2014-12-13 17:48:04
Φωτογραφία για «Της Άρτας το γεφύρι» η Μουριά
Με το φόβο μιας νέας καθίζησης ή «έκρηξης» του αγωγού ύδρευσης του Ερυμάνθου, ζουν οι κάτοικοι της Μουριάς από το πρωί της Πέμπτης. Ο δρόμος, που ασφαλτοστρώθηκε πριν 10 περίπου ημέρες «τρύπησε» και από θαύμα δεν προκλήθηκε ατύχημα, καθώς από το κλείσιμο της Περιμετρικής οδού, όλα τα οχήματα διέρχονται από το εσωτερικό του χωριού.

Τα προβλήματα είναι συχνά για τους κατοίκους της Μουριάς, από τότε που ο αγωγός ύδρευσης από τον Ερύμανθο «πέρασε» από το χωριό τους. Κάθε λίγο και λιγάκι - όπως λέει ο πρόεδρος Κώστας Χρονόπουλος - προκαλείται βλάβη ή ζημιά, που συνοδεύεται με προβλήματα και κινδύνους για τους κατοίκους και διερχόμενους οδηγούς. Τον Δεκέμβρη του 2013 ο αγωγός έσπασε και «τίναξε στον αέρα» τον δρόμο στην έξοδο του χωριού, μετά της διασταύρωση της Κάμενας, ενώ τον περασμένο καλοκαίρι, ένα νέο σπάσιμο του αγωγού, στην πρώτη είσοδο του χωριού, μετά τη διασταύρωση της Βύλιζας, έκοψε στα δυο το δρόμο και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε σπίτια και περιουσίες που βρίσκονταν στο σημείο της βλάβης. Ζημιές που όπως εξηγεί ο κ.Χρονόπουλος, δεν έχουν αποκατασταθεί και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί.


Τρύπησε η άσφαλτος

Προ 10ημέρου, τεχνικά συνεργεία έριξαν ασφαλτοτάπητα στην είσοδο και την έξοδο του χωριού - όπου είχαν σημειωθεί οι παραπάνω ζημιές - τα οποία μέχρι τώρα ήταν απλά στρωμένα με χαλίκι. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η δουλειά που έγινε στην πρώτη είσοδο, ήταν μάλλον πρόχειρη, αφού ένα βαρέως τύπου όχημα ήταν ικανό για να δημιουργήσει τέτοιες πιέσεις στο δρόμο, ώστε να τρυπήσει. Ο πρόεδρος, μη βρίσκοντας ανταπόκριση στους εμπλεκόμενους με το έργο του Ερυμάνθου, έβαλε μόνος του για σήμανση μια…ελιά, που λίγη ώρα αργότερα «ενισχύθηκε» με κώνους και κορδέλες από την Αστυνομία, η ανταπόκριση της οποίας - όπως είπε - ήταν άμεση και η μόνη, σε πρώτη φάση. Ο ίδιος δε, δεν επέτρεψε το απόγευμα της Πέμπτης σε συνεργείο που έφτασε στο χωριό να κάνει πάλι «πρόχειρη» κάλυψη με χαλίκια, χωρίς να υπάρχει αυτοψία στο σημείο από κάποιο μηχανικό. Κάτι που έγινε τελικά χθες το πρωί.

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό - όπως αντιμετωπίστηκε μεν - δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι θα είναι και το τελευταίο για το χωριό και τους κατοίκους του. «Της Άρτας το γεφύρι» χαρακτήρισε ο κ.Χρονόπουλος τη Μουριά, αφού δεν υπάρχει χρονιά που να μην δημιουργηθούν 2-3 σοβαρά προβλήματα στο χωριό, λόγω του Ερυμάνθου. Και η ειρωνεία είναι ότι, η Μουριά δεν υδρεύεται καν από τον Ερύμανθο, αφού έχει δικές της πηγές που υπερκαλύπτουν το χωριό, χειμώνα-καλοκαίρι.

Ανησυχία λόγω…κλειστής Περιμετρικής

Η ζημιά αυτή έφερε στο προσκήνιο ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της διέλευσης όλων των διερχόμενων οχημάτων, από το εσωτερικό της Μουριάς, από τη στιγμή που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «έκλεισε» το δρόμο. Πολλοί οδηγοί, κάτοικοι των «πάνω» χωριών του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και Αρκάδες, που χρησιμοποιούσαν την περιμετρική, κάνουν λόγο για εγκληματική ενέργεια, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου που υπάρχει από τη χρήση του παλιού οδικού δικτύου και της επιβάρυνσης του από τα προβλήματα και τις ζημιές του αγωγού ύδρευσης. Ένα από αυτά άλλωστε, φαίνεται πως ήταν - σε συνδυασμό με τη βροχή - και η διάτρηση του εδάφους.

Σημειώνουν δε την ανάγκη, για αποπεράτωση και παράδοσή του και επίσημα στην κυκλοφορία, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων, ντόπιων και επισκεπτών, 10 και πλέον χρόνια χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο δρόμο για τις μετακινήσεις τους.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ