2015-07-20 16:11:19
Φωτογραφία για Ανησυχία στους επενδυτές για το πότε θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανοιχτό μεν αλλά για ποιους είναι το ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες επενδυτές, αναλυτές, αλλά και τις εποπτικές αρχές του χρηματιστηρίου, καθώς έφτασε η ώρα που πρέπει να ληφθεί απόφαση για την επαναλειτουργία του.

Η άρση της τραπεζικής αργίας από σήμερα διευκολύνει θεωρητικά την κατάσταση για την επανέναρξη των συναλλαγών καθώς ενεργοποιούνται και τυπικά πλέον όλοι οι εκκαθαριστές στην αγορά, ενώ και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το Σάββατο ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία του Χ.Α. Η ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουλίου θεωρείται αυτή τη στιγμή ως η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να επανεκκινήσει η αγορά, πλην όμως αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, θεωρούν πως θα ήταν πιο… “φρόνιμο” να ξεκινήσει τις εργασίες του το ΧΑ από την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος για την διοίκηση του Χρηματιστηρίου είναι η επαναλειτουργία της αγοράς να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, ωστόσο τίποτα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ενώ τις τελικές αποφάσεις δυσχεραίνουν και οι ισχυρές επιφυλάξεις αρκετών, ειδικών και μη, οικονομικών αλλά και πολιτικών παραγόντων, για τις επιπτώσεις που θα έχει γενικότερα στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία μια ενδεχόμενη μεγάλη αναταραχή μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου.


Η απαγόρευση μετακίνησης κεφαλαίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και οι ανησυχίες ότι πολλοί επενδυτές, μεγαλομέτοχοι και κεφαλαιούχοι θα σπεύσουν να μεταφέρουν στο εξωτερικό τα διαθέσιμά και τα χαρτοφυλάκιά τους, μέσω αλλοδαπών χρηματιστηριακών εταιρειών και θεματοφυλάκων, καθιστά όπως φαίνεται, απαγορευτική σε αυτή τη φάση των capital controls κάθε σκέψη να επιτραπεί στους εγχώριους επενδυτές να συμμετάσχουν ισότιμα με τους ξένους στις αγοραπωλησίες μετοχών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ