2015-08-15 18:53:08
Φωτογραφία για Σε «εξέγερση» υπερορθόδοξοι νεαροί Εβραίοι
Περιγράφουν εαυτούς ως υποκινητές της «εξέγερσης». Το σχέδιό τους περιλαμβάνει την πρόκληση ταραχών, που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους του Ισραήλ και στην αντικατάστασή του με ένα ιουδαϊκό βασίλειο βασισμένο στους νόμους της Τορά. Οποιος δεν είναι Εβραίος θα απελαθεί, ο Τρίτος Ναός θα κτιστεί και θα επιβληθεί θρησκευτική επιτήρηση στους δημόσιους χώρους.

«Η ιδεολογική βάση της εξέγερσης είναι ότι το κράτος του Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπάρχει, ως εκ τούτου δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους κανόνες του παιχνιδιού», έγραψαν οι ανώνυμοι συγγραφείς του μανιφέστου της εξέγερσης, το οποίο πρόσφατα έπεσε στα χέρια των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Την προηγούμενη Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές συνέχισαν τις διώξεις εναντίον νεαρών υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν σχέσεις με αυτήν την οργάνωση, προφυλακίζοντας για ένα εξάμηνο δύο σημαντικούς ακροδεξιούς ακτιβιστές, τον Μέιρ Ετινγκερ, εγγονό του ραββίνου Μέιρ Καχάνε, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της ακροδεξιάς στο Ισραήλ, και τον Εβιατάρ Σόνιμ
. Οι δύο κρατούμενοι είναι νεαροί, λίγο μεγαλύτεροι από 20 χρόνων. Το Ισραήλ έχει συχνά χρησιμοποιήσει δρακόντεια μέτρα κράτησης, επιτρέποντας τη φυλάκιση χωρίς κατηγορίες ή δίκη, εναντίον Παλαιστινίων κάτω από στρατιωτικό νόμο στη Δυτική Οχθη, σπάνια όμως απέναντι σε Ισραηλινούς πολίτες.

Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές βρίσκονται υπό τεράστια πίεση για να συλλάβουν τους δράστες του εμπρησμού της 31ης Ιουλίου, που έλαβε χώρα σε ένα σπίτι στο χωριό Ντούμα της Δυτικής Οχθης και οδήγησε στον θάνατο ενός μωρού και του πατέρα του, και στον σοβαρό τραυματισμό της μητέρας και του αδελφού του. Ο εμπρησμός είχε καταδικαστεί από τους ηγέτες του Ισραήλ ως εβραϊκή τρομοκρατία.

Εκτός από τις προαναφερθείσες προφυλακίσεις η αστυνομία έκανε επιδρομές σε οικισμούς της Δυτικής Οχθης και προφυλάκισε αρκετούς υπόπτους. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία τα οποία συνδέουν τους προφυλακισμένους με τον εμπρησμό στην Ντούμα και η κίνηση αυτή έχει δεχθεί κριτική από μερικούς ως πολύ περιορισμένη για να έχει αποτέλεσμα, και από άλλους ως μια αντιδημοκρατική λαϊκιστική κίνηση.

Η Β΄ Τσαλέμ, αριστερή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία γενικά ασχολείται με παραβιάσεις εναντίον Παλαιστινίων, καταδίκασε τις ενέργειες της κυβέρνησης ως «απαράδεκτες» με σκοπό «τη δημιουργία ενός σόου για να μειωθεί η λαϊκή κατακραυγή μετά τον εμπρησμό στην Ντούμα».

Ουσιαστικά, πάντως, το Ισραήλ καλείται να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενα επικίνδυνη ομάδα, η οποία φαίνεται να αριθμεί δεκάδες μέλη πολλά εκ των οποίων είναι έφηβοι. Πολλοί από αυτούς τους εφήβους είναι 18χρονοι που έχουν σταματήσει το σχολείο και δεν έχουν γίνει δεκτοί από τον στρατό.

«Θέλουν να έρθει ο Μεσσίας και να φέρει πίσω το βασίλειο του Ισραήλ, όπως ήταν τις μέρες του Δαβίδ, να ξαναχτίσουν τον Ναό και να διώξουν όλους τους εικονολάτρες, δηλαδή τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους», εξήγησε ο Λίορ Ακερμαν, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ