από την Κυριακή συνεργεία προετοίμαζαν τον χώρο για τα ειδικά στέγαστρα. Σκοπός είναι να προστατευθούν τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και από το ενδεχόμενο κατάρρευσης χωμάτων.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ