2015-10-17 12:46:05
Φωτογραφία για Βιολειτουργικά τρόφιμα κατευθείαν απ’ την Ήπειρο.. Το θαύμα από τη συνεργασία του ΤΕΙ με τοπικές επιχειρήσεις
Όταν ταυτόχρονα, τριτοβάθμιες σχολές επιζητούν την έρευνα που ακουμπά στις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες και ντόπιες... επιχειρήσεις επιζητούν την καινοτομία, γεννώνται συνεργασίες με προοπτική για τον τόπο και το επιχειρείν.

Κάπως έτσι προέκυψαν τα «βιολειτουργικά τρόφιμα». «Κατευθείαν απ΄την Ήπειρο της γεύσης» και του απεριόριστου πρωτογενούς τομέα.

Από τη σύμπραξη ΤΕΙ και ντόπιων επιχειρηματιών. Ένας έβαλε την έρευνα κι ένας την παραγωγή Το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου αξιοποιώντας διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα από την Ε.Ε, απευθύνθηκε σε ηπειρωτικές βιομηχανίες που επιδίωκαν και κατανοούσαν την αξία της καινοτομίας στην παραγωγή τροφίμων για να γίνουν εταίροι .

Η έρευνα και συνεργασία έφεραν στην παραγωγή το «πράσινο χοιρινό», το «πράσινο κοτόπουλο» και το «βιολειτουργικό γίδινο γάλα» .

Το τελευταίο προϊόν αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης πατέντας για να παρουσιαστεί επίσημα ενώ για τα άλλα δύο προϊόντα έχουν ήδη οριστεί οι τελετές επίσημης παρουσίασής τους στο κοινό της Ηπείρου.


Στις 24 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στην Άρτα το «πράσινο χοιρινό», στις 29 Οκτωβρίου στα Γιάννενα το «πράσινο κοτόπουλο και στην Άρτα το ίδιο προϊόν την επόμενη μέρα.

Το «πράσινο χοιρινό» και το «πράσινο κοτόπουλο» είναι ουσιαστικά καινοτόμα προϊόντα με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφορά στη φάση παραγωγής και αναλύεται σε: μείωση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα και της αμμωνίας, μείωση της απέκκρισης αζώτου και παθογόνων μικροοργανισμών, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση των γαλακτοβακίλων και χρήση τοπικών πρωτεϊνούχων πηγών διατροφής.

Για το δε γίδινο γάλα της ορεινής φυλής και της φυλής Σκοπέλου η έρευνα του ΤΕΙ Ηπείρου κατέδειξε πως συγκριτικά με το γίδινο γάλα άλλων φυλών, το πρόβειο και το αγελαδινό, διαθέτει ιδιότητες αντιθρομβωτικές, ανοσοδιεγερτικές και αντιοξειδωτικές χάρη στα λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες που εμπεριέχει η σύνθεση του γάλακτος, αυτών μόνο των φυλών αίγας.

Οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν διαθέτει αυτό το συγκεκριμένο γάλα μπορεί να ταυτοποιηθεί και να πιστοποιηθεί κι αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι δύο συνεργαζόμενες γαλακτοβιομηχανίες απ΄ την περιοχή της Άρτας που αποτελούν τους εταίρους του ΤΕΙ στη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα.

«Για πρώτη φορά έχουμε τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που μπορούν να εξελιχθούν σε προϊόντα με ισχυρούς δείκτες υγείας, δηλαδή βιολειτουργικά τρόφιμα» επισημαίνουν οι καθηγητές του ΤΕΙ και μας προϊδεάζουν για την παρουσίαση των καινοτόμων προϊόντων τέλος του μήνα.

Το εν λόγω παράδειγμα έρχεται να αποδείξει στην πράξη το αναπτυξιακό θαύμα που μπορεί να συντελεστεί όταν οι τοπικές επιχειρήσεις ή και λοιποί φορείς (π.χ δήμοι) αποφασίσουν να αξιοποιήσουν το επιστημονικό δυναμικό του ΤΕΙ ή του Πανεπιστημίου που έχουν δίπλα τους.

Εννοείται πως και τα αντίστοιχα τμήματα σχολών επιζητούν την έρευνα και τη σύνδεση με την τοπική αγορά εργασίας ή γενικότερα τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Οι επωνυμίες των ηπειρωτικών εταιρειών που παράγουν τα καινοτόμα προϊόντα θα προβληθούν δεόντως την ημέρα της επίσημης παρουσίασης των «πράσινων» χοιρινών και κοτόπουλων.

Στην παρούσα φάση εστιάζουμε στο θαυμαστό αποτέλεσμα της σύμπραξης ερευνητών και επιχειρηματιών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ