2015-01-23 13:14:23
Φωτογραφία για Η Τουρκία στρατολογεί Ουιγούρους τζιχαντιστές
 

Αρχίζει να αποκαλύπτεται ο ρόλος της Τουρκίας στην Κίνα και συγκεκριμένα μεταξύ της κοινότητας των τουρκογενών Ουιγούρων. Η Κίνα ανακοίνωσε πως συνέλαβε 10 Τούρκους υπηκόους, στην Σαγκάη, οι οποίοι παρείχαν πλαστά διαβατήρια σε Ουιγούρους, για να φύγουν από τη χώρα και να μεταβούν σε Συρία, Πακιστάν και Αφγανιστάν, για να πολεμήσουν υπέρ των τζιχαντιστών.

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014, όταν οι αρχές στην Σαγκάη, ανακάλυψαν την παράνομη οργάνωση που είχαν συστήσει οι 10 Τούρκοι, προμηθεύοντας με πλαστά διαβατήρια τρομοκράτες, όπως αναφέρουν οι κινεζικές αρχές. Για την ακρίβεια οι Τούρκοι πωλούσαν τα πλαστά διαβατήρια, έναντι του ποσού των 9.680 δολαρίων, έκαστο.

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν και εννέα Ουιγούρους, ( Διαβάστε ποίοι ειναι οι Ουιγούροι ) μέλη του κυκλώματος, που δραστηριοποιούνταν στην επαρχία Σινγιάνκ, όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι Ουιγούροι
. Το Πεκίνο παρακολουθεί με ιδιαίτερα ανησυχία την φυγή Ουιγούρων προς τους τζιχαντιστές, καθώς οι άνδρες αυτοί, θα αποτελέσουν, εν δυνάμει, κίνδυνο, επιστρέφοντας. Τον Δεκέμβριο του 2014, υπολογιζόταν πως περισσότεροι από 300 μουσουλμάνοι Ουιγούροι, είχαν καταφέρει να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Πολλοί από αυτούς μετέβησαν πρώτα στην Τουρκία και από εκεί πέρασαν στην Συρία, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο για διασύνδεση Τούρκων και τζιχαντιστών.

Παρόμοια καταγγελία είχε κάνει Κινέζος αξιωματούχος και πέρυσι, μετά από μια σειρά φονικών τρομοκρατικών χτυπημάτων που πραγματοποίησαν μουσουλμάνοι Ουιγούροι στη βόρεια Κίνα. Οι Κινέζοι στρέφονται κατά του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν, όπως ονομάζεται η τρομοκρατική οργάνωση που έχουν συστήσει ισλαμιστές Ουιγούροι και η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, έχει σχέσεις με την αλ Κάιντα, αλλά και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ΙSIS, παρά τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που οι αρχές έχουν λάβει.

Αποτέλεσμα, πάντως, όλων αυτών είναι η ψύχρανση των σχέσεων Κίνας-Τουρκίας, ειδικά από την στιγμή που η Τουρκία κάνει, επισήμως, λόγο υπέρ των καταπιεζόμενων από την Κίνα μουσουλμάνων  Ουιγούρων. “Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει, άμεσα, να αναμιγνύεται στο θέμα αυτό και να είναι πολύ προσεκτική στις δηλώσεις και τις πράξεις της”, είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Τhe Diplomat

Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ