2023-01-19 17:35:49
Φωτογραφία για Βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι ελαιοπαραγωγοί κατά την λίπανση

 



Εποχή για τη λίπανση της ελιάς είναι αυτή που διανύουμε και ο ΑγροΤύπος, παρουσιάζει απόψεις έμπειρων παραγωγών αλλά και συνταγές λίπανσης από εταιρείες.

Τι αναφέρουν οι παραγωγοί

Τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το κόστος λίπανσης στην επιραπέζια ελιά Χαλκιδικής έχει αυξηθεί πάνω από 50% μέσα σε ένα χρόνο. Στην καλλιέργεια είναι απαραίτητες τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο. Από τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνουμε την βασική λίπανση (άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ), κάλιο (Κ). Θα είναι καλό να έχει προηγηθεί εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση γιατί έτσι κάνουμε ορθολογική λίπανση και εξοικονόμηση χρημάτων. Σε ένα δέντρο ηλικίας 10 ετών ρίχνουμε περίπου στα 2 κιλά, ενώ σε δέντρο άνω των 20 ετών το λιγότερο 5 κιλά βασικής λίπανσης. Από μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου ρίχνουμε θειική αμμωνία και ασβέστιο που βοηθάνε πολύ στην ανάπτυξη της ελιάς. Επίσης όταν δέσει το καρπίδιο (μέσα με τέλη Ιουνίου) κάνουμε μια συμπληρωματική λίπανση με ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά. Μετά τον Απρίλιο σε κάθε ράντισμα με φυτοπροστατευτικά ρίχνουμε στο διάλυμα και διαφυλλικά λιπάσματα. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο ρίχνουμε νιτρική αμμωνία για να πάρει περισσότερο βάρος ο καρπός (ανάπτυξη σάρκας για καλό τεμαχισμό). Λίγο πριν ή μετά την συγκομιδή ρίχνουμε θειικό κάλιο, για να προετοιμάσουμε το δέντρο για την επόμενη παραγωγή.

Ανάλυση εδάφους και φύλλων κάθε χρόνο

Ο κ. Γιώργος Πεπόνης, καλλιεργητής ελιάς Καλαμών με 150 στρέμματα, βιολογικά και συμβατικά, από το Θύριο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προσωπικά κάνω ανάλυση εδάφους και φύλλων κάθε χρόνο και αναλόγως τις ανάγκες, προσαρμόζω και τις εφαρμογές. Μάλιστα επειδή τα κτήματα είναι μεγάλα σε έκταση, μπορεί σε ένα χωράφι να κάνω δυο και τρεις αναλύσεις. Κάθε χρόνο προσαρμόζομαι ανάλογα τι λείπει από το έδαφος και αναλόγως πορεύομαι. Στις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάμε με βασική λίπανση, τον Απρίλιο-Μάιο εφαρμόζουμε αζωτούχα, όπως και τον Ιούνιο. Από κει και έπειτα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο πάμε στα καλιούχα. Από τις πρώτες κουβέντες που έχουμε κάνει φέτος, φαίνεται πως έχει αρχίσει πτώση τιμών για τα αζωτούχα. Σημειωτέον ότι για το κομμάτι της εκμετάλλευσης που έχω στη βιολογική καλλιέργεια, το κόστος για λίπανσης είναι κατά 30% πάνω από τα συμβατικά. Αλλά πάνω κατά προσέγγιση τόσο είναι και η τιμή του παραγωγού για το προϊόν το βιολογικό. Όχι όμως όλες τις χρονιές και όχι με απόλυτο τρόπο. Επίσης, πρέπει να πούμε πως η αγορά των λιπασμάτων από το κατάστημα εφοδίων γίνεται μετρητοίς όλα αυτά τα χρόνια. Μαζική προμήθεια λιπασμάτων, δηλαδή μαζί με άλλους παραγωγούς δεν είναι εύκολο να γίνει».

Προτάσεις λίπανσης από εταιρείες

Λίπανση ελιάς

FERTICHEM

Η σωστή επιλογή του τύπου του λιπάσματος αλλά και η ποσότητα εφαρμογής του εξαρτάται από την ηλικία και την φυσιολογική κατάσταση του δέντρου, την εποχή του έτους που θα γίνει η εφαρμογή, το εάν είναι αρδευόμενο ή όχι αλλά και από τα αποτελέσματα πρόσφατης εδαφολογικής ανάλυσης. Όσον αφορά την ποσότητα λιπάσματος αυτή μπορεί να κυμανθεί από 500 γραμμάρια έως και 6 κιλά, ανάλογα με την ηλικία του δέντρου και του «φορτίου» ή της ποσότητας καρπού που παρήγαγε αυτό σε μια καλλιεργητική περίοδο. Η θρέψη του δέντρου όμως δε σταματά μόνο με την εφαρμογή κάποιου κοκκώδους λιπάσματος, πρέπει να γίνουν και κάποιες επεμβάσεις από το φύλλο. Η μείωση της παρενιαυτοφορίας του δέντρου της ελιάς είναι σημαντικό κριτήριο για τους τύπους των λιπασμάτων στις διαφυλλικές εφαρμογές, όπως και ο χρόνος εφαρμογής αυτών. Για μια ολοκληρωμένη θρέψη, εκτός από τη βασική λίπανση, θα πρέπει να γίνουν διαφυλλικοί ψεκασμοί από τη βλαστική ανάπτυξη με Fertichem N και Μaxgreen amino acids 40% (υγρό λίπασμα αζώτου, πυκνό σκεύασμα αμινοξέων), πριν την άνθιση με Fertichem B/Zn (υγρό λίπασμα βορίου-ψευδαργύρου), μετά τη καρπόδεση με Fertichem B και Μaxgreen Seaweed (υγρό λίπασμα βορίου, εκχύλισμα φυκιών), στην ανάπτυξη του καρπού με Optimum K (υγρό λίπασμα καλίου με αμινοξέα) και τέλος μετά τη συγκομιδή με NEXT και Optimum Cu (σκεύασμα για μετασυλλεκτικό ψεκασμό, λίπασμα χαλκού με αμινοξέα). Στην περίπτωση που οι ελιές είναι αρδευόμενες, μπορεί να γίνει μια σειρά υδρολιπάνσεων με κρυσταλλικά NPK λιπάσματα (σειρά Fertichem Sol) συνδυαστικά με κάποιο εδαφοβελτιωτικό (π.χ. Maxgreen Grow). 

Πρέπει να πούμε πως, η ανάλυση εδάφους χρειάζεται, με σκοπό να γνωρίζουμε τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί σε κάποια στοιχεία να υπάρχει πλεόνασμα και σε κάποια έλλειψη. Η σχέση δε μεταξύ των εδαφικών αυτών στοιχείων είναι πολύ σημαντική.

Όπως σε κάθε καλλιέργεια, έτσι και στην ελιά, έχουμε κάποιους στόχους ποσοτικούς και ποιοτικούς και αυτούς μπορούμε να τους πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό με τη διαφυλλική λίπανση, γιατί έτσι τα λιπάσματα είναι άμεσα διαθέσιμα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε, δεν δεσμεύονται από τα κολοειδή της αργίλου και δεν ανταγωνίζεται το ένα το άλλο. Η διαφυλλική λίπανση είναι σημαντική, γιατί εφοδιάζει το φυτό με θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη τη στιγμή που τα έχει ανάγκη, είναι άμεση λίπανση. Στην ελιά συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε έως και 5 επεμβάσεις από τη βλαστική ανάπτυξη έως και ακόμα ένα μετά τη συγκομιδή, με έναν μετασυλλεκτικό ψεκασμό όπως προαναφέραμε. Εμείς, ως εταιρεία έχουμε σκευάσματα που προτείνουμε στους συνεργάτες μας ακόμα και για μετασυλλεκτικό ψεκασμό, τέτοια προϊόντα είναι το ΝΕΧΤ σε συνδυασμό με το Οptimum Cu.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως τα εδαφοβελτιωτικά και οι βιοδιεγέρτες μπορούν να συνεισφέρουν, διότι βελτιώνουν τις ιδιότητες του εδάφους, με αποτέλεσμα να διευκολύνουμε την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων από το έδαφος και το φύλλο, καθώς και να ενισχύσουν την άμυνα των δέντρων και των φυτών σε παθογόνα αίτια. Έχουμε δει πολύ καλά αποτελέσματα από τέτοιου είδους προϊόντα μας, το Maxgreen Grow, Maxgreen Seaweed και όλη τη σειρά Maxgreen που έχουμε και τα πιστεύουμε πολύ.

VITA CHEMIE

Όπως σε όλες τις καλλιέργειες, έτσι και στην ελιά η λίπανση είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε υψηλή απόδοση, αύξηση της ποσότητας, αλλά και βελτίωση της ποιότητας. Για τη σωστή λίπανση της ελιάς λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως η ανάλυση του εδάφους αλλά και η φυλλοδιαγνωστική, η ποικιλία και η ηλικία του δέντρου, καθώς και αν η ελιά μας είναι ξηρική ή αν ποτίζεται. Η ελιά έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άζωτο για να μπορέσει να ενισχύσει την βλαστική της ανάπτυξη, όχι όμως σε υπερβολικές ποσότητες, για να αποφύγουμε την αύξηση των λαίμαργων βλαστών αλλά και για να μειώσουμε την ευαισθησία της στον παγετό και στις μυκητολογικές ασθένειες. Οι απαιτήσεις σε φώσφορο είναι πιο περιορισμένες. Το κάλιο είναι επίσης ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που καλό είναι να υπάρχει σε επάρκεια καθώς προστατεύει το δέντρο από τον παγετό και τις μηκητολογικές ασθένειες, ενώ αυξάνει την καρποφορία και την περιεκτικότητα σε έλαιο. Τέλος το βόριο είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που θεωρείται αναγκαίο καθώς βοηθάει την ανθοφορία και την καρπόδεση. Η VITA CHEMIE διαθέτει το VITA OLIVO 20-6-12+0,2B ένα ισορροπημένο λίπασμα κατάλληλο για τις απαιτήσεις λίπανσης της ελαιοκαλλιέργειας. Η συνιστώμενη δόση είναι 2-4 kg ανά δέντρο.

Η ανάλυση εδάφους είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο του γεωπόνου όσο και του αγρότη, καθώς με αυτό τον τρόπο παίρνουμε πληροφορίες για τις ανάγκες λίπανσης της ήδη εγκατεστημένης ή της προς εγκατάσταση καλλιέργειας, αλλά και για τη διόρθωση άλλων φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους που επηρεάζουν την καλλιέργεια όπως το pH. Με τη βοήθεια της ανάλυσης του εδάφους έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητες για την εκάστοτε καλλιέργεια. Με τη σωστή λίπανση βοηθούμε την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού, την αύξηση της παραγωγής μας, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών. Η VITA CHEMIE έχοντας στελέχη με μακρά εμπειρία στο χώρο της λίπανσης, αλλά και με την ευρεία γκάμα των προϊόντων της, μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για τις ανάγκες του κάθε αγρότη και της κάθε καλλιέργειας.

Όσον αφορά στη διαφυλλική λίπανση, να σημειώσουμε ότι δεν είναι απαραίτητη, όπως η βασική και η επιφανειακή λίπανση, αλλά εφαρμόζεται συμπληρωματικά ως προς τις άλλες δύο και σε συχνότητα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγρού. Με τη διαφυλλική λίπανση επιτυγχάνουμε πιο γρήγορη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη διόρθωση των συμπτωμάτων από ελλείψεις αυτών. Επίσης, με τη διαφυλλική λίπανση βοηθούμε την ανάπτυξη, την άνθιση, την καρποφορία αλλά και την αύξηση της ανθεκτικότητας των καρπών τόσο προσυλλεκτικά όσο και μετασυλλεκτικά. Από τις πιο συχνές διαφυλλικές λιπάνσεις στην ελιά είναι αυτή για εφαρμογή βορίου και ασβεστίου. Η VITA CHEMIE διαθέτει το VITAL POWER CALCIO, το οποίο περιέχει ασβέστιο και βόριο, στοιχεία που βοηθούν τον μεταβολισμό του φυτού, βοηθούν στη γονιμοποίηση και την καρπόδεση. Το βόριο από αιθαλομίνη του VITAL POWER CALCIO προσφέρει μεγάλη θρεπτική αξία στο φυτό, αφομοιώνεται γρήγορα ενώ επεμβαίνει στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό του Ασβεστίου το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία πιο σκληρών και ελαστικών ιστών.

Τέλος, τα εδαφοβελτιωτικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί ισχυροί σύμμαχοι των παραγωγών. Με τη χρήση τους, οι παραγωγοί βελτιώνουν τα χημικά, φυσικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των εδαφών των αγρών τους ιδιαίτερα των άγονων και ξηρικών. Με τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του εδάφους διευκολύνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων οπότε είναι πιο αποτελεσματική και η λίπανση που εφαρμόζουμε. Το LIQUID HUMUS της VITA CHEMIE είναι ένα υγρό βελτιωτικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, αλλά να προστεθεί και στα κοκκώδη λιπάσματα της εταιρίας μας. Αυξάνει την ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων μειώνοντας έτσι την απώλεια σημαντικών θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσης. Επίσης, βοηθά στη συγκράτηση του οξυγόνου στο έδαφος ιδιαίτερα σε εδάφη με υψηλή συγκράτηση νερού όπως τα αργιλώδη.

agrotypos

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ