2015-01-27 01:26:22
Φωτογραφία για Αποφυλακίστηκαν οι γιοι του Μουμπάρακ
Αποφυλακίστηκαν σήμερα οι γιοι του Χόσνι Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ, μία ημέρα μετά την... βίαιη επέτειο της εξέγερσης του 2011 στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην ανατροπή του.

Οι αδελφοί Μουμπάρακ αναμένεται να δικαστούν εκ νέου μαζί με τον πατέρα τους για κατάχρηση δημοσίου χρήματος ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη συντήρηση των προεδρικών μεγάρων.

Στην υπόθεση αυτή, οι δύο γιοι είχαν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον Μάιο, ενώ ο πατέρας τους καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση. Ωστόσο έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων της οικογένειας, το Εφετείο του Καΐρου ακύρωσε στις 13 Ιανουαρίου την προηγούμενη πρωτόδικη καταδίκη και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Σε άλλη υπόθεση, δικαστήριο τον Νοέμβριο είχε απαλλάξει από άλλες κατηγορίες για διαφθορά τους τρεις άνδρες, ενώ είχε απορρίψει την κατηγορία σε βάρος του Μουμπάρακ για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του το 2011, έπειτα από την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου που τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη.


Η απελευθέρωσή τους κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στην Αίγυπτο. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Μουμπάρακ παραμένει υπό κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, αλλά δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να απελευθερωθεί καθώς δεν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του.

Πολλοί Αιγύπτιοι, σημειώνει το Reuters, βλέπουν την περίοδο της διακυβέρνησης Μουμπάρακ ως μία περίοδο κατά την οποία ευνοήθηκε μία ελίτ, αλλά υπέφεραν εκατομμύρια φτωχοί.

Οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές κατηγορούν τον σημερινό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι επανέφερε την Αίγυπτο σε μία αυταρχικού τύπου διακυβέρνηση που χαρακτήριζε την 30ετή περίοδο του Μουμπάρακ στην εξουσία, κατηγορίες τις οποίες αρνείται η κυβέρνηση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κανένα θέμα με Ερνάνι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κανένα θέμα με Ερνάνι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ