2012-05-08 18:30:06
Φωτογραφία για Οι Ιταλοί προτείνουν να περικοπούν οι μισθοί των πολιτικών
Πώς μπορεί άραγε η Ιταλία να περικόψει τις δυσθεώρητες κρατικές δαπάνες της Μία ιδέα που κερδίζει έδαφος είναι η περικοπή των μισθών των πολιτικών της και το να αναγκαστούν να μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι ιδέες αυτές είναι μόνον ένα μικρό δείγμα από τις προτάσεις που υποβάλλουν οι Ιταλοί στον ιστότοπο που σύστησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας απόψεις για το πώς θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 4,2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.

Πάνω από 95.000 ηλεκτρονικά μηνύματα—ένα κάθε δύο λεπτά κατά μέσο όρο—έχουν αποσταλεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα www.governo.it, σύμφωνα με το γραφείο του Μόντι.

Κατά το γραφείο, ο κοινός τόπος των παραπόνων που δέχεται ο ιστότοπος είναι το κόστος της ιταλικής πολιτικής ζωής, περιλαμβανομένων των υψηλών αποδοχών των ίδιων των βουλευτών, οι γενναιόδωρες συντάξεις τους και μία σωρεία άλλων προνομίων που χαίρουν, όπως τα πανάκριβα «μπλε αυτοκίνητα», με τα οποία μετακινούνται. «Η πρότασή μου είναι να καταστεί υποχρεωτικό για τους δημόσιους λειτουργούς να μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς», τονίζει ένας ανώνυμος πολίτης από την πόλη Μάντοβα, στα βόρεια.


Οι κρατικές δαπάνες αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα στους κόλπους της ιταλικής κοινωνίας, η οποία έχει αναπτύξει μία αύξουσα καχυποψία απέναντι στους πολιτικούς, την οποία έχουν τροφοδοτήσει οι χρόνιες καταγγελίες για διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Σε άλλα μηνύματα προτείνονται τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ώστε να επιταχυνθεί και να απλοποιηθεί η δημόσια διοίκηση και προτείνονται τρόποι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακοινώνει το γραφείο του Μόντι. Ένας κάτοικος του Τρεβίζο παραπονείται ιδιαίτερα για τις δαπανηρές πρακτικές που ακολουθούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τα «αχρησιμοποίητα γεύματα που καταλήγουν στα σκουπίδια», ή για την «θέρμανση που είναι αναμμένη ακόμη και το καλοκαίρι».

Η ανακοίνωση του γραφείου του τεχνοκράτη Μόντι δεν δίνει πολλά, καθορισμένα, παραδείγματα για τις προτάσεις που κατατίθενται. Όπως τονίζει, το ένα έκτο από τα μηνύματα που δέχεται είναι ταυτόσημα, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για οργανωμένη εκστρατεία. Μία 10μελής ομάδα παραλαμβάνει τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα κατηγοριοποιεί θεματικά και κατόπιν θα διαβιβασθούν εντός των προσεχών ημερών στην κυβέρνηση, μέσω μίας έκθεσης, τονίζουν οι υπηρεσίες του γραφείου.

Ο Μόντι από τα τέλη της παρελθούσης χρονιάς έχει επιβάλλει ένα αυστηρότατο σχέδιο λιτότητας, που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιπλέον προσανατολίζεται στην περιστολή των δημοσίων δαπανών και περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ