2015-08-09 10:44:12
Φωτογραφία για Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με το κουαρτέτο των δανειστών
Καθοριστική για την επίτευξη ή μη συμφωνίας μέσα στις επόμενες μέρες είναι η συνάντηση  που θα έχουν σήμερα Κυριακή με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Το νέο ραντεβού έχει ορισθεί για τις δύο το μεσημέρι προκειμένου να αποσαφηνισθούν συγκεκριμένα σημεία στο προσχέδιο συμφωνίας Την Τρίτη ή την Τετάρτη θεωρείται πιθανό το κείμενο συμφωνίας να κατατεθεί στη Βουλή.

Χθες Σάββατο, τα προαπαιτούμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM βρέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης των θεσμών με τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή, ως ειδικό άρθρο και όχι ξεχωριστά. Για το περιεχόμενο του δε, λένε μόνο ότι «δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Η απαίτηση των δανειστών -και κυρίως των σκληροπυρηνικών χωρών- και για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, ώστε αφ' ενός να δεσμεύσουν περισσότερο την Αθήνα και να εξασφαλίσουν περισσότερες εγγυήσεις πριν της δανείσουν νέα χρήματα και αφ' ετέρου να κρατούν πιο δυνατά όπλα στα χέρια τους, όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν την έγκριση του δανείου από τα δικά τους κοινοβούλια, έχει γίνει γνωστή εδώ και αρκετό καιρό.

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση, που ήδη μετρά σημαντικές απώλειες και πληγές από τη ψήφιση των δύο προηγούμενων πακέτων με προαπαιτούμενα μέτρα, απέκρουσε την απαίτηση αυτή, ζητώντας οι όποιες νέες απαιτήσεις για νομοθέτηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης να έρθει μαζί με τη συμφωνία και ως μέρος της και όχι απομονωμένα ως τρίτο πακέτο.

FAZ: Πιθανή η συμφωνία μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστου

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, χθες Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε  «μία εξαιρετική συνεργασία» με τους δανειστές της στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έπειτα,  την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ