2014-09-18 07:07:08
Φωτογραφία για Διεθνές συμπόσιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στη διεξαγωγή διεθνούς συμποσίου στην Ελλάδα με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, πολιτικών αλλά και διπλωματών, που είχαν ασχοληθεί με την ελληνική υπόθεση, συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

70 χρόνια τόκοι. Από οφειλές σε χρήμα και αίμα

Παράλληλα, μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινοβουλίων ξένων χωρών αλλά και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Μπουρλογιάννης - Τσαγγαρίδης, που κλήθηκε στην επιτροπή λόγω της θητείας του επί 14 χρόνια στην πρεσβεία της Βόννης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις και αδράνειες που παρατηρήθηκαν από ελληνικής πλευράς. «Έγιναν πολλά λάθη από ελληνικής πλευράς, ουδέποτε όμως η ελληνική πλευρά είχε παραιτηθεί από τα θεμελιώδη δικαιώματά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγγαρίδης.


«Όταν τον Νοέμβριο του 1995 έλαβα την εντολή να παραδώσω την ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχε περάσει μεγάλο διάστημα από το 1990, την εποχή της επανένωσης που έπρεπε να το είχαμε κάνει. Ήταν ήδη πολύ αργά. Πέντε χρόνια είναι πολλά. Δεν ξέρω γιατί αργήσαμε. Έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι και πρώτοι να υποβάλουμε αξιώσεις», υποστήριξε ακόμα ο κ. Τσαγγαρίδης.

«Σήμερα το θέμα μπορεί να κερδηθεί μόνο δια της διπλωματικής οδού με λεπτούς χειρισμούς. Συμβουλή μου είναι να συσταθούν ολιγομελείς επιτροπές στο ευρωκοινοβούλιο, 3-4 ατόμων. με συμμετοχή σε όλες του Μανώλη Γλέζου. Να επισκεφθούν πρωτεύουσες χωρών επί τόπου, να τους δώσουν ένα «μεμοράντο» ώστε όταν έρθει το θέμα προς γενική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι ενήμεροι όλοι».

“Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το τίποτα αρχίζει να διαμορφώνεται σε κάτι” είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας και σημείωσε ότι “στόχος μας πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Όσο μένει σε κλειστά γραφεία υπουργών ή στο κοινοβούλιο είναι σε κατάσταση αναστολής το θέμα”.

Για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή γίνονται από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να ενημερωθούν και οι βουλευτές στην Ολομέλεια ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ