2015-01-23 23:17:14
Φωτογραφία για Συλλυπητήρια του Ιράν στη Σαουδική Αραβία για το θάνατο του Αμπντάλα
Tο σιιτικό Ιράν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον λαό και την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο... του βασιλιά Αμπντάλα και ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα μεταβεί στο Ριάντ, όπου θα παραστεί αύριο σε επίσημη τελετή στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

Η σουνιτική μοναρχία και η σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία επιχείρησαν τους τελευταίους μήνες μια δειλή προσέγγιση ύστερα από χρόνια εντάσεων που τροφοδούνταν κυρίως από τον πόλεμο στη Συρία, όπου το Ιράν υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ ενώ το Ριάντ στηρίζει τους αντάρτες.

Μετά την εκλογή τον Ιούνιο του 2013 του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί, η Τεχεράνη άρχισε μια σειρά διπλωματικών κινήσεων προς τη Σαουδική Αραβία, που είχαν σταματήσει τον τελευταίο καιρό λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ενώ και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμού εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών).

Η ιρανική ηγεσία εξέφρασε με αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή της μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, την οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το Ριάντ, να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου επιταχύνοντας την πτώση των τιμών. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 50% μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου.

Το Ιράν περιλαμβάνεται στις πλέον πληγείσες χώρες από τη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του σαουδαράβα βασιλιά Αμπντάλα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καμμένος: Μας πέταξαν λάσπη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καμμένος: "Μας πέταξαν λάσπη"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ