2014-08-27 19:22:07
Φωτογραφία για Greenpeace: Εμπαιγμός ΥΠΕΚΑ με την αυτοπαραγωγή
Διαβάστε την ανακοίνωση της Greenpeace Greece:

"Παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ για την... προώθηση της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας,[1] το σχέδιο υπουργικής απόφασης (ΥΑ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση[2] επί της ουσίας δυσχεραίνει περισσότερο την εφαρμογή της. Η δυνατότητα αυτοπαραγωγής στα κτίρια θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, θα διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγορά φωτοβολταϊκών, θα συμβάλει στην αποτροπή μπλακ-άουτ στα νησιά και θα προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας στην ευρύτερη οικονομία. Με αφορμή τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η Greenpeace καταθέτει σχόλια και παρατηρήσεις[3] και απευθύνει κάλεσμα σε φορείς να λάβουν θέση και να ζητήσουν την ουσιαστική προώθηση της αυτοπαραγωγής.

Πάρα τα σημαντικά και εμφανή οφέλη της αυτοπαραγωγής, το ΥΠΕΚΑ εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει φοβικά και με μεγάλη επιφύλαξη
. Το ΥΠΕΚΑ όφειλε να διευκολύνει την προώθηση της αυτοπαραγωγής καταρχάς ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, όπως αναγνωρίζονται ως μέτρα εξοικονόμησης άλλες μορφές ΑΠΕ (π.χ. ηλιακοί θερμοσίφωνες, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κτλ). Η φθηνή ηλιακή κιλοβατώρα πλέον μπορεί να βοηθήσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γλυτώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ αποτελεί κίνητρο για να αντικαταστήσουν το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης με αποδοτικές αντλίες θερμότητας.

Αντιθέτως, το σχέδιο ΥΑ περιέχει διατάξεις, οι οποίες με τις σημερινές συνθήκες δυσχεραίνουν την προώθηση της αυτοπαραγωγής στα κτίρια. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η διάταξη που επιβάλλει πλαφόν στα 10kW (δηλαδή μένουν εκτός μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια κτλ). Την ίδια ώρα, η ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλει τους αυτοπαραγωγούς να πληρώνουν τέλη και φόρους για το σύνολο της κατανάλωσης (ακόμα δηλαδή και για την ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι) καθιστά μη ελκυστική την επένδυση, ιδιαίτερα για τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα κάτω των 10kW που αφορούν νοικοκυριά.[4]

«Με δεδομένη την κινητοποίηση της κυβέρνησης για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, θα περιμέναμε αντίστοιχη ευαισθησία για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας χρειάζεται πραγματικές λύσεις για το ενεργειακό κόστος και η αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία, κυρίως να αφαιρεθεί το πλαφόν των 10 kW, νααπλοποιηθεί η διαδικασία και να διορθωθεί η νομοθεσία για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τους κοινόχρηστους χώρους, η αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση θα παραμείνει στο περιθώριο για αρκετά χρόνια ακόμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για:

- τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν άμεσα αυξημένο ενεργειακό κόστος

- Την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και την εφαρμογή του ν.4122/2013 για κτίρια σχεδόν μηδενικών εκπομπών από 1/1/2021

- την ανάγκη εφαρμογής άμεσων λύσεων στα σοβαρά προβλήματα φορτίου αιχμής που αντιμετωπίζουν τα ΜΔΝ

- τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και κυρίως του τουριστικού τομέα.

- τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το σύνολο της ελληνικής οικονομίας μετά το πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών από την κυβέρνηση το διάστημα 2012-13.

- Τον εξηλεκτρισμό του τομέα μεταφορών και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης." Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Fun Time Beach café
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Fun Time Beach café
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ