2015-08-30 13:32:07
Φωτογραφία για Oι Τούρκοι γιορτάζουν το κάψιμο της Σμύρνης...
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Τούρκοι θα εορτάσουν με περισσή λαμπρότητα τη νίκη επί των Ελλήνων, στέλνοντας πολεμικό μήνυμα Ήταν 30 Αυγούστου 1922, όταν ήδη είχαν φύγει οι Έλληνες στρατιώτες από την Μικρά Ασία, και βρήκαν οι Τούρκοι ανυπεράσπιστους Έλληνες και Αρμένιους για να επιδείξουν επί αμάχων την στρατιωτική τους αρετή.

Οι ελληνικές και αρμενικές συνοικίες της Σμύρνης παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι Τούρκοι, κατά την προσφιλή τακτική τους, υποστηρίζουν ότι την φωτιά έβαλαν οι Έλληνες, αποχωρούντες. Υπάρχουν βεβαίως πολλές μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν πως Τούρκοι ένστολοι κουβαλούσαν μπιτόνια με βενζίνη.

Για να μη γίνουν μάλιστα λάθη, και καούν και σπίτια Τούρκων, η τουρκική διοίκηση είχε φροντίσει να αναρτηθεί η επιγραφή: «Σαχιλί ισλαμντίρ» (ισλαμικό ίδρυμα), σε κάθε τουρκικό κτίριο. [Παρόμοια σημάδια σε σπίτια Ελλήνων, αυτήν την φορά, είχαν τοποθετήσει και τον Σεπτέμβριο του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις γνωστές θηριωδίες τους].


Να σημειώσω την μαρτυρία της διευθύντριας της Αμερικανικής Σχολής M. Mills, που αναφέρει ότι είδε δεκάδες Τούρκους να μεταφέρουν δοχεία πετρελαίου και να βάζουν φωτιά σε σπίτια, όπως και την μαρτυρία της Αμερικανίδας King Birge που έβλεπε, από το αμερικανικό κολλέγιο στον Παράδεισο Σμύρνης, Τούρκους στρατιώτες να βάζουν φωτιά. Το πρωί της 31ης Αυγούστου 1922 (νέο ημερολόγιο 13 Σεπτεμβρίου), η Σμύρνη καιγόταν, με εξαίρεση τα χαμόσπιτα του τουρκομαχαλά.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα εορτάσουν οι Τούρκοι με περισσή λαμπρότητα τη νίκη επί των Ελλήνων. Το 1996 η κυβέρνηση των ισλαμιστών είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη του Μαντζικέρτ, κοντά στη λίμνη Βαν, που είχε σημάνει στις 26 Αυγούστου του 1071 την ήττα του Βυζαντίου από τους Σελτζούκους Τούρκους. Οι Τούρκοι, κεμαλιστές και ισλαμιστές, αρέσκονται να συνδέουν την 26η Αυγούστου του 1071 με την 30ή Αυγούστου του 1922, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια εννέα αιώνων μαχών «εναντίον του ίδιου εχθρού».

Ο εορτασμός της «απώθησης του εχθρού στη θάλασσα» στη Σμύρνη, που ακολουθεί, έχει χαρακτήρα περισσότερο ανθελληνικό. Κομπάρσοι αναπαριστούν τη σκηνή της άλωσης της πόλης, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία και αντικαθιστώντας την με τα τουρκικά χρώματα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι από το 1999, ύστερα από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες και τις ενέργειες αλληλοβοήθειας, η σκηνή αυτή απεσύρθη από την τελετή.

Εφέτος, οι Τούρκοι στέλνουν πολεμικό μήνυμα με την παρέλαση της 30ης Αυγούστου, μεταφέρει ο τουρκολόγος κ. Νίκος Χειλαδάκης. Πραγματοποιούν επίδειξη των καινούργιων οπλικών συστημάτων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και όχι μόνο. Η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι μια προσπάθεια της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να αναπτερώσει το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του τουρκικού κοινού, το οποίο τελευταία δοκιμάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχείς επιθέσεις των Κούρδων με ολοένα και περισσότερα θύματα αξιωματικών και απλών στρατιωτών.

Παράλληλα είναι και ένα μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες με μεγαλύτερο αποδεκτή την Ελλάδα, καθώς η εθνική επέτειος της 30ής Αυγούστου είναι η επέτειος της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στην τουρκική πρωτεύουσα το γενικό πρόσταγμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα το έχει, όπως έγινε γνωστό, το αρχηγείο της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, που είναι το σώμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο λαμβάνει μέρος στον πόλεμο κατά των κουρδικών ανταρτικών σωμάτων και διακρίνεται για τους σκληροπυρηνικούς αξιωματικούς του.

Σήμερα επίσης αρχίζουν και στην Σμύρνη οι γιορτές της «μεγάλης Νίκης», (Μικρασιατικής καταστροφής), η είσοδος δηλαδή των άτακτων στρατευμάτων του Κεμάλ στην πόλη για να επακολουθήσει η μεγάλη λεηλασία, η σφαγή των χριστιανών και στη συνέχεια η πυρκαγιά και το κάψιμο καθετί που είχε σχέση με την προαιώνιο παρουσία των Ρωμιών στην πόλη της Σμύρνης.

Όπως αναφέρεται, θα τονιστούν τα «ιστορικά» και «απαράβατα» δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο τα οποία, όπως υποστηρίζουν στην Άγκυρα, παραβιάζονται με κατάφωρο τρόπο από την ελληνική πλευρά. Ελπίζεται ότι δεν θα ξαναζωντανέψουν σκηνές από άλλες εποχές, όπου το εορταστικό πρόγραμμα είχε και το μακάβριο συμβολισμό του με τα δεκάδες καρπούζια που τα έκοβαν (κυριολεκτικά τα «έσφαζαν» όπως έκαναν και στους χριστιανούς της Σμύρνης) και τα έριχναν στην θάλασσα, αναπαριστώντας με αυτόν τον τρόπο τον ελληνικό στρατό αλλά και τις χιλιάδες χριστιανών, Ρωμιών και άλλων που έπεφταν στη θάλασσα κυνηγημένοι για να σωθούν από την μάχαιρα των Τούρκων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ