2014-12-02 11:33:40
Φωτογραφία για Περιμένοντας τον λευκό καπνό από την τρόικα
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χθες το βράδυ το κλίμα στο Μέγαρο Μάξιμου, όπου βρισκόταν ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ήταν θετικό ότι τελικά θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

Μπορεί χθες να κυκλοφόρησε - και μάλιστα από κυβερνητικά χείλη - η πληροφορία ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα και μάλιστα αύριο Τετάρτη, αλλά μέχρι τώρα η πλευρά των δανειστών τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, ανεβάζοντας στο κατακόρυφο την αγωνία στη συγκυβέρνηση.

Βέβαια η σιωπή των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να «σπάσει», πιθανότατα σήμερα διότι η καθυστέρηση δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. Κυβερνητικό στέλεχος πάντως με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι στην παρούσα φάση η τρόικα «τσεκάρει τις προτάσεις της Αθήνας, προχωρά σε μία κοστολόγηση και ζητά διευκρινήσεις κυρίως για μία σειρά από περιφερειακά θέματα».


Κυβερνητική πηγή, έλεγε χθες το βράδυ ότι «δεν θα υπάρξουν επώδυνα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία» και ότι οι προτάσεις που εστάλησαν «ήταν οι τελικές και δεν αλλάζουν».

Ενδεικτικό των σχέσεων των δύο πλευρών, λέει κυβερνητικός βουλευτής, είναι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν συζητά αλλαγές, ωστόσο η τρόικα επιμένει να ζητά η ρύθμιση να μην είναι οριζόντια και να εξετάζεται η περιουσιακή κατάσταση όσων αιτούνται να μπουν στη ρύθμιση προκειμένου να μην ευνοηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και οι έχοντες και κατέχοντες.

Μετά από όλα αυτά οι δύο πλευρές έχουν ατύπως αποφασίσει να δουν την πορεία των δημοσίων εσόδων τις επόμενες εβδομάδες και σε περίπτωση μεγάλης υστέρησης να ξαναδούν τη ρύθμιση. Ακόμη και η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον στο 16ο Ετήσιο Επενδυτικό Φόρουμ, ότι το «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»,

Χθες το βράδυ το κλίμα στο Μέγαρο Μάξιμου, όπου βρισκόταν ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ήταν θετικό ότι τελικά θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

Εντός αυτού του κλίματος αύριο ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, η οποία θα κλείσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Τα όσα ειπωθούν στη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης θα αποτυπώσουν και το κλίμα που επικρατεί κυρίως εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης εν όψει κυρίως της ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή, αλλά και της προεδρικής εκλογής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ