2014-09-18 07:23:10
Φωτογραφία για Επιστρέφει στην πολιτική ο Sarkozy
Την επιστροφή του στην πολιτική αναμένεται να ανακοινώσει, ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ημέρες, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, αφότου η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας κατάφερε μετά βίας χθες να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Sarkozy έχει πλέον αξιοπρεπείς πιθανότητες για τις προεδρικές εκλογές του 2017, καθώς η δημοτικότητα της σημερινής κυβέρνησης διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, μελανό σημείο για μια ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα του συντηρητικού πολιτικού θα μπορούσαν να αποδειχθούν οι έρευνες περί διαφθοράς γύρω από το όνομά του.

Χθες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Manuel Valls κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με 269 ψήφους υπέρ έναντι 244 κατά.

Ο Valls δεσμεύτηκε να διαφυλάξει το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας, καθώς επιδιώκει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικότερου για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.


Όπως είπε ο Valls, στόχος του είναι να βελτιώσει το επίπεδο ζωής όλων των Γάλλων. “Οι μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνουν την καταστροφή του κοινωνικού μοντέλου μας”, είπε. Ως γνωστόν, το γαλλικό κοινωνικό κράτος είναι από τα καλύτερα -αλλά και ακριβότερα- του κόσμου, ενώ ο εργασιακός της κώδικας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζομένους.

“Πρέπει να προσαρμοστούμε και να επανιδρύσουμε το μοντέλο, αλλά αυτό δεν είναι νεκρό, δεν είναι ξεπερασμένο”, τόνισε.

Ο Valls επιβεβαίωσε τα σχέδια για περικοπές 50 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους έως το 2016 και να μοιράσει πάνω από 40 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, σε φοροελαφρύνσεις.

Τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων για την εκπροσώπηση των εργαζομένων, τους οποίους οι επιχειρήσεις θεωρούν κοστοβόρους, έως τα τέλη του έτους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στο 35ωρο της Γαλλίας και μειώσεων στον κατώτατο μισθό. Την ίδια στιγμή, υποσχέθηκε νέα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 1.200 ευρώ το μήνα.

“Δεν κάνουμε λιτότητα”, επέμεινε, ενώ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός μικρότερου ρόλου του κράτους στην οικονομία, σε συνδυασμό με ένα “καλύτερο κράτος”.

Παράλληλα, ζήτησε την περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και κάλεσε τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εν όψει και της συνάντησης που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με την Angela Merkel στο Βερολίνο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ