2015-02-08 17:20:04
Φωτογραφία για ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» Ο ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ
Από το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα θα διαφανεί εάν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης μεταξύ των εταίρων και δανειστών και της Ελλάδας, υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις και στη συνέχεια οι εταίροι θα διανύσουν κι αυτοί την απόσταση που τους αναλογεί.

Επισήμως η θέση που εκφράστηκε από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.

Ανάλογη θέση υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση μιλάει για ένα πρόγραμμα - «γέφυρα» και συμφωνία για τη νέα σχέση χωρίς σύνδεση με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να υπάρξει μια μετατόπιση και των δύο πλευρών από τις θέσεις τους.


Την Τετάρτη ο «λογαριασμός» των προγραμματικών δηλώσεων

Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι εάν ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις ανακοινώσει την άμεση υλοποίηση εξαγγελιών που έκαναν τις τελευταίες μέρες υπουργοί και οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, γιατί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι εκ των πραγμάτων «κόκκινη γραμμή» για τους δανειστές. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στη λήψη λελογισμένων μέτρων στήριξης των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο επίσημος «λογαριασμός» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη.

Το ελληνικό ζήτημα είναι στην ατζέντα και της Συνόδου Κορυφής, ενώ στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου. Στη βελγική πρωτεύουσα αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, απλώς τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το καλό, πρωτίστως της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης.

Κινήσεις αποφόρτισης του κλίματος

Στο μεταξύ, σε κινήσεις καλής θέλησης, προκειμένου να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, προχωρεί η κυβέρνηση.

Αφ' ενός δεσμεύεται ότι όσο διαρκεί η συμφωνία - «γέφυρα», δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, «καμιά πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Αφ' ετέρου, κάτι που είναι απότοκο του πρώτου, οι όποιες κινήσεις-αποφάσεις, θα χωριστούν σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη μέχρι το τέλος του προγράμματος - «γέφυρα» και η δεύτερη σε βάθος τρεισήμισι ετών, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία.         

Και στα δύο θα αναφερθεί διεξοδικά στις 19:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Το περιεχόμενό τους αποφασίσθηκε χθες στις διαδοχικές πολύωρες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ του Σαββάτου και της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 23:00 το βράδυ.

Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός στις σημερινές του δηλώσεις, τις οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα επαναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να κινηθεί μεταξύ της συμφωνίας - «γέφυρα» την οποία ζητά η κυβέρνηση, των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει εξαγγείλει προεκλογικά.

Για μεν το πρώτο στο Μαξίμου προσδοκούν πως οι κινήσεις αποφόρτισης του κλίματος θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία συμφωνία με τις Βρυξέλλες, για το δεύτερο, τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος, «είναι ο κρίσιμος τομέας όπου θα κριθούν όλα: Και το συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό και η σχέση με εταίρους και δανειστές». Γι’ αυτό το ίδιος στέλεχος σημειώνει πως η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα «θα κρύβει εκπλήξεις».

Τέλος για το μείζον ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, τα όποια μέτρα ληφθούν θα συνδέονται με την υπόσχεση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ωστόσο, πολλά εξ αυτών, λέει άλλο κυβερνητικό στέλεχος, δημοσιονομικά  δεν είναι κοστοβόρα και δεν προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο.    

         

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά από προεργασία με πολυμελές κλιμάκιο του οίκου Lazard, θα παρουσιάσει στο έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος.

Σημειώνεται ότι αύριο Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Βιέννη για να συναντηθεί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ενώ την Τρίτη τα μεσάνυχτα θα ολοκληρωθεί η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων με την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ακολουθούν οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του Εurogroup και της Συνόδου Κορυφής, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.  

Deutsche Welle/naftemporiki.gr

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ