2015-01-22 08:49:10
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εκπομπή «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ» του Ρ/Σ ALPHA RADIO και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, καλώς τον Υπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής ένα νέο αστέρι της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας που είναι ο Νίκος ο Δένδιας, ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο παλαιότερα Υπουργός Ανάπτυξης, πιο παλιά Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.  Και ο Κερκυραίος που κατεβαίνει στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας για να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και σε εσάς και στους ακροατές σας, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως έχει καταφέρει ένας Κερκυραίος να περπατάει με τόση άνεση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στα σοκάκια της Β΄ Αθήνας που από ότι φαίνεται το πεδίο είναι καθαρά πολεμικό για τη Νέα Δημοκρατία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, το πόσο καλό θα είναι το ατομικό αποτέλεσμα το οποίο βέβαια έχει μικρότερη σημασία από το συνολικό αποτέλεσμα γιατί το ζητούμενο είναι το συνολικό, θα το δούμε την Κυριακή το βράδυ, μη έχοντας εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο δεν μπορώ να κρίνω κάτι.


Θέλω να πω όμως και είμαι ευγνώμων στους ψηφοφόρους και στους κατοίκους της Β΄ Αθηνών για τη συμπεριφορά τους απέναντί μου, την καλοσύνη της, την προσήνειά τους, τη διάθεσή τους να ακούσουν το επιχείρημα που έχω να τους πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πηγαίνοντας για παράδειγμα στο Περιστέρι, παίρνω έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας που Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εχθές ήμουν στο Περιστέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν πάτε στο Περιστέρι δεν θα εκλεγείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Περιστέρι είναι ένας δύσκολος Δήμος, ένας ταλαιπωρημένος Δήμος, εσείς μπορείτε να κοιτάξετε τους πολίτες στα μάτια και να τους πείτε γιατί το κόμμα σας πρέπει να βγει και πάλι πρώτο όπως είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, στο Περιστέρι υπάρχου άνθρωποι σε όλη την Αττική, σε όλη την Αθήνα, σε όλη τη Β΄ Αθηνών αλλά και στο Περιστέρι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση. Όμως νομίζω ότι πια έχω αποκτήσει μια δυνατότητα να κρίνω.

Πρέπει να σας πω ότι το εκλογικό σώμα δεν αποτελείται από ανθρώπους που πετάνε στα σύννεφα. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν, έχουν καταλάβει αρκετοί από αυτούς ποια ήταν η αιτία της κρίσης και τα βάζουν με τις αιτίες της κρίσης και όχι με τα συμπτώματα της κρίσης.

Το πρόβλημα της κρίσης ήταν το μοντέλο της οικονομίας που ακολουθούσαμε. Ήδη, λοιπόν, αυτό που μπορεί κανείς να πει κοιτώντας στα μάτια όποιον έχει πληγεί από την κρίση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κατέβαλε και πρέπει να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να φύγουν από τη μέση οι αιτίες που μας έφεραν εκεί που ήμασταν το 2010.  Γιατί λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρετε μνημόνιο, αντιμνημόνιο κλπ.

Το μνημόνιο δεν ήταν η αιτία της κρίσης, το μνημόνιο ήταν κάτι που χρησιμοποιήσαμε για να φύγουμε από την κρίση, να συνεννοηθούμε αν ήταν το καλύτερο, αν ήταν μέτριο, αν είχε παρενέργειες, βεβαίως.  Αυτά μπορεί να είναι όλα για συζήτηση. Αλλά το κύριο πρόβλημα είναι να αλλάξουμε αυτά που μας έφεραν στο 2010 και στα πρόθυρα της πτώχευσης και του γκρεμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν αλλάξει εσείς πιστεύετε, κύριε Δένδια; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι έχουν αλλάξει κάποια και έχουν αλλάξει και πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί σας το λέω αυτό, πριν από λίγο αναφερόμασταν εδώ πέρα με τους φίλους και συζητούσαμε μια έρευνα η οποία έχει γίνει για τις εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Και σας το λέω γιατί είστε νομικός.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις.  Έως ότου επιλυθεί μια φορολογική διαφορά μεταξύ ιδιώτη ή επιχείρησης με το δημόσιο περνάνε μέχρι και 10 χρόνια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, μερικές φιλότιμες, πάρα πολύ φιλότιμες, παρά ταύτα λύση στο θέμα του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης δεν έχει υπάρξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν έχει υπάρξει λοιπόν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν με ρωτήσετε γιατί δεν έχει υπάρξει θα σας απαντήσω ευθέως γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη οι τομές, οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να γίνουν στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Είναι κάτι που από την άλλη ο όγκος των υποθέσεων είναι τεράστιος, τα συστήματά μας είναι σχετικά απαρχαιωμένα.

Αν με ρωτάτε για την προσωπική μου συμμετοχή διότι καθένας πρέπει να ξεκινάει από τον εαυτό του, το να λέμε για όλους τους άλλους είναι το πιο εύκολο πράγμα.  Ότι το διάστημα που ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης  υπέβαλα έναν αρχικό σχεδιασμό τότε και στους αρμόδιους φορείς δηλαδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και προς την τρόικα ενός νέου πτωχευτικού και ενός νέου πτωχευτικού των ιδιωτών που θα μπορούσε να απεμπλέξει μια πολύ μεγάλη σειρά υποθέσεων που αυτή τη στιγμή καρκινοβατούν μέσα στα … της δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έμεινε όμως ως αρχικό σχέδιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, έμεινα και εγώ μόνο 119 μέρες σε αυτό το Υπουργείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως είναι, ότι δεν υπάρχει συνέχεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι θα το συνεχίσουν. Νομίζω ότι ήταν τόσο αυτονόητο αυτό που οτιδήποτε και αν γίνει όπως και τα κόκκινα δάνεια είμαι σίγουρος, απόλυτα σίγουρος ότι στο βασικό κορμό θα εφαρμοστούν. Έτσι και για αυτό είμαι σίγουρος ότι στο βασικό κορμό όποια Κυβέρνηση και αν προκύψει, εγώ είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει η δική μας Κυβέρνηση αλλά ότι και αν γίνει, θέλω να το λέω για να υπογραμμίσω την προσέγγιση, θα το εμβαθύνει και θα το προχωρήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο όμως ο κος Δραγασάκης εχθές είπε ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Να σπάσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής, τράπεζες, πολιτικοί, επιχειρηματίες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τώρα ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια φάση που πολλά λέει, ίσως περισσότερα από όσα πρέπει. Γιατί κάθε μέρα ακούμε τόσες κακοφωνίες που έχουν θέσει και το διεθνές status της χώρας σε μία κατάσταση αμφιλεγόμενη.

Εγώ θα πρότεινα ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει ένα μικρό καλάθι, να μας πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το τι πρόκειται να κάνει τις αμέσως προσεχείς μέρες ως προς τα θέματα χρηματοδότησης της οικονομίας.

Και όσον αφορά  αυτά τα μεγαλόπνοα και τα ιστορικά τα οποία επαγγέλλεται, θέλω να πω ότι αυτά είναι μάλλον διαδικασία διαφυγής από την πραγματικότητα και από την καθημερινότητα στην οποία πρέπει να πεις πολύ συγκεκριμένες κουβέντες, αποτιμημένες και με αριθμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει δώσει ούτε ένα αριθμό. Από λόγια έχουμε χορτάσει, αντιθέτως. Σπάει διαπλοκές, σκίζει μνημόνια, καταλύει κράτη, ανατρέπει την Ευρώπη. Εντάξει ωραία, πάρα πολύ ωραία όλα αυτά. Κάτι πιο σοβαρό….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γκρεμίζει φράχτες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπράβο, τα πάντα. Για αυτό σας λέω.

Από την άλλη καταλαβαίνω τώρα, την Αριστερά την ξέρω από το πανεπιστήμιο, όλα αυτά ξέρετε είναι αστείο. Τα ξανακούω σήμερα ως κεντρικές πολιτικές γραμμές κόμματος που διεκδικεί την εξουσία, όταν τα άκουγα στο πανεπιστήμιο τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως φωνές περιθωριακών μειοψηφιών που δεν έβρισκαν ανταπόκριση ούτε στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Εντάξει υπάρχουν αποτελέσματα μίας κρίσης, μία κοινωνία οδηγείται στα άκρα. Εδώ υπογραμμίζω ένα πράγμα το οποίο νομίζω ότι αξίζει…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δηλαδή αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Τσίπρας με άλλη στρατηγική να πάει στις Βρυξέλες και να καταφέρει αυτά που δεν κατάφεραν οι δύο προηγούμενες Κυβερνήσεις; Δηλαδή και να τον πάρουν στα σοβαρά, και να τον ακούσουν και από τα 10 που θα ζητήσει να του δώσουν τα 2 ή τα 3;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά σας κατηγορεί ως γραφείο τύπου της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μας έχουν κατηγορήσει και με πιο έντονες εκφράσεις. Μας έχουν πει δοσίλογους, μας έχουν πει προδότες….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως όμως, μήπως όμως θα έπρεπε ο τσαμπουκάς της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη του Σαμαρά να ήταν λίγο πιο εμφανής και κατανοητός στα λαϊκά στρώματα;

Γιατί εδώ εσείς Κυβέρνηση δώσατε την αίσθηση τα τελευταία δύο χρόνια ότι είστε ...της τρόικας και του Βερολίνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είστε πολύ ενδοτικοί λοιπόν; Εμφανίζεστε ενδοτικοί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω κάτι; Έχει σημασία πώς τα βλέπεις τα πράγματα. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι οι εταίροι, οι Ευρωπαίοι εταίροι που μας έχουν δανείσει, αν εξαιρέσετε τα 20 τόσα δισεκατομμύρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμείς από τους εταίρους μας έχουμε πάρει περίπου καμιά 300 εκατομμύρια ευρώ, είναι αντίπαλοι;

Δεν τους βλέπω, ξέρετε, και πολύ σαν αντίπαλους. Δεν βλέπω την Ευρώπη σαν ένα πεδίο μάχης που θα μπω εγώ να τα κάνω λαμπόγυαλο και να καθυβρίζω τους ανθρώπους που την ώρα της ανάγκης μου, μου δάνεισαν δισεκατομμύρια και με στήριξαν. Έστω και με όρους, που ορισμένες φορές, αποπληρωμής που θα μπορούσα να τους διαπραγματευτώ καλύτερα ή να έχω διαφορετική γνώμη.

Και έχω την τάση να βλέπω και την Ευρώπη σαν μία οικογένεια. Θέλετε να με πείτε ρομαντικό; Πείτε με ρομαντικό. Αλλά θεωρώ στο πλαίσιο μίας τέτοιας σχέσης έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα.

Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θυμηθείτε ποιος τα επαινεί σήμερα, χθες δηλαδή, αυτά που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ: η κυρία Λεπέν τα επαινεί. Την Ευρώπη, λοιπόν, της κυρίας Λεπέν εγώ δεν την θέλω. Δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Εγώ ήμουν παιδάκι όταν το ’78-’77 μας μιλούσε ο Καραμανλής για αυτά και μετά ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Δεν μου έλεγαν τέτοια πράγματα εμένα. Δεν μου έλεγαν να πάω στην Ευρώπη να τα κάνω λαμπόγυαλο όταν ήμουν νεολαίος της ΟΝΝΕΔ, όταν λέγαμε ότι θα μπούμε σε μία μεγάλη οικογένεια που θα διασφαλίσει την πατρίδα μας απέναντι στους εξωτερικούς εχθρούς της, θα διασφαλίσει τα σύνορά μας, θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομής.

Και τώρα εδώ βλέπω άλλη προσέγγιση. Εντάξει, και εμείς θα παλέψουμε για το ευρωπαϊκό όνειρο, το δικό μας ευρωπαϊκό όνειρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο Νίκος ο Παππάς ο διευθυντής και το alter ego του Αλέξη του Τσίπρα, σε μία τηλεοπτική του εμφάνιση εισήγαγε ένα άλλο, είπε ότι δεν θα είμαστε σε τροϊκανικό πρόγραμμα αλλά θα είμαστε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα αυτό σας λέω. Μας λένε το ένα, μας το άλλο, μας λένε το τρίτο. Μπορούν να μας πουν τι θέλουν να κάνουν; Και να μας το πουν όχι για να τους, δεν πρόκειται να τους υβρίσουμε εμείς, δεν κάνουμε αυτά που λένε αυτοί. Ούτε θα τους ελέγξουμε με την κακή έννοια. Να κουβεντιάσουμε σοβαρά μπορούν; Θα μας πουν τι θέλουν να κάνουν; Μήπως υπάρχει και καμία άλλη προσέγγιση….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επαναδιαπραγμάτευση, αυτό λένε ότι θέλουν να κάνουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επαναδιαπραγμάτευση, ναι, ξέρετε επαναδιαπραγμάτευση ωραία κουβέντα είναι. Παρακάτω; Δηλαδή τι θα πουν ακριβώς; Θα τους πουν επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μάλιστα. Ποιου ποσοστού του χρέους; Με ποια αιτιολογία και ποια θα είναι η ελληνική πρόταση; Θα γίνει τι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ο κόσμος λέει, από ό,τι φαίνεται, ας το δοκιμάσουμε και αυτό. Γιατί μέχρι τώρα οι τσέπες μας είναι άδειες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει και βεβαίως μετά έρχεται και ο λογαριασμός, οι συνέπειες, γιατί το ίδιο πράγμα έγινε και το 2009, εμείς κάναμε μία εκστρατεία με όλα τα σφάλματά μας βεβαίως της περιόδου 2004-2009, έκανε ο Καραμανλής μια εκστρατεία το ’09 και τους έλεγε να παγώσω τους μισθούς διότι δεν βγαίνουμε, το θυμάστε.

Το μόνο που ζητήσαμε τότε είναι η δυνατότητα να παγώσουμε μισθούς και συντάξεις. Και βγήκε ο κος Παπανδρέου που σήμερα μας λέει άλλα πάλι και τι μας έλεγε, υπάρχουν λεφτά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γιώργος όμως ο Παπανδρέου σε τούτη τη μάχη που δίνει θέτει ένα μείζον θέμα το οποίο ηθικά τουλάχιστον οφείλει η Νέα Δημοκρατία να απαντήσει. Προσπαθεί να εμφανίσει στο προσκήνιο ξανά τον Κώστα τον Καραμανλή να καθίσουν κάτω δημοσίως και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πως οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο.  Γιατί λέει εγώ ήμουν 3 μήνες Πρωθυπουργός μόλις και πήγα στο Καστελόριζο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι είχε προηγηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, 20τόσα δις το έλλειμμα σε 4 χρόνια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό.  Τώρα κάνουμε την κουβέντα της χθεσινής μέρας. Έχει σημασία να κάνουμε την κουβέντα της αυριανής μέρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, για να την κάνουμε και της αυριανής μέρας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά μια και το λέει ο κος Παπανδρέου να θυμίσουμε ότι δεν ήταν τρεις μήνες, ήταν έξι μήνες. Και τον είχε προειδοποιήσει ο Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου από το Μάρτη του ’09 όταν τον είχε καλέσει να του ζητήσει συναίνεση. Δηλαδή 12 μήνες πριν. Και είχε δει και τον κύριο Προβόπουλο και του τα είχε πει για την ελληνική κοινωνία. 

Λοιπόν, το να σφυράμε κλέφτικα τώρα και να λέμε ότι φταίει άλλος, το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει είναι να δεχθεί την ιστορική του ευθύνη. Και ο Αντώνης Σαμαράς τον παρακαλούσε στη Βουλή, σας παρακαλώ κοιτάξτε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το Δεκέμβριο του ’09.  Ο Αντώνης Σαμαράς τον παρακαλούσε να πάρει μέτρα, αν είναι ποτέ δυνατόν, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης παρακαλούσε τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα.  Και αυτό το οποίο έκανε ο Παπανδρέου είναι πήγε και μοίρασε 400.000.000 τότε αν θυμάστε βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.  Τώρα είναι σοβαρά πράγματα αυτά που μας λέει; 

Αυτά έχουν κριθεί λίγο-πολύ σε επίπεδο πολιτικής, θα κριθούν και ιστορικά όταν έρθει η ώρα τους. Το θέμα είναι μην κάνουμε τα ίδια λάθη πάλι.  Δεν το σηκώνει η χώρα, η κοινωνία, ο λαός. Καταλαβαίνω ο κόσμος είναι κουρασμένος, απελπισμένος, μπαϊλντισμένος, κάναμε και εμείς λάθη, τον κουράσαμε, τον απογοητεύσαμε ίσως ακόμα.  Αλλά να κοιτάξει το μείζον, η χώρα είναι στην Ευρώπη, στο ευρώ. Έχει ανάκαμψη, μειώνεται η ανεργία επιτέλους. Είναι ώρα τώρα να τα πετάξουμε στη θάλασσα απλώς επειδή είμαστε οργισμένοι με τον ΕΝΦΙΑ ή με οτιδήποτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, μην το λέτε έτσι. Μην το ξεπερνάτε έτσι ο ΕΝΦΙΑ, τώρα. Εδώ πέρα μιλάμε, κύριε Δένδια, επειδή είστε ένας άνθρωπος που τώρα πολιτεύεστε και στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας, έρχεστε σε επαφή με κόσμο, μιλάμε ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση για χώρα η οποία βρίσκεται καιρό ειρήνης. Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν διαφωνώ μαζί σας. Χάσαμε το 25% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος μας, είχαμε 55 δισεκατομμύρια δημοσιονομική διόρθωση, δίκιο έχετε. Αλλά ακριβώς επειδή έχετε δίκιο ενισχύεται το επιχείρημα που λέω.  Τα τραβήξαμε όλα αυτά, είναι πίσω μας όλα αυτά. Φάγαμε όχι απλώς το γάιδαρο, φάγαμε και την ουρά και μασάμε τις τελευταίες τρίχες της ουράς του και τώρα θα φτύσουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νιώθω ότι καταβάλλετε προσπάθεια να ρίξετε στο φιλότιμο τους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης και του κέντρου.  Ωστόσο όμως εδώ ο Τσίπρας λέει ότι τα σπίτια δεν σας τα πήραν οι κομμουνιστές όπως ήταν ο αστικός παλιός μύθος, σας τα πήραν οι ίδιοι οι δικοί σας. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εν μέρει έχει δίκιο που το λέει.  Και να σας πω, δεν πρόκειται εγώ να υπερασπίσω πράγματα.  Είχα διαφωνήσει και με τον ΕΝΦΙΑ και κυρίως με τη φιλοσοφία του, αφήστε τον ταμειακό του στόχο το 3,τόσα δις.  Δεν μπορούσε, αλλά και με τη φιλοσοφία του. Και έχουμε κάνει και χειρότερα.  Να σας πω για το φόρο υπεραξίας;  Που αφού επί 9 μήνες παγώσαμε την αγορά ακινήτων μετά αυτό το οποίο κάναμε είναι να τον πάρουμε πίσω χωρίς να έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ; 

Οι αστοχίες του Υπουργείου Οικονομικών είναι γνωστές, εντάξει, αλλά με συγχωρείτε δεν γίνονται λάθη όμως πάντα σε μια μεγάλη προσπάθεια;  Λάθη, βεβαίως κάναμε λάθη, μεγάλα λάθη κάναμε. Και όσο αν δεν τα είχαμε συνυπογράψει όλοι κάναμε μεγάλα λάθη. Αλλά τι μας προτείνει η άλλη πλευρά;  Φόρο στους πλούσιους. Ρωτάς ποιοι είναι οι πλούσιοι;  Δεν σου λέει. Φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ρωτάς ποια είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν σου λέει. Διότι αφού έχουμε αποδεχθεί όλοι ότι θα είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός άρα θα πρέπει να μας εξηγήσουν πως όταν λένε περισσότερες κοινωνικές παροχές από πού θα βρουν τα χρήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, το εκλαϊκεύουν, το λένε με πιο άκομψο τρόπο όταν τους θέτετε αυτό το ερώτημα. Λένε η Εκάλη, το Παλαιό Ψυχικό, η Κηφισιά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε και με την Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό και την Κηφισιά τα λεφτά δεν φτάνουν για να καλύψουν το κενό. Δεν υπάρχουν εκατομμύρια υπερπλούσιοι στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο αυτό, σωστό.  Θεωρώ ότι είναι σωστό αυτό που λέτε αλλά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει, κύριε Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε τι φόροι αναλογούν πλέον στα ακίνητα στην Εκάλη και στο Παλαιό Ψυχικό και στην Κηφισιά;  Δηλαδή και εκεί πρέπει να μετρήσεις τη φοροδοτική ικανότητα.

Διότι να σας πω και τι κάνουμε με τις εξυπνάδες με την Εφορία;  Να σας πω ένα παράδειγμα, το 1974-1975 η Βηρυτός μπήκε σε εμφύλιο πόλεμο.  276 εταιρείες, τότε μεγάλες εταιρείες έφυγαν από τη Βηρυτό και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα φέροντας χρήματα, θέσεις εργασίας. Δεν είχαν τίποτα άλλο στην Ελλάδα.

Εμείς μόνο να κερδίσουμε είχαμε. Το ξέρετε ότι τις διώξαμε όλες; Έχει μείνει μία μόνο τώρα. Μία. Αυτό ήταν κέρδος για την Ελλάδα;

Αρχίσαμε τις μαγκιές, τις εφορίες, να κυνηγάμε τον έναν, να κυνηγάμε τον άλλον. Πάρα πολύ ωραία. Εισαγόμενα χρήματα, χωρίς καμία υποχρέωση, χωρίς καμία επένδυση από το ελληνικό κράτος. Μόνο να κερδίσουμε είχαμε. Τους διώξαμε όλους εμείς.

Τώρα ακούω προχθές, βγαίνει ο καθένας και λέει ότι θέλει. Άλλος θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους υδρογονάνθρακες. Μην έρθει κανένας στο διαγωνισμό λοιπόν.

Άλλος θέλει να διώξει τη ΚΟΣΚΟ, να χάσουμε και το λιμάνι του Πειραιά. Άλλος τους φταίει μία επένδυση στο Ελληνικό. Να φύγουν και από το Ελληνικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε τους Συριζαίους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τους Συριζαίους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί μας τα μπερδεύετε σήμερα. Κριτική και στους μεν και τους δε. Καλά κάνετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε. Και στον εαυτό μας. Δεν είναι εκλογική διαδικασία κάτι στο οποίο θα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή δεν έχουμε άλλο χρόνο και πριν σας ευχηθούμε καλή επιτυχία, για πείτε μας. Χθες είχαμε πάλι εμπλοκές στο Αιγαίο; Γιατί η ζωή της χώρας δεν σταματά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχαμε. Είναι όπως το λέτε. Είστε πολύ καλά πληροφορημένος. Είχαμε εμπλοκές στο Αιγαίο. Μάλιστα. Θέλει μεγάλη προσοχή. Η κατάσταση με τη Τουρκία, δεν θέλω να κινδυνολογώ ποτέ, δεν μιλάω ποτέ πολύ. Η κατάσταση με τη Τουρκία θέλει μία προσοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα με την ιστορία των Τσιχαντιστών και το Παρίσι, θα επηρεάσει τη ζωή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε. Πρέπει σιγά-σιγά να πειστούμε όλοι, ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα άλλο περιβάλλον ανασφάλειας, όχι ασφάλειας.

Κατ' αρχήν, ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός έχει φτάσει στα ακτές κυριολεκτικά της Μεσογείου. Αυτό δεν πρέπει, είναι άλλο το … του Πακιστάν, άλλο η Μεσόγειος για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή δύναμη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή προσωπική επιτυχία. Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κατάλαβα πως ένας Κερκυραίος μπορεί και περπατά με τόση άνεση στα κακοτράχαλα εκλογικά σοκάκια της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας. Να είστε καλά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ