2014-09-04 10:59:09
Φωτογραφία για CNN: Γιατί μια στρατιωτική νίκη κατά των τζιχαντιστών θα πάρει χρόνο
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ δεν αρκούν προειδοποιεί αμερικανός αντιστράτηγος

"ο εχθρός είναι ενσωματωμένος στον πληθυσμό εντός των ορίων ενός κράτους-παρία!"

Πηγή: REUTERS

Παρά τους βομβαρδισμούς της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των ενόπλων σαλαφιστών του de facto «Ισλαμικού Κράτους» στο Βόρειο Ιράκ, ο Αμερικανός αντιστράτηγος ε.α. Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην αρχηγός του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στρατιωτικός καριέρας επί 37 χρόνια, εκτιμά ότι μία στρατιωτική νίκη κατά των τζιχαντιστών θα πάρει χρόνο και δεν θα είναι εύκολη.

«Παρόλο που είναι πολύ σημαντικό να ενεργείς γρήγορα σε στρατηγικές επιλογές που μεταλλάσσονται και συνιστούν πρόκληση για την εθνική ασφάλεια, ένας ενημερωμένος ηγέτης που χαράσσει στρατηγική οφείλει επίσης να ζυγίσει όλες τις επιλογές που σχετίζονται με την εξουσία - τη διπλωματία, την ενημέρωση, την οικονομία, τον στρατό - πριν «αποφασίσει να πάρει μία απόφαση» γράφει ο αντιστράτηγος Χέρτλινγκ σε άρθρο του που δημοσιεύει στον ιστότοπό του το αμερικανικό δίκτυο CNN.


Και εξηγεί: «Βλέποντας εμείς οι Αμερικάνοι το μέγεθος της βαρβαρότητας που ασκεί το ισλαμικό καθεστώς του Ιράκ και της Συρίας, επιθυμούμε τον τερματισμό της.  Και θέλουμε να τερματιστεί τώρα, πριν οι εξτρεμιστές σκοτώσουν αθώους με απίστευτα τρομακτικούς τρόπους ή φέρουν το «τζιχάντ» στις ακτές μας για ακόμη περισσότερες επιθέσεις. Πολλοί πιστεύουν πως η αεροπορική ισχύς - εφαρμοσμένη πλήρως και με ακρίβεια - θα καταστρέψει η θα εξαλείψει τη πληγή που αντιπροσωπεύει η ISIS. Πολλοί θέλουν να συμβεί αυτό τώρα αμέσως και στη Συρία. Οι βομβαρδισμοί ακριβείας είναι ένας τρόπος επίτευξης του στρατηγικού στόχου. Υποστηρίζοντας από αέρος τις ιρακινές δυνάμεις και τους Κούρδους μαχητές «Πεσμεργκά» προστατεύονται οι Αμερικανοί στην περιοχή, στηρίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Γεζίντι και τους Τουρμένους, επηρεάζεται ακόμη και το ιρακινό Κοινοβούλιο και αλλάζει την ηγεσία του».

Οπως λέει «εκπονήθηκαν πολλά σχέδια και έγιναν μεγάλες προετοιμασίες για αυτές τις επιθέσεις. Οι υπεύθυνοι έλαβαν υπόψη τους αναλυτές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο, τις μυστικές υπηρεσίες, τους διπλωμάτες, τους διοικητές του στρατού, καθώς και πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές παραμέτρους».

«Στη Συρία ο εχθρός είναι ενσωματωμένος στον πληθυσμό»

Ομως «στη Συρία θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Σκεφτείτε τις επιπλέον δυσκολίες: ο συνεχιζόμενος συριακός εμφύλιος στον οποίον εμπλέκεται μία ανεπιθύμητη σε εμάς κυβέρνηση - ένα σκηνικό «Star Wars» με αντικυβερνητικές ομάδες που αλλάζουν θέσεις σχεδόν καθημερινά - ανοίκεια περιοχή, θρησκεία και γλώσσα, ανοίκειος πολιτισμός. Επίσης μια διεθνής κοινότητα που επιθυμεί τη δράση, και που πιθανότατα θα επηρεαστεί από τους ξένους τζιχαντιστές που θα επιστρέψουν πίσω, αλλά η οποία δεν είναι πρόθυμη να ενωθεί σε μία συμμαχία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Επίσης μετριοπαθείς ισλαμιστές αργούν να καταδικάσουν τις εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ ο εχθρός είναι ενσωματωμένος στον πληθυσμό εντός των ορίων ενός κράτους-παρία».

Οι επιλογές των ΗΠΑ - όπως η χρήση αεροπορικών βομβαρδισμών - δεν αρκούν από μόνες τους, προειδοποιεί ο αρθρογράφος. Και καταλήγει: «Πριν από λίγα χρόνια συνείσφερα προσωπικά στα σχέδια για τον περιορισμό των τρομοκρατικών ομάδων. Σήμερα, για τους λόγους που προανέφερα, η χάραξη στρατηγικής για τον περιορισμό της ISIS στη Συρία είναι σημαντικά πιο δύσκολη και τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση. Μακάρι τα σημερινά σχέδιά μας να ήταν καλύτερα από τα προηγούμενα. Δυστυχώς, η χάραξη και η υλοποίηση της στρατηγικής μας για τη Συρία και το Ιράκ απαιτεί περισσότερο χρόνο και καλύτερο συντονισμό ανάμεσα σε περισσότερες υπηρεσίες των ΗΠΑ, ώστε να είναι επιτυχής».

ΤΟ ΒΗΜΑ 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ