2015-07-24 11:59:01
Φωτογραφία για ΑΥΤΗ είναι η start up εταιρία που αλλάζει κυριολεκτικά τα δεδομένα στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
Συνεχίζοντας το θέμα με την αξιοπιστία των συνεργείων αυτοκινήτων, ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για το πως αυτό επηρεάζει όχι μόνο όσους ήδη έχουν αυτοκίνητο, αλλά και αυτούς που θέλουν να... αποκτήσουν ένα, ιδιαίτερα αν αυτό πρόκειται για μεταχειρισμένο. To πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις στην περίπτωση αυτή είναι λίγο-πολύ γνωστό: πολλές λύσεις, λιώσιμο στα sites αγγελιών, και δυστυχώς πάντα κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτό που βλέπεις.

Εκεί είναι που χρειάζεσαι το “μπάρμπα-Μήτσο της γειτονιάς” που μπορείς να εμπιστευτείς για να σου κάνει έλεγχο. Χωρίς να είσαι σίγουρος αν υπάρχουν οι γνώσεις ή συμφέροντα. Και μετά είναι και ο χρόνος το να κλείσεις ραντεβού για να δεις το αυτοκίνητο, το να πρέπει να φύγεις από τη δουλειά, το να βρεις ώρα και μέρος που βολεύει και τον αγοραστή αλλά και τον πωλητή, με αποτέλεσμα να καθυστερείς την απόφαση σου για το ποια ευκαιρία να επιλέξεις, ή να κάνεις υποχώρηση στην ποιότητα γιατί κουράστηκες με τη χρονοτριβή
. Αυτό που θα έλυνε το πρόβλημα κάθε υποψήφιου αγοραστή είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία που θα μπορούσε να αναλάβει τα πάντα αξιόπιστα και υπεύθυνα. Με χαρά μάθαμε ότι υπάρχει μια τέτοια νέα ανεξάρτητη Ελληνική υπηρεσία, η Spotmechanic, που υπόσχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα. αφού πρακτικά γίνεται ο “φίλος μηχανικός που εμπιστεύεσαι”, ο οποίος έρχεται μαζί σου ή τον στέλνεις όπου θες, κάνει έλεγχο όπου είναι το αμάξι και σου στέλνει λεπτομερή αναφορά με τα αποτελέσματα του ελέγχου για πάνω από 180 σημεία.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Είναι όμως ο έλεγχος τους αξιόπιστος; Όση ευκολία και να προσφέρει, αυτό είναι που μετράει. Για να έχουμε γνώμη, είπαμε να το δοκιμάσουμε χωρίς να τους το πούμε! Τους πήραμε τηλέφωνο ως ιδιώτες αγοραστές και τους ζητήσαμε να δουν ένα αυτοκίνητο – το αυτοκίνητο ήταν του Γιώργου, αναγνώστη του AutoBlog.gr. Όχι τυχαία φυσικά αφού ο Γιώργος είχε επικοινωνήσει μαζί μας για να ζητήσει σχετικές συμβουλές για τη πώληση ενός Mercedes C180 12ετίας σε φαινομενικά πολύ καλή κατάσταση, αγορασμένο από δεύτερο χέρι, το οποίο είχε περάσει γερό ατύχημα στο παρελθόν με την εμπρός δεξιά μεριά του να έχει πληγωθεί τότε. Δεν μας αρέσουν τα εύκολα και έτσι είπαμε να κλείσουμε ραντεβού σε πολυσύχναστη πλατεία, Σάββατο 1:00 το μεσημέρι, χωρίς συνεργεία ή ανυψωτικά τριγύρω.

Ο μηχανικός Άγγλος στο ραντεβού του, καθαρός, συμπαθής και ευκολομίλητος, με διακριτικά της εταιρίας. Μας εξηγεί την διαδικασία ελέγχου και ξεκινάει. Ο έλεγχος κράτησε μία ώρα, ενώ εμείς παρακολουθούμε. Χρησιμοποιεί ανυψωτικές ράμπες στο εμπρός και πίσω μέρος, σκανάρει όλο το αυτοκίνητο με το μηχάνημα ελέγχου βαφής, αρχίζει από έξω, μπαίνει μέσα, ξανά έξω, χώνεται από κάτω, τεστάρει κάθε λειτουργία, ενώ παράλληλα τα σημειώνει όλα στη φόρμα του. Κάνει test drive μαζί μας, μας εξηγεί τι νιώθει αλλά και για κάθε θόρυβο που ακούγεται από που προέρχεται!

Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό να το βλέπεις, όχι μόνο γιατί γίνεται όλο αυτό μπροστά σου, αλλά παράλληλα γιατί ο μηχανικός σου εξηγεί και τι βρίσκει, με απλά λόγια! Κάγκελο ο Γιώργος, ενθουσιασμένοι και εμείς. Δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε. Τελειώνει ο έλεγχος, ο Αντώνης –ο μηχανικός της εταιρίας που μας έκανε τον έλεγχο- μας κάνει μία σούμα με τα σημαντικά ευρήματα και φεύγει για το επόμενό του ραντεβού.

Ο Γιώργος έλαβε τα αποτελέσματα του ελέγχου στο email του το επόμενο πρωί (δες εδώ την αναφορά). Τα βρήκε; Η απάντηση είναι ναι, όλα! Όλο το ατύχημα εμπρός δεξιά (είχε πάρει φτερά, προφυλακτήρα, μετόπη, και λίγο ράμφος), καθώς και τις διαρροές στο κιβώτιο και δυσλειτουργία στο test drive. Πολλά μικρότερα (φθορές, μία χαλασμένη ζώνη, κάτι καμένες λάμπες στα πίσω φανάρια και στο εσωτερικό, καθώς και μία δυσλειτουργία στα πίσω ηλεκτρικά παράθυρα). Τα περισσότερα τα ξέραμε. Εκτός αυτού όμως, βρήκε και πράγματα που δεν γνώριζε ο Γιώργος (επισκευασμένο πορτ-παγκάζ) που μάλλον το είχε κάνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Ο Γιώργος βρήκε το τηλέφωνό του και τον πήρε την ίδια μέρα και το επιβεβαίωσε, είχε πέσει ένα Golf από πίσω του...!

Η αλήθεια είναι πως μας άρεσε πολύ σαν υπηρεσία! Με κόστος 45 ευρώ, όχι μόνο λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα από θέμα διαδικασίας, αλλά είναι φοβερός και ο έλεγχος ο ίδιος. Αν κάτι λείπει, αυτό είναι ο έλεγχος εγκεφάλου, αλλά εδώ η Spotmechanic είναι κάθετη όπως μας εξήγησε ο Αντώνης:

Οι βλάβες σβήνουν πανεύκολα, με 15 ευρώ μηχανηματάκι, το έχουν κάνει και μπροστά μας (πράγματι έχουν γράψει και σχετικό άρθρο), ο έλεγχος βλαβών που κάνουν όλοι δεν είναι αξιόπιστος. Αν η βλάβη είναι σημαντική θα βγάζει συνεχώς ένδειξη, θα εμφανιστεί στο test drive όταν ανάψει η λυχνία στο ταμπλό. Παρόλα αυτά ως εταιρία θα προσθέσουμε έλεγχο εγκεφάλου άμεσα. Γιατί; Γιατί κάποιοι τελευταία βγάζουν τα λαμπάκια από το ταμπλό ώστε να μην ανάβει η λυχνία, οπότε έτσι θα τους πιάνουμε….

Δεν το είχαμε ξανακούσει αυτό Τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι μακάρι να υπήρχε και μια τέτοια υπηρεσία αντίστοιχα για τα συνεργεία. Αλλά μέχρι τότε, σημείωσε την υπηρεσία αυτή που ακούει στο όνομα Spotmechanic. Αν τους δοκιμάσεις, περιμένουμε εντυπώσεις.

Πού θα τους βρεις;

web: www.spotmechanic.gr | τηλ: 211 780 0708 | facebook: www.facebook.com/SpotmechanicΠηγή

-------

Πως ξεκίνησε η ιδέα του start up Sportmechanic όμως;

Ο Χρήστος Ζης, έχοντας σπουδάσει ναυτιλιακά οικονομικά καθώς και μηχανοτρονική, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη: το αυτοκίνητο. Για να υλοποιήσει τα σχέδιά του ένωσε τις δυνάμεις του με δύο φίλους του και ίδρυσαν την Spotmechanic, «μία υπηρεσία που έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια», όπως λέει χαρακτηριστικά. Η ιδέα έχει να κάνει με τον ανεξάρτητο έλεγχο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οπουδήποτε υποδείξει ο πελάτης. «Μετά τον έλεγχο παράγεται μία δεκασέλιδη γραπτή αναφορά με την πλήρη κατάσταση του αυτοκινήτου που μαζί με τις φωτογραφίες των ευρημάτων στέλνονται στον ενδιαφερόμενο», εξηγεί.

Ολα ξεκίνησαν ακριβώς πριν από έναν χρόνο. Τότε, ένα μέλος της ομάδας έψαχνε για ένα οικογενειακό - και πρωτίστως για ένα ασφαλές μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Απέρριψε πολλά για διάφορους λόγους: άλλα λόγω κακής χρήσης, άλλα λόγω ιστορικού ατυχημάτων, άλλα επειδή κάποιοι έμποροι δεν του επέτρεπαν να τα βγάλει από τον χώρο τους για να τα ελέγξει. «Εκεί σκεφτήκαμε να μοντελοποιήσουμε τη λύση ενός υπαρκτού για πολλούς προβλήματος, μια ανεξάρτητη υπηρεσία που να διενεργεί έλεγχο μεταχειρισμένου αυτοκινήτου οπουδήποτε! Εννιά μήνες μετά, η Spotmechanic ήταν πραγματικότητα».

Ο πρώτος επίσημος έλεγχος έγινε στις 29 Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχουν δει πάνω από 1.000 οχήματα. «Μέσα σε αυτό το διάστημα», συνεχίζει, «ήρθαμε αντιμέτωποι με απίστευτα περιστατικά, που μερικά δεν περνούσαν από το μυαλό μας πριν αρχίσουμε. Υπάρχουν σοβαροί πωλητές στον χώρο, επαγγελματίες και ιδιώτες - είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως και άλλοι που κανονικά δεν θα έπρεπε να πουλάνε ούτε ποδήλατο». Κι αυτό γιατί έχουν δει προσπάθειες εξαπάτησης που πολλές φορές φτάνουν στα όρια τόσο του επιστημονικού, όσο και του αστείου. «Γενικά αυτό που ξέραμε -ότι υπάρχει πρόβλημα στον χώρο του μεταχειρισμένου- απλά επιβεβαιώνεται συνεχώς».

Στόχος της ομάδας τώρα είναι η εδραίωση της Spotmechanic ως της κορυφαίας υπηρεσίας τεχνικού ελέγχου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς και η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Σε αυτή τη βάση, προσπαθούν να εμπλουτίζουν συνεχώς τον έλεγχό τους, σχεδιάζοντας την επέκτασή τους σε 3-4 μεγάλες πόλεις μέχρι τα τέλη του έτους καθώς και την επέκταση σε 2 χώρες του εξωτερικού στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Βασιζόμενοι στην αξιοποίηση τεχνολογιών και στα σχόλια των πελατών μας είναι απλά θέμα χρόνου», τονίζει ο Χρήστος.

Πόσο δύσκολος είναι ο χώρος στον οποίο απευθύνεστε;

Ο χώρος του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι εκ των πραγμάτων δύσκολος. Έχουν χαθεί δυο βασικές αξίες: η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια, κάτι όμως που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η αποκατάσταση και των δύο αποτελεί στόχο της Spotmechanic. Υψηλός στόχος, το ξέρουμε, τα σχόλια των πελατών μας όμως αποδεικνύουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όπως και να έχει, «θα σταματήσουμε μόνο όταν αλλάξει ο τρόπος που πωλούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα», όπως λέμε και στο site μας, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

Οπότε εσείς προστατεύετε κάποιον από την αγορά ενός «κακού» αυτοκινήτου;

Και ναι και όχι. Η κακή κατάσταση από μόνη της δεν είναι απαραίτητα κάτι απαγορευτικό για μια αγορά, εκτός αν είναι θέμα ασφάλειας. Αυτό που παίζει ρόλο τελικά είναι η τιμή σε σχέση με την κατάσταση. Έχουμε αρκετούς πελάτες που αγόρασαν ένα αυτοκίνητο σε σχετικά κακή κατάσταση ακριβώς επειδή τελικά βρήκαν μία κατάλληλη τιμή που συμφωνήσαν με τον ιδιοκτήτη. Πιο σωστά θα έλεγα πάντως ότι βοηθάμε κάποιον να πάρει τη σωστή απόφαση κατά την αγορά, έχοντας όλες τις παραμέτρους.

Τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Ουσιαστικά ο ανταγωνισμός μας είναι τα απανταχού εξουσιοδοτημένα και μη συνεργεία που σήμερα διενεργούν τεχνικούς ελέγχους. Η διαφοροποίησή μας είναι πολύ σημαντική και έγκειται σε τέσσερα κύρια σημεία:

Α) Είμαστε πλήρως ανεξάρτητη υπηρεσία χωρίς καμία εμπλοκή στην αγοραπωλησία ή μετέπειτα επισκευή. Θα πούμε αυτό που βλέπουμε, χωρίς κανένα συμφέρον.

Β) Ο τεχνικός μας έλεγχος, σε περισσότερα από 180 σημεία, είναι ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ είναι και τυποποιημένος για κάθε αυτοκίνητο. Αναλύσαμε τον έλεγχο των ανταγωνιστών, κρατήσαμε τα καλύτερα σημεία του καθενός και τα βελτιώσαμε αρκετά, επενδύοντας στους μηχανικούς μας, τον εξοπλισμό καθώς και στην τυποποίηση του ίδιου του ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν κάποιος το παρακολουθεί live.

Γ) Η ευκολία που εισάγουμε στην όλη διαδικασία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο. Πάμε όπου είναι το αυτοκίνητο, όταν το επιθυμεί ο πελάτης, χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις. Τις περισσότερες φορές μας ζητάνε οι ενδιαφερόμενοι να πάμε μαζί τους για να δουν ένα αυτοκίνητο σε κάποιον έμπορο ή ιδιώτη, ενώ πολλοί πελάτες από επαρχία μας στέλνουν να δούμε αυτοκίνητα στην Αττική χωρίς να είναι οι ίδιοι παρόντες. Η διαδικασία ραντεβού είναι πανεύκολη, ενώ ο έλεγχος έχει διάρκεια μίας ώρας.

Δ) Τέλος, η Spotmechanic είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα που δίνει γραπτή δεκασέλιδη αναφορά για κάθε αυτοκίνητο, που συνοδεύεται από τις φωτογραφίες των ευρημάτων. Εγγυώμαστε για την ποιότητα και το αποτέλεσμα του ελέγχου μας, και δεν φοβόμαστε να το δώσουμε γραπτώς στους πελάτες μας. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ