2014-12-10 10:56:00
Φωτογραφία για Σε κλοιό πιέσεων η Λευκωσία - Προαναγγέλλουν ξεπάγωμα κεφαλαίων
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται η Λευκωσία καθώς Κομισιόν Λονδίνο και Παρίσι πιέζουν για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, σε την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Του Κυριάκου Πομηλορίδη 

Ενδεικτικές των προθέσεων της Άγκυρας ήταν τόσο οι χθεσινές αναφορές του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον της αντιπροέδρου της Κομισιόν Φεντερικα Μοτσιερνι σε ε/κ διοίκησης και «Τουρκική Δημοκρατία της Βορίου Κύπρου» όσο η αυτές του τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα περί σύστασης κοινής επιτροπής ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα των υδρογονανθράκων. Αναφορά που κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης απέδωσε στην προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Η ελληνική Κυβέρνηση εξήγησε μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβίβασε τις απόψεις της Λευκωσίας για το θέμα που έχει προκύψει με τις κινήσεις του Μπαρπαρός στην Τουρκική κυβέρνηση. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο”.


Νωρίτερα σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, υπό τον τίτλο “Η Νέα Τουρκία, ΕΕ και Κύπρος” που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πολλές φορές κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Άγκυρα.

Η έλλειψη προόδου για εννιά συνεχή χρόνια, υπέδειξε από μια υποψήφια χώρα, χωρίς καμιά ένδειξη ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Εντωμεταξύ νέο μήνυμα με ευχές προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Ν.Υ. απέστειλε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και καλές γιορτές και ευτυχές νέο έτος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την οικογένειά του.

Ευχετήρια επιστολή έστειλε και η σύζυγος του Έρογλου, Μεράλ, στη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη.

Όπως της αναφέρει κατανοεί τις ανησυχίες της επειδή και ο Ντερβίς Έρογλου είχε υποβληθεί σε παρόμοια χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν.

Προαναγγέλλουν ξεπάγωμα κεφαλαίων 

Nωρίτερα

Πολλά από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Τουρκία, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι η έλλειψη προόδου από μια υποψήφια χώρα για εννέα συνεχή χρόνια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη μέλη.

Κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Μιλώντας στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ανέφερε επιπλέον ότι υπάρχουν κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει αφού δεν είναι μπλοκαρισμένα από την ΕΕ ή κάποιο κράτος μέλος, αλλά δεν προχώρησαν λόγω της στάσης της Τουρκίας, η οποία δεν εφαρμόζει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η βίβλος κάθε ενταξιακής διαδικασίας» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τρία κεφάλαια που θα μπορούσαν να άνοιγαν όμως αυτό δεν έγινε για λόγους που αφορούν την Τουρκία», υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος δεν είναι ο λόγος που δεν προχωρεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Γιατί δεν προχωρά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας 

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν προχωρά, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει από το 2005 την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι «η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως μια διαδικασία μέσω της οποίας οφείλει να εναρμονιστεί με την ΕΕ.»

Δυστυχώς, και το έχουμε δει και μέσα από δημόσιες δηλώσεις, η Τουρκία θεωρεί τις διαπραγματεύσεις ως ένα είδος παζαρέματος με την ΕΕ, μια διαδικασία μέσω της οποίας η θεσμική δομή, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιάζουσα περίπτωση της Τουρκίας».

Επεσήμανε ότι «η στάση αυτής της Τουρκίας, που εφαρμόζεται και στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, επιβεβαιώνει και στην πράξη γιατί για εννέα τώρα χρόνια δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος όσον αφορά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, οι οποίες είναι και υποχρεώσεις προς την ΕΕ».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «κατά την πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Τουρκίας – ΕΕ, η Τουρκία υπέβαλε δήλωση ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία αυτή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την ξεκάθαρη υποχρέωση που έχει να το πράξει». Το ίδιο, συνέχισε, έπραξε πρόσφατα με τις θεωρήσεις εισόδου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στην άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ στις 12 Μαΐου.

Υπογράμμισε, επίσης, τα σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα στο εσωτερικό της Τουρκίας φέροντας ως παραδείγματα, την αντιμετώπιση προς τα ΜΜΕ της χώρας, τα θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και άλλα.

Να προβληματιστεί η Επιτροπή 

Η Επιτροπή οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά για το δικό της μερίδιο ευθύνης ως προς την επιτυχία ή αποτυχία άσκησης επιρροής στην υποψήφια χώρα μέσω της ενταξιακής διαδικασίας, ώστε αυτή να προχωρήσει σε βήματα προόδου.

Και πρέπει να διερωτηθούμε όλοι μας: Γιατί άλλες υποψήφιες χώρες πιέζονται συνεχώς και αναγκάζονται από την ΕΕ να κάνουν υποχωρήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία; Γιατί δεν χρησιμοποιείται η ίδια τακτική με την Τουρκία; Γιατί δεν δοκιμάζει η Επιτροπή αυτή τη στάση; Γιατί τα κράτη μέλη που θέλουν να βοηθήσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως και εμείς θέλουμε να τη βοηθήσουμε, δεν δοκιμάζουν μια φορά αυτή την τακτική; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν στην Τουρκία, όταν η Τουρκία βλέπει ότι άλλες υποψήφιες χώρες υποχρεώνονται  να κάνουν κάποια πράγματα;», διερωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Θα επωφεληθεί η Κύπρος από την ένταξη της Τουρκίας

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κράτος μέλος όταν γίνει η Τουρκία κράτος μέλος της ΕΕ, τονίζοντας ότι στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συζήτηση των ΜΟΕ υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση που θα επέτρεπε πρόοδο στα κεφάλαια 23-24 της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, η προώθηση από πλευράς ΕΕ ή από τα κράτη μέλη που θέλουν να βοηθήσουν της εξέτασης της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ΜΟΕ θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο 23, επί Σλοβενικής Προεδρίας τον Απρίλιο του 2008  εμείς είχαμε συμφωνήσει σε συμβιβαστικό benchmark ανοίγματος που πρότεινε η Προεδρία. Την τελευταία στιγμή κάποιο άλλο κράτος μέλος δεν αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση.

 Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν λέμε γιατί δεν προχωρά το κεφάλαιο 23», κατέληξε ο Εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας πως είναι «λανθασμένη η θέση ότι η μη επίτευξη προόδου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας οφείλεται στη στάση της Λευκωσίας. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ