2015-08-23 03:56:09
Φωτογραφία για Τι να τρώτε στην δουλειά για να παίρνετε ενέργεια και να μην παχαίνετε...
Οι ώρες που περνάμε στο γραφείο είναι πολλές και συχνά αγχωτικές με αποτέλεσμα να τρεφόμαστε συνήθως με γεύματα εκτός σπιτιού ή να περνάμε όλη τη μέρα νηστικοί και στη συνέχεια να καταφεύγουμε σε μεγάλη κατανάλωση θερμίδων όταν επιστρέφουμε στο σπίτι.

Επίσης, πολλές φορές, οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε στη δουλειά μας αφήνουν κουρασμένους, χωρίς ενέργεια και μακροπρόθεσμα οδηγούν σε αύξηση του βάρους μας.

Υπάρχουν όμως τρόποι να οργανώσετε την εργασιακή σας μέρα κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορείτε να εντάξετε και την ισορροπημένη διατροφή μέσα στο πλαίσιο αυτής. Μερικές απλές και πρακτικές συμβουλές που δίνονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Πριν τη δουλειά: Εξασφαλίστε λίγο χρόνο για το πρωινό σας. Το πρωινό μας δίνει ενέργεια, μας βοηθάει να ξυπνήσουμε και μας κρατάει χορτάτους για αρκετές ώρες, αποφεύγοντας έτσι άσκοπα τσιμπολογήματα και επιδρομές σε φούρνους. Ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε να το πάρετε στο σπίτι τότε μπορείτε με το που θα φτάσετε στην εργασία σας να το καταναλώσετε.


Μερικές ιδέες για το πρωινό σας:

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1.5% λιπαρά ή γιαούρτι 2% λιπαρά ή φυτικό ρόφημα και φρούτο εποχής.

2. Ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι & μέλι, γάλα 1.5% λιπαρά ή φυτικό ρόφημα.

3. Μπάρα δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτο εποχής & γάλα 1.5% λιπαρά ή γιαούρτι 2% λιπαρά ή φυτικό ρόφημα.

4. Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί light & γαλοπούλα, φρούτο εποχής ή χυμό (φρέσκο ή έτοιμο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη).

*Όποτε μπορείτε συνοδέψτε το πρωινό σας με 1 αυγό βραστό (προκαλεί αίσθημα κορεσμού).

Tip: Για τους πολύ βιαστικούς λίγο τυρί από το σπίτι μαζί με ένα κουλούρι με σουσάμι και χυμό απ'έξω, είναι μια καλή λύση.

Για όλες τις ώρες:

Φροντίστε να έχετε μαζί σας τροφές για τσιμπολόγημα! Αν κάνετε σωστές επιλογές σε ποιότητα και ποσότητα, αυτά τα ενδιάμεσα γεύματα είναι θαυματουργά. Μας τονώνουν, μας βοηθάνε να ελέγξουμε τα επίπεδα της πείνας πριν το κυρίως γεύμα και να αποφύγουμε έτσι την υπερκατανάλωση τροφής.

Μερικές ιδέες:

1. Φρούτο εποχής και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

2. Ξερά φρούτα και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

3. Γιαούρτι 2% λιπαρά σκέτο ή με φρούτο εποχής.

4. Μπάρα δημητριακών.

5. Λαχανικά σε sticks με τυράκια light και λίγα μίνι κριτσίνια με σουσάμι.

Αν υπάρχει η δυνατότητα στη δουλειά σας, μαζί με τα ψώνια της εβδομάδας, κάντε και μερικά για το γραφείο. Θα είναι ακόμα πιο εύκολο αν δε χρειάζεται να τα μεταφέρετε κάθε μέρα.

Και για «κυρίως» τι τρώμε;

Η αλήθεια είναι ότι το κυρίως γεύμα χρειάζεται λίγη προετοιμασία, υπάρχουν όμως και κόλπα:

Τις ημέρες που μαγειρεύετε μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερες ποσότητες, τις οποίες να φυλάσσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να τις παίρνετε μαζί σας στη δουλειά τις επόμενες ημέρες.

Αφιερώστε λίγο χρόνο το Σαββατοκύριακο για να ετοιμάστε μερικά από τα γεύματα της εβδομάδας.

*Προτιμήστε φαγητά που μεταφέρονται εύκολα και που –αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ζεσταθούν- μπορούν να φαγωθούν και κρύα.

Μερικές ιδέες:

1. Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί light, γαλοπούλα και λαχανικά (π.χ. ντομάτα, πιπεριά), φρούτο εποχής.

2. Σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως ή αραβική πίτα με γαλοπούλα και τυρί, κοτόπουλο ή τόνο ή καπνιστό σολομό με λαχανικά και μουστάρδα ή λίγη μαγιονέζα light ή τυρί κρέμα light ή ελαφριά σως γιαουρτιού. Μπορείτε να βάλετε εναλλακτικά ντομάτα και μοτσαρέλα light, λίγη σάλτσα pesto ή φρέσκα φύλλα βασιλικού, ρόκα.

3. Πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι) σκέτη ή με ποικιλία ωμών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, τριμμένο καρότο, καλαμπόκι), τόνο σε νερό (με λίγη μαγιονέζα light) ή καπνιστό σολομό ή κατίκι ή τυρί cottage ή φέτες γαλοπούλας, ελαιόλαδο & ψωμί ολικής αλέσεως ή φρυγανιές σικάλεως ή κριθαρένιο παξιμάδι.

4. Σαλάτα με βρασμένες φακές ή ρεβίθια ή μαυρομάτικα, βρασμένο καστανό ρύζι ή πλιγούρι, ποικιλία ψιλοκομμένων λαχανικών (π.χ. ντομάτα, χρωματιστές πιπεριές) και μυρωδικών (π.χ. μαϊντανό), ελαιόλαδο, κριθαρένιο παξιμάδι

5. Απλή και ελαφριά σαλάτα του Σεφ με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, γαλοπούλα ψιλοκομμένη, αυγό βραστό, τυρί τριμμένο light και dressing με λίγη κέτσαπ και μαγιονέζα light.

6. Σαλάτα του Καίσαρα εύκολη, απλή και ελαφριά με μαρούλι, κοτόπουλο, καλαμπόκι, τυρί τριμμένο light, crouton ολικής αλέσεως και απλό dressing (π.χ. ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και μουστάρδα).

7. Mακαρονοσαλάτα με ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τόνο σε νερό (με λίγη μαγιονέζα light) ή καπνιστό σολομό ή τυρί cottage, λαχανικά (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, χρωματιστές πιπεριές κτλ) και (ωμό) ελαιόλαδο.

8. Σπιτική πίτα (πρασόπιτα, χορτόπιτα, σπανακόπιτα).

9. Γιαούρτι 2% λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη, φρούτο εποχής, λίγα ανάλατα αμύγδαλα & μέλι, κανέλα.

10. Τυρί cottage με φρυγανιές ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης και λαχανικά.

Ετοιμάστε το dressing της σαλάτας σε ένα γυάλινο βαζάκι (πχ. από μαρμελάδα), μαζί με το αλάτι ή τα μυρωδικά και απλά περιχύστε τη σαλάτα πριν τη φάτε. Έτσι ούτε η σαλάτα θα μαραθεί, ούτε θα χρειάζεται να κουβαλάτε πολλά.

Αν ωστόσο θέλετε να παραγγέλνετε κάντε πιο υγιεινές επιλογές όπως:

1. Σαλάτες με κοτόπουλο ή τόνο (όπου αντί για κάποια λιπαρή sauce βάλτε ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι ή μπαλσάμικο).

2. Καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα και αλάδωτη πίτα.

3. Σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι και ντομάτα, συνοδευόμενο από 1 σαλάτα.

4. Σάντουιτς ή μπαγκέτα (με τυρί, γαλοπούλα ή κοτόπουλο και λαχανικά).

Ροφήματα στο γραφείο

Συνήθως πίνουμε αρκετά ροφήματα στο γραφείο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για τη σιλουέτα μας, καθώς σε πολλά ροφήματα βρίσκονται κρυμμένες αρκετές θερμίδες! Αποφύγετε τα πολύπλοκα ροφήματα με γεύσεις, σιρόπια και σαντιγύ. Προτιμήστε ροφήματα βοτάνων χωρίς ζάχαρη (π.χ. πράσινο τσάι), καφέ σκέτο ή με λίγο γάλα light ή/και λίγη καστανή ζάχαρη, αναψυκτικά light, ανθρακούχο νερό ή κάποιο ρόφημα με κακάο (κακάο με νερό ή γάλα 1.5% λιπαρά λίγη ζάχαρη).

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της εργασιακής σας ημέρας. Ένα μπουκαλάκι πάνω στο γραφείο σας δίπλα στον υπολογιστή σας θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι πρέπει να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο.

Συμπερασματικά, μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές ώρες στη δουλειά να μειώνουν τον χρόνο στον οποίο θα μπορούσαμε να παρασκευάσουμε το φαγητό της ημέρας, ωστόσο μπορούμε ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές να τρεφόμαστε υγιεινά κατά τη διάρκεια της εργασιακής μας μέρας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ