2015-06-24 19:31:17
Φωτογραφία για ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
H Γερμανία δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα που δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ, επανέλαβε την Τετάρτη υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για το Βερολίνο να υπάρχει το ΔΝΤ στο τραπέζι, λόγω της τεχνογνωσίας του και του ρόλου που έχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Μακρύς δρόμος» μένει ακόμη για συμφωνία, λέει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μ. Γιέγκερ. «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Εργαζόμαστε για αυτήν. Πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση σήμερα. Οι τρεις Θεσμοί έχουν δείξει με την κοινή τους θέση εξαιρετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στην Ελλάδα και υποθέτω ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να κινηθεί» είπε. Επαναλαμβάνει δε ότι η όποια λύση πρέπει να έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς.

Στην ίδια γραμμή και η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι: «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια
. Οι τρεις Θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση». Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων, ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις Βρυξέλλες. «Δεν έχω ακούσει τι γίνεται στις Βρυξέλλες. Θα συνεδριάσει το Eurogroup το βράδυ και από εκεί θα δούμε τα επόμενα βήματα».

Σόιμπλε: Μακρύς ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία

Μένει «ακόμη μακρύς δρόμος» πριν η Ελλάδα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση, παρά μόνον εφόσον έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς», δηλαδή την Ε.Ε, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επίσης για το ΔΝΤ», πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, τη στιγμή που ο θεσμός αυτός επικρίνεται επειδή έχει υιοθετήσει ιδιαιτέρως σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τους τρεις θεσμούς να διαφωνούν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις ελληνικές προτάσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, παρέπεμψε στην κοινή θέση των θεσμών, η οποία προέκυψε στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, πριν από λίγες εβδομάδες.

«Υπήρξε η συνάντηση στην Καγκελαρία. Μετά από αυτήν οι τρεις θεσμοί ετοίμασαν μία κοινή θέση. Το μέτρο για αυτήν είναι και παραμένει η δήλωση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτή την στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με την ελληνική πλευρά», σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και πρόσθεσε ότι έχει πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι θα υπάρξει μία συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς το απόγευμα. «Οι θεσμοί συνεργάζονται. Στο τέλος μπορεί να υπάρξει μόνο λύση, την οποία συμμερίζονται και οι τρεις Θεσμοί και αυτό ισχύει ειδικά για το ΔΝΤ», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε.

Αντιδράσεις από βουλευτές του CDU για την Ελλάδα

Βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) δεν θεωρούν πιθανή την παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις τους στον γερμανικό Τύπο, ενώ εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους για τη συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Καθώς πλησιάζει η 30η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, βουλευτές του CDU δεν θεωρούν πιθανό το γερμανικό κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια νέα παράταση. «Δεν θεωρώ εφικτό να αποφασίσουμε κάτι τη Δευτέρα ή την Τρίτη», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο ειδικός για οικονομικά θέματα του CDU Όλαφ Γκούτινγκ. «Έχουμε ήδη επισημάνει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια απόφαση σε μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του κόμματος Χανς Μίχελμπαχ επέκρινε, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι άφησε να χαθεί πολύς καιρός στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές της. Και ο επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Μπούντεσταγκ, ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ επίσης του CDU, δεν αναμένει να εγκριθεί εγκαίρως η παράταση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Bild. Οι βουλευτές χρειάζονται χρόνο για να συζητήσουν σοβαρά το ζήτημα, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών Μίχαελ Φουξ αναφέρθηκε στους όρους που θεωρεί απαραίτητους για μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Αρχικά, εξήγησε, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, αλλά και να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Ο Φουξ ζητεί επίσης ένα έγγραφο το οποίο θα αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, αλλά και την επίσημη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα πληρώσει τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει ακόμη παρέλθει. «Ακόμη και μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», είπε ο Βέμπερ μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt. «Ήταν ένα καλό ενδιάμεσο βήμα. Όμως ένα Grexit, όπως και πριν, δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε. Επίσης ο Βέμπερ ζήτησε από την κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί. «Αν ο Τσίπρας δεν χρησιμοποιήσει τώρα τον χρόνο, τότε θα προκαλέσει μια καταστροφή. Ελπίζω να το έχει συνειδητοποιήσει», υπογράμμισε.

Παρόλα αυτά ο Βέμπερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις», είπε. «Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την επίλυση του τρέχοντος προβλήματος του χρέους».

Εξάλλου βουλευτές του CDU επικρίνουν και τη συνέχιση παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ «διατήρησε το ελληνικό κράτος τεχνητά ζωντανό», επέκρινε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών Ραλφ Μπρίνκχαους. Η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο «να δρα πέραν των καθηκόντων της», τα οποία δεν περιλαμβάνουν την προστασία από τη χρεοκοπία μιας χώρας της Ευρωζώνης, πρόσθεσε. Για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ο Μπρινκχάους πρότεινε «την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων».

Ανάλογη αντίδραση φέρεται να είχε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, είχε διερωτηθεί για πόσο καιρό η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Ελλάδα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ