2014-12-30 18:57:22
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΕΘΑ ΝIKOY ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟΝ  ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟ, ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, για να πάρουμε τη γνώμη του Υπουργού Άμυνας και φυσικά υποψηφίου με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄  Περιφέρεια της Αθήνας, μετακομίζει από την Κέρκυρα για πρώτη φορά παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη μεγαλύτερη περιφέρεια, του κύριου Νίκου Δένδια.

        Κύριε Δένδια, καλημέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα, καλημέρα σε εσάς και καλημέρα και στους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας, Υπουργέ. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά να έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό αγώνα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χρόνια πολλά και καλά.  Να είμαστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ζητήσουμε, κύριε Υπουργέ, καταρχάς τα τελευταία νέα που υπάρχουν σε σχέση με το πλοίο. Αν υπάρχουν κάποια άλλα νέα ως προς τους αγνοούμενους ή αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω.


Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω αμέσως τι ξέρω, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο.  Όλα τα άλλα θέματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας που πέρασαν αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και αυτούς τους οποίους ακόμα αναζητούνται και ελπίζω να βρεθούν. αυτά είναι θέματα τα οποία τα συντονίζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σε συνδυασμό με τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων.

        Εμείς αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε στη διάθεση των ελληνικών και των ιταλικών αρμόδιων αρχών μια ολόκληρη αρμάδα από ελικόπτερα για να διενεργήσουν έρευνες.  Και έχουμε επίσης μια φρεγάτα με ελικόπτερο επάνω. Δηλαδή έχουμε τη φρεγάτα Navarino κοντά στο σημείο που βρίσκεται ακόμα το πλοίο με ένα ελικόπτερο S-70, αυτό είναι ένα σύγχρονο ελικόπτερο το οποίο μπορεί να μεταφέρει 6 άτομα.

Έχουμε άλλα δυο τέτοια ελικόπτερα στην Κέρκυρα μαζί με δυο ΑΒ 205,  πιο μικρά ελικόπτερα και δύο NH-90, που είναι τα πιο γρήγορα και τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα που υπάρχουν στην Ευρώπη ώστε να μπορούμε να διενεργήσουμε μια εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας εφόσον αυτό μας ζητηθεί.

Αυτό κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θα ήθελα να μου δώσετε και την ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο προσωπικό τους γιατί επί δύο ημέρες πραγματοποίησαν έναν άθλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το λένε όλοι και το λέμε όλοι και το έχουν πει όλοι.  Και πραγματικά είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συνήθως ξέρετε είμαστε μια χώρα η οποία λέμε πολύ κακά για εμάς και γκρίνια και διάφορα πράγματα. Εδώ απεδείχθη ότι έχουμε και τη δυνατότητα και τα μέσα γιατί τα δικά μας ελικόπτερα είναι πολύ πιο σύγχρονα, πολύ πιο γρήγορα και πιο μεγάλα από τα ιταλικά.

Και φάνηκε η διαφορά το βράδυ όταν ενεπλάκησαν τα δικά μας ελικόπτερα, όταν οι Ιταλοί επιτέλους ενέπλεξαν τα δικά μας ελικόπτερα στις 03:00 το πρωί, πως αυξήθηκε ο ρυθμός μεταφοράς ανθρώπων σε ασφάλεια υπό καιρικές συνθήκες ασύλληπτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πολλές ώρες αρνιόντουσαν τη συμμετοχή…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλω να είμαι δίκαιος σε αυτό. Υπήρχε μέχρι τις 23:00 εκείνο το τραγικό βράδυ ένας φραγμός καταιγίδας και δεν μπορούσαν τα ελικόπτερά μας να περάσουν. Δεν μπορούσε να περάσει κανένα εκτός από ένα super puma που είχε προλάβει και είχε περάσει το Λέτσε, το οποίο μάλιστα για να το ανεφοδιάσουμε έγινε μια απίστευτη ιστορία για να στείλουμε ένα C-130 εκεί.

        Από εκεί και πέρα όμως εμείς από τις 23:00 η ώρα ήμασταν διαθέσιμοι. Μας ενέπλεξαν οι Ιταλοί στις 03:00 η ώρα το πρωί. Από εκεί και πέρα επιταχύνθηκε πάρα πολύ ο ρυθμός.  Διότι σας ξαναλέω,  οι Ιταλοί με τα ελικόπτερά τους μετέφεραν δύο,  μάξιμουμ τρία άτομα, εμείς μεταφέραμε έξι άτομα σε κάθε προσέγγιση.  Είχαμε μια αρμάδα ελικοπτέρων εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, τώρα οι αγνοούμενοι είναι 40 εκ των οποίων οι 32 κατά πάσα πιθανότητα είναι Έλληνες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτούς τους αριθμούς μου έχουν δώσει και εμένα αλλά ξέρετε, έχω πολύ μεγάλη επιφύλαξη, διότι δεν προκύπτουν ονομαστικοί κατάλογοι, δεν προκύπτουν χώρες καταγωγής, δεν προκύπτουν πολλά πράγματα.  Κατά συνέπεια το να πει κανείς πόσους και τι και ποιο νομίζω ότι είναι για εμένα σχήμα πρωθύστερο.

        Αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε μια καθαρή εικόνα.  Υπάρχουν οικογένειες ανθρώπων που αγωνιούν, συνάνθρωποί μας οι οποίοι περιμένουν να μάθουν για τους δικούς τους και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το ύπατο μαρτύριο που μπορεί να επιβάλει κάποιος σε κάποιον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω, Υπουργέ, το πλοίο αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται;  Άκουσα ότι βρίσκεται κοντά σε μια νησίδα που το κρατάνε δεμένο γύρω-γύρω για να μην πέσει στα βράχια, κάτι τέτοιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Ακριβώς, προς τις αλβανικές ακτές και βρίσκεται σε μία κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Εδώ όμως πρέπει να υπάρξει μία απόφαση την οποία πρέπει να λάβουν οι ιταλικές αρχές,  να δούμε τι πρόκειται να γίνει. Εξάλλου εμείς έχουμε μία ελληνική φρεγάτα….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να γίνει και ένας έλεγχος στο πλοίο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς θα το θέλαμε πάρα πολύ, αλλά αυτό το εκφράζω ως Έλληνας πολίτης. Θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε μία σαφή εικόνα για το τι συνέβη. Διότι κακά τα ψέματα, έχουμε ήδη θρηνήσει αρκετούς συνανθρώπους μας αλλά κινδυνεύσαμε επί ώρες, να έχουμε μπροστά μας μια ναυτική τραγωδία που όμοιο μέγεθός της η χώρα δεν θα είχε ξαναζήσει από το 1968 όταν χάθηκε το «Ηράκλειο», όταν ήμαστε πολλοί από εμάς πάρα πολύ μικρά παιδιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Φαλκονέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στη Φαλκονέρα. Απεφεύχθη, λοιπόν, μία τεράστια καταστροφή αλλά το ότι απεφεύχθη αυτή η τεράστια καταστροφή δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διερευνήσουμε ποια ήταν τα κίνητρα και για ποιο λόγο έφτασε αυτό το πράγμα εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, ο Ευτύχης ο Παλλήκαρης θέλει να σας κάνει κάποιες ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, Υπουργέ, και χρόνια πολλά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Γεια σας, κύριε Παλλήκαρη τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μιλήσουμε λίγο και για τις εκλογές, όπου κατορθώσαμε να έχουμε εκλογές πρωτοχρονιάτικα, είναι και αυτό ένα επίτευγμα….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι πρωτοχρονιάτικα, του Αγίου Γρηγορίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Αγίου Γρηγορίου θα έχουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτό ήταν μία πολύ λανθασμένη εκτίμηση από το ΣΥΡΙΖΑ για το τι συμφέρει την χώρα και την κοινωνία.

Νομίζω ότι πέραν από το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, εδώ εκβιάστηκαν αυτές οι εκλογές και δεν χρειάζεται να μασάμε τα λόγια μας και να λέμε ότι οι εκλογές είναι γιορτή δημοκρατίας και λοιπά. Αυτό ισχύει υπό νορμάλ συνθήκες. Όταν μία μειοψηφία εκβιάζει προσφυγή στις κάλπες τη στιγμή που το 60% του εκλογικού σώματος δεν το επιθυμεί, και πέραν  αυτού….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως στη Σουηδία, ας πούμε, έξι κόμματα ήρθαν σε συμφωνία να αναβάλλουν προγραμματισμένες εκλογές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκλαμβάνεται η Σουηδία ως χώρα η οποία είναι αδύναμη και χρειάζεται σταθερότητα και η Ελλάδα ως μία χώρα ισχυρή η οποία δεν χρειάζεται σταθερότητα και μπορεί τώρα να λύσει τα προβλήματά της αρχίζοντας προεκλογική διαδικασία μέσα στο καταχείμωνο την ώρα που η οικονομία της πάει να αναπτυχθεί!

Αυτά τα πράγματα που μας επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασύλληπτα. Είμαι βέβαιος ότι στην  κάλπη αυτά θα αποτιμηθούν.

Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Είναι ότι ήδη η χώρα έχει πάθει μία ζημιά την οποία  όποιος και αν κερδίσει αυτές τις εκλογές θα δυσκολευτεί να τις επανορθώσει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά κύριε Υπουργέ, υπάρχει κίνδυνος να γίνει και άλλη ζημιά. Θέλω να πω ότι πάμε σε εκλογές με προδιαγραφές οξύτατης πόλωσης, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς δεν σας φοβίζει αυτό; Δεν υπάρχει κίνδυνος η εκλογική αναμέτρηση με ευθύνη των δύο κομμάτων να οδηγήσει την χώρα στα βράχια μία ώρα αρχύτερα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθ’ όσον με αφορά θα προσπαθήσω, και νομίζω ότι το κάνει γενικά το κόμμα, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά, υπό την έννοια να επιτρέψουμε στην ελληνική κοινωνία να ακούσει το επιχείρημα: ποιο είναι το δικό μας σενάριο και ποιο είναι, αν προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα σενάριο. Να ακούσουμε και τη δική τους πρόταση, διότι, με κάθε σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αυτό το οποίο ακούμε προς το παρόν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα λαϊκιστικό ευχολόγιο το οποίο ωραία είναι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σενάριο της Νέας Δημοκρατίας ποιο είναι, κύριε Υπουργέ; Αυτό περιμένουμε να ακούσουμε. Αν μου βάζατε ένα τίτλο στο σενάριο της Νέας Δημοκρατίας,  ποιο θα ήταν αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έξοδος από την κρίση, διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί στέρεα να κρατηθεί πάνω σε αυτά τα οποία έχει κάνει τα 2,5 τελευταία χρόνια. Υπήρξαν και αστοχίες, για να είμαστε συνεννοημένοι. Και αστοχίες έγιναν,  αλλά υπήρξε και μεγάλη επιτυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αυτές τις μέρες ζούμε και αυτό το τραγικό περιστατικό με το φλεγόμενο πλοίο, κάποιος έγραψε νομίζω πολύ εύστοχα ότι η χώρα φλεγόμενη ρυμουλκείται στη διάσωση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:   Θα υπάρξει διάσωση για τη χώρα; Για να δούμε. Πάντως υπήρχε μία σχετική, αν θέλετε, βεβαιότητα οικονομικής ανάκαμψης με δείκτες οι οποίοι έδειχναν βελτιώσεις, με προφανή στην αγορά τα σημεία ανάκαμψη, μεγαλύτερη κυκλοφορία αυτοκινήτων, αύξηση τζίρου στα καταστήματα, ξαφνικά περάσαμε από την μία μέρα στην άλλη σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας.

Υπάρχει ευθύνη  εδώ, δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το περάσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη, όμως, μήπως αυτό δείχνει ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο στέρεα; Γιατί ας πάρουμε το υποθετικό σενάριο ότι ολοκληρωνόταν ο 4ετής κύκλος και η χώρα βρισκόταν σε κανονικές συνθήκες μπροστά σε εκλογές. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι όποτε οδηγούμεθα σε εκλογές η χώρα θα περνάει ένα πανικό, τι μπορεί να γίνει με τις τράπεζες, αυτό δείχνει ότι κάτι λάθος συμβαίνει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα βεβαίως εδώ είχαμε ένα, αν κάνουμε παρομοίωση,  ασθενή ο οποίος είχε μόλις βγει από την εντατική, οι δείκτες του έδειχναν βελτίωση αλλά ο ίδιος του ο οργανισμός ήταν εξαιρετικά αδύναμος. Κανείς δεν προφασίστηκε ότι η Ελλάδα έχει την απόλυτη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της και να αρχίσει να τρέχει.

Εδώ όμως έρχεται εκείνη τη στιγμή ένας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με την έκφραση «λαοπλάνος»  και λέει «όχι, κακώς σε έχουν εδώ τώρα και σε έχουν με σωλήνες και σου λένε ότι χρειάζεσαι προσοχή και υπάρχουν μικρόβια και πρέπει να τα προσέξεις. Έβγα έξω άνθρωπέ μου, τρέξε, όλα καλά είναι για εσένα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ωραίο το παράδειγμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα ξέρετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τάζει αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα από το 2009. Επειδή δεν υπάρχουν πια δυνατότητες δωροεπιταγών όλα αυτά τα ταξίματα θα τα πληρώσουμε.  Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά και αυτοί που τα τάζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν.  Δεν υπάρχουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως Υπουργέ δεν είναι κανείς έξω από τη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Άλλος είναι περισσότερο, άλλος λιγότερο. αλλά όλοι συμμετέχουν σε αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως, έχετε απόλυτο δίκιο.  Έχετε απόλυτο δίκιο και θέλω να είμαι ωμός, έχουμε και εμείς ευθύνες. Αλλά δεν υπάρχει σύγκριση. Γιατί εκτός από το ποιοτικό υπάρχει και ένα ποσοτικό στοιχείο, μια τεράστια διαφορά.  Κακά είναι τα ψέματα. Κάθε κόμμα κάτι λέει παραπάνω αλλά αμάν, έλεος! Εδώ μιλάμε για φανταστική πραγματικότητα από την πλευρά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Κύριε Δένδια, καλή επιτυχία στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας που θα είστε υποψήφιος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:    Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ