2012-05-03 05:03:03
Φωτογραφία για Αυξήθηκαν τα περιστατικά πειρατείας λογισμικού
Εντείνονται οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού, σύμφωνα με τη Business Software Alliance (BSA)... η οποία ανακοίνωσε ότι έχουν ενταθεί οι προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πειρατείας και τη νομιμοποίηση μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού, που χρησιμοποιούνται από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ).

Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 13%. Παράλληλα, ο αριθμός των νομικών διαδικασιών εναντίον εταιριών, που βρέθηκαν να χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό, αυξήθηκε κατά 31%.

Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φαινομένου, κινούνται και ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς, όπως το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει εξειδικευμένο τμήμα για την πάταξη της πειρατείας λογισμικού.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνο Σφακιανάκη:

«Η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημιούργησε πρόσφατα το τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων για την πάταξη της πειρατείας λογισμικού, μέσω διαδικτύου. Το τμήμα αυτό είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για υποθέσεις κλοπής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παρέχει και συνδρομή σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, που διερευνούν σχετικές υποθέσεις.

Από την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω τμήματος έως σήμερα, έχουμε διερευνήσει πολλές σχετικές υποθέσεις και έχουν συλληφθεί στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας 35 άτομα, ενώ έχουν κατηγορηθεί 88 άτομα και έχουν αποκλειστεί ηλεκτρονικά, σε χρονικό διάστημα 2 ετών, 2.035.000 online χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι παράνομα είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούσαν λογισμικό. Οι έρευνες αφορούσαν εταιρίες πληροφορικής ή ιδιώτες, που χρησιμοποιούσαν ή διακινούσαν, μεταξύ άλλων, με ή χωρίς αμοιβή, πειρατικό λογισμικό, μέσω ιστοσελίδων. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε και εμείς, με τον τρόπο μας, στην προστασία των εταιριών πληροφορικής και των εργαζομένων τους, καθώς και στη θωράκιση της αγοράς αυτής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Η BSA αναφέρει ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, παρέχει πληροφόρηση για την αξία του αυθεντικού λογισμικού και υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης, που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν νόμιμο λογισμικό.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι, παρά το επιφανειακό όφελος, που μπορεί να φαίνεται ότι απολαμβάνουν, λόγω του μειωμένου κόστους αγοράς ή εγκατάστασης, οι συνέπειες από τη χρήση παράνομου λογισμικού είναι πολλές, τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό ή νομικό επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, η πιθανή απώλεια αρχείων, η προσβολή από ιούς, οι αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμα και η παραπομπή στη δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2011, στην ελληνική αγορά καταβλήθηκε αποζημίωση, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έφτασε σχεδόν τα 36.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Επιτροπής εταιριών μελών της BSA στην Ελλάδα, Μαρίνα Ανωγιάτη, σχολίασε: «Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα προϊόντα λογισμικού προστατεύονται από το νόμο. Όταν μία επιχείρηση αποκτά νόμιμο λογισμικό, αγοράζει μαζί και μία άδεια χρήσης του συγκεκριμένου λογισμικού, σύμφωνα με τους όρους, που έχουν συμφωνηθεί.

Αν ένας χρήστης δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα του λογισμικού από αυτά που επιτρέπει η άδεια, λειτουργεί παράνομα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το αυτοκίνητο-πολυθρόνα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το αυτοκίνητο-πολυθρόνα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ