2014-11-04 21:20:13
Φωτογραφία για Αντιμέτωπη με την τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση
EPA/RAMZI HAIDAR / POOL

Πηγή του υπουργείου δηλώνει ότι η η τουρκική προκλητικότητα έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου η Αθήνα έχει πολλά και μεγάλα ανοιχτά οικονομικά και πολιτικά θέματα

Αντιμέτωπη με την πάγια τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται η κυβέρνηση δύο 24ωρα πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Λευκωσία και Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, από την οποία, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, θα «βγουν σημαντικές ειδήσεις».

Σήμερα η Άγκυρα, μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΥΠΕΘΑ Νίκου Δένδια, «έστειλε» την τουρκική κορβέτα «Βuyukada», εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, μέχρι την Εύβοια και το Κάβο Ντόρο.

Είναι ενδεικτικό της τακτικής της Τουρκίας, λέει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το τουρκικό πλοίο είχε αποπλεύσει στις 3:00 τα χαράματα και στις 9 το πρωί είχε συμπληρώσει ήδη έξι ώρες πλου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Την ίδια ώρα, ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, Οσμάν Μπακ, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, μιλώντας εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι στη «Βόρεια Κύπρο», όπως την ονόμασε, «υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες», ότι «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη» και ότι ο τουρκικός στόλος ενεργεί στην περιοχή «μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει».

Το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τα φλέγοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ταυτιζόμενη και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος στις χθεσινές συναντήσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης για τα εθνικά θέματα.  

Στέλεχος της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν αρνείται ότι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να είναι πεδίο σύγκλισης με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την οικονομική πολιτική όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι «χαώδεις».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το εν λόγω στέλεχος, η τουρκική προκλητικότητα έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου η Αθήνα έχει πολλά και μεγάλα ανοιχτά οικονομικά και πολιτικά θέματα, με την Άγκυρα να επιχειρεί κατά την πάγια τακτική της «να εξάγει τα δικά της προβλήματα με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες Κούρδων και Ισλαμικού Κράτους λίγα μέτρα από τα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ