2012-05-09 08:34:02
Φωτογραφία για Ο Σωκράτης... ξαναδικάζεται
Περίπου 2.500 χρόνια μετά, ο φιλόσοφος που επηρέασε όσο κανένας άλλος τη φιλοσοφική σκέψη κάθεται και πάλι στο εδώλιο Αθήνα. 399 π.Χ. Ο Σωκράτης ο φιλόσοφος που αναμφίβολα επηρέασε όσο κανένας άλλος την παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη, καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Εκ των 500 παρισταμένων του λαϊκού δικαστηρίου, 280 τον έκριναν ένοχο και 220 πείστηκαν για την αθωότητά του.

Στις 25 Μαΐου, περίπου 2.500 χρόνια αργότερα, ο Σωκράτης θα ξανακαθίσει στο εδώλιο.

Ήδη, σε μια... προσομοίωση της ιστορικής δίκης, το Μάιο του 2011, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση η δίκη του Σωκράτη το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, τον αθώωσε.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τη γνώση των ιστορικών πηγών να φωτίζει τη σημερινή δικαστική διαμάχη. Κορυφαίοι νομικοί από ολόκληρο τον κόσμο κάθονται στην έδρα, διερευνούν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης, και τα εξακοντίζουν στο σήμερα.

Το κοινό, που θα παρακολουθήσει τη δίκη και θα μπορέσει να αποφασίσει για την τύχη του Σωκράτη, θα διχαστεί και θα προβληματιστεί μπροστά στα πλείστα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Η δίκη, θα παρουσιαστεί και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Eπιλογές (8-5-2012)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Eπιλογές (8-5-2012)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ