2015-01-23 00:29:05
Φωτογραφία για «Πρέπει να απομειωθούν οι ροές εξυπηρέτησης του χρέους κατά 50%»
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε... στο ΒΗΜΑ FM για την οικονομία, τις διαπραγματεύσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές και τα δημόσια έσοδα.

Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

«Δεν θα ακολουθήσουμε ούτε συζητήσεις με την τρόικα ούτε τους αυστηρούς περιορισμούς ούτε, πολύ περισσότερο και κατά διάνοια, την εφαρμογή των όρων του. Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για μια συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση, σε πολιτικό επίπεδο. Ο Ντράγκι θα διατυπώσει για την ΕΚΤ θέσεις, συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν καθορίζει τους όρους του. Συνεπώς, θα είναι μια πολύ πιο ελαφριά διατύπωση, που θα δίνει χώρο σε ακριβώς αυτό που όλοι αναμένουν, δηλαδή στη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προβλήματος. Θα υπάρξει μια ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και της δανειακής σύμβασης, με στόχο να υπάρξει μια μεγάλη ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας τα αμέσως επόμενα χρόνια και αυτό θα δημιουργήσει χώρο να υπάρξουν χρήματα που θα αφοσιωθούν σε αυτό που όλοι θέλουμε
. Το δεύτερο είναι η μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής από το σκληρό πρόγραμμα της λιτότητας που επιβάλλει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα σε μια οικονομική πολιτική που θα είναι πιο φιλική και θα οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη.»

Για το αν η διαπραγμάτευση για το χρέος περιλαμβάνει κούρεμα ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων κτλ.

«Όλα περιλαμβάνονται και αυτό είναι δουλειά που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Ποια τεχνική θα επικρατήσει, αυτό είναι θέμα της διαπραγμάτευσης. Όλες οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Είναι το αποτέλεσμα αυτό να απομειωθούν οι ροές που χρειάζεται σήμερα ο ελληνικός δανεισμός, στο 4-5% του ΑΕΠ και τα 7-8 δις ευρώ το χρόνο, σε μια τάξη 2-2,5% του ΑΕΠ. Η ροή εξυπηρέτησης του χρέους πρέπει να προσαρμοστεί στη δυνατότητα της οικονομίας να το αποπληρώνει. Αυτό σημαίνει απομείωση κατά 50% αυτής της ροής.»

Για την τρόικα και τις δανειακές ανάγκες της χώρας

«Η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, διότι η νέα κυβέρνηση δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες για να έχουμε τριπλό αποτέλεσμα: πρώτον, απομείωση χρέους, άρα και λιγότερα χρήματα από τα 7 δις για τις ανάγκες του 2015-2015. Δεύτερον, έξοδο από το Μνημόνιο και όχι κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης, με ένα νέο πρόγραμμα που θα καταθέσουμε στους εταίρους και επιπλέον θα βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης με τους εταίρους και συμφωνία γι’ αυτό. Νομίζω ότι θα υπάρξουν λύσεις και από την άλλη πλευρά και χώρος, ακριβώς για να μπορέσει να δοθεί η επιβεβλημένη λύση. Είναι μια διαδικασία που έχει ισχυρές ενδείξεις από τώρα, υπάρχουν δηλώσεις αξιωματούχων κτλ. Οι ανάγκες που προκύπτουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι και αυτές εντός της διαπραγμάτευσης. Είναι πάρα πολλά, αλλά και αυτά, αν μπορούν να μεταφερθούν με διάφορους τρόπους, θα γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Επομένως, ας μη μείνουμε σε αυτά. Ας δούμε την εικόνα, ας αφήσουμε λίγο χώρο. Είναι και αυτό, επαναλαμβάνω, αντικείμενο της επαναδιαπραγμάτευσης, διότι θα κρίνει πόσα χρήματα θα χρειαστούμε Ιούλιο και Αύγουστο και φυσικά και πώς θα βρεθούν αυτά.»

Για τα δημόσια έσοδα

«Οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρή υστέρηση εσόδων. Υπάρχει κάποια υστέρηση σε άλλα έσοδα του Δημοσίου, αλλά η πληροφόρηση που λαμβάνω από την καθ’ ύλην αρμόδια Γ.Γ. Εσόδων είναι ότι είναι ομαλή η ροή των φορολογικών εσόδων. Τα έσοδα θα αυξηθούν αν διεξάγουμε τις σωστές ρυθμίσεις στην αναδιάρθρωση των οφειλών προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Θα βελτιωθούν τότε τα έσοδα και ήδη η κυβέρνηση με τις 100 δόσεις – που είναι πολύ πιο περιορισμένες από αυτές που εμείς έχουμε κατά νου – έχει ανακοινώσει έσοδα 750 εκατ. ευρώ. Με ένα πιο θαρραλέο πρόγραμμα, θα εισπραχθούν πολλά περισσότερα. Κακώς, κατά τη γνώμη μου (δεν το δέχθηκε η τρόικα). Η τρόικα έχει κάνει πολλά λάθη και ευτυχώς θα απαλλαγούμε από αυτήν και θα βάλουμε πιο σωστά μέτρα.»

Για το περιουσιολόγιο

«Θα πάρει 3-4 μήνες. Το περιουσιολόγιο θα είναι όπως έχει σήμερα ο βουλευτής και δηλώνει τα περιουσιακά του στοιχεία, το πόθεν έσχες. Αυτό είναι εργαλείο. Δεν φορολογούμε με βάση αυτό, αλλά με βάση τα εισοδήματά μας.» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ