2015-02-22 18:23:06
Φωτογραφία για «Για να σώσουμε την ευρωζώνη θυσιάσαμε το 30% του ελληνικού πληθυσμού»
«Το Grexit θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης» τονίζει υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) Ανρί Μαλός, σημειώνοντας ότι... «η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει αν δεν αλλάξει».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» λέει χαρακτηριστικά ότι «για να σώσουμε την ευρωζώνη θυσιάσαμε το 30% του ελληνικού πληθυσμού. Τέτοιο τίμημα είναι πολύ βαρύ» λέει ο εκλεγμένος επικεφαλής του θεσμοθετημένου συμβουλευτικού οργάνου, που παρέχει εμπειρογνωμοσύνη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στην Ευρωβουλή.

Ο κ. Μαλός καταδικάζει τον «δογματισμό της Γερμανίας και το στενά μονεταριστικό, οικονομικό όραμα για την ΕΕ». Πιστεύει ότι υπάρχει τρίτος δρόμος πέρα από τη λιτότητα ή τη χρεοκοπία και ότι περνάει από την αμοιβαιοποίηση του χρέους και την έκδοση ευρωομολόγων.

Για τη γερμανική στάση και για το εάν θέλει να τιμωρήσει το Βερολίνο την Αθήνα απάντά:


Δεν θα μιλούσα για τιμωρία. Ο γερμανικός λαός έχει υποστεί επίσης λιτότητα μετά την ενοποίηση και το πρόγραμμα HARTZ 4 επί καγκελαρίου Σρέντερ: περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, στην κοινωνική ασφάλιση κ.τ.λ. Το Βερολίνο θέλει να δείξει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση αν δεν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία. Στην Ελλάδα τα μέτρα της λιτότητας χτύπησαν μια οικονομία ήδη εύθραυστη, πολύ εξαρτημένη από το εξωτερικό, χωρίς βιομηχανικά εργαλεία για να αντισταθεί στο σοκ. Διακρίνω δογματισμό στη στάση της Γερμανίας, η οποία έχει στην ουσία ένα στενά μονεταριστικό, οικονομικό όραμα.

Και επισημαίνει ότι «πρέπει να υπάρξει μια πραγματική οικονομική ένωση, να επιστρέψουμε στο δόγμα μιας πλήρως ανεξάρτητης ΕΚΤ, να εξετάσουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους, να εκδώσουμε ευρωομόλογα.Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σήμερα θα ήταν η νίκη των δογματικών που δεν δέχονται ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό πληθυσμό διότι θα υπάρξει υποτίμηση, πολύ υψηλός πληθωρισμός και έτσι σε πρώτη φάση το τίμημα θα το πληρώσουν οι λιγότερο εύποροι και η μεσαία τάξη. Πιστεύω ότι οι Ελληνες έχουν ήδη υποφέρει πάρα πολύ για να υποστούν έναδεύτερο σοκ. Αλλά θα ήταν, πάνω από όλα, η αποτυχία της ζώνης του ευρώ, η ομολογία της ανικανότητας της Ευρώπης να κατανοήσει τις προσδοκίες των λαών και να μεταρρυθμιστεί».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μαλός είπε:

Γνώρισα τον Ιούλιο του 2013 έναν πολιτικό ο οποίος έψαχνε δρόμο για να ξαναβρεί την αξιοπρέπεια ο λαός του. Ταυτόχρονα εξεπλάγην από την επιθυμία του για διάλογο και από την αποφασιστικότητα να μη γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη. Εκτίμησα τον πραγματισμό και την ανησυχία να βρει λύσεις για τη χώρα του.Ναι, πιστεύω ότι ο νέος πρωθυπουργός μπορεί να βοηθήσει για να ξαναβρεί η ΕΕ τις θεμελιώδεις αρχές της: μια ισχυρή εγχώρια αγορά, μια ισχυρή βιομηχανία, το μοντέλο του κοινωνικού διαλόγου, τον ανθρωπισμό που τοποθετεί τις αξίες της αλληλεγγύης σε πρώτο πλάνο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η κατάρα των Όσκαρ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η κατάρα των Όσκαρ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ