2015-10-15 09:09:28
Φωτογραφία για ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στους τρόπους ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., στην ενίσχυση των γειτονικών χωρών και των προσφύγουν που βρίσκονται σ' αυτές, αλλά και στην αντιμετώπιση των αιτίων της κρίσης μέσω της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Η διαχείριση των προσφυγικών ροών συζητήθηκε και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο διυπουργικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον Πρωθυπουργό, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.


Η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, εν όψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι, σύμφωνα με  πληροφορίες, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα, που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα, πέραν των Σύρων, αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας. Επιπλέον, στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς συμπεριλαμβάνονται και οι αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων, αλλά και η αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ