2012-05-09 08:50:45
Φωτογραφία για ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με την Ελλάδα, ούτε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις εξελίξεις για την πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας μας, συμπεραίνουν δημοσιεύματα, αναλύσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές. 

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα, καθώς και τα μηνύματα που έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επαυξάνουν τη δυναμική για συνολική αναθεώρηση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για λιτότητα. Επίσης, σημειώνεται ότι πολλοί τώρα κάνουν λόγο για στήριξη επιλογών που θα ωθούν στην ανάπτυξη, αλλά το ερώτημα που θέτουν είναι πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις;

Σε αρκετές αναφορές επαναφέρεται το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος για αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, αλλά και με δυσμενείς συνέπειες στην αμερικανική αγορά, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα, μιας και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.


Η Washington Post αναφέρει ότι υπάρχει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε για το κοινό νόμισμα, αλλά και την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτήθηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά χρειάσtηκαν μόλις 12 ώρες εκλογικής διαδικασίας για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα, επαναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες περιόρισαν την επιρροή των δύο κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Οι περισσότεροι πολιτικοί και αναλυτές προσβλέπουν στην αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης και στη διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο. Οι ξένοι ηγέτες ωστόσο δεν άφησαν πολλά περιθώρια αλλαγής του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την εμμονή της στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επανέφερε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι New York Times υπογραμμίζουν ότι «η προοπτική αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυξάνεται ολοένα και περισσότερο». Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναδυθεί από την τρέχουσα κρίση με μια κυβέρνηση ικανή ή πρόθυμη να εφαρμόσει τις εντολές των διεθνών δανειστών της για αυστηρές περικοπές, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις πολύ ευρύτερες από τα εθνικά όρια της χώρας.

Άλλες χώρες, τονίζεται χαρακτηριστικά, που έχουν δανείσει απευθείας την Ελλάδα, όπως η Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως μεγάλες απώλειες, δεδομένου ότι ένα χρηματοπιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα θα καταστήσει τους επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς να συνεχίσουν το δανεισμό προς την ισπανική κυβέρνηση. Εκτός αυτού, σημειώνεται στη σχετική ανταπόκριση, οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να βλάψει τη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται ότι βρίσκονται σε επισφαλή θέση.

Σε άλλο κείμενο στην ίδια εφημερίδα, προβάλλεται η άποψη ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα εντός ευρωζώνης, ωστόσο σύμφωνα με τον Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν είναι σαφές πως οι Έλληνες μπορούν να παραμείνουν εντός Ευρωζώνης επί μακρόχρονη περίοδο». 

«Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα υπογράμμιζε ότι δεν υφίσταται μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ευρώπη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα χαοτικό τέλος για το υπόλοιπο της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Ρόγκοφ, προσθέτοντας ότι «με ένα αντιμνημονιακό πλήθος να κυριαρχεί στην ελληνική Βουλή, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου να αθετήσει η χώρα τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και για υψηλότερους φόρους».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν την επαύριον των γενικευμένων αλλαγών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όταν οι ψηφοφόροι κουρασμένοι από τα μέτρα λιτότητας σε Γαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες, αντέδρασαν στους καθιερωμένους πολιτικούς ηγέτες τους.

Όπως σημειώνεται, η υπομονή των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας αρχίζει να εξαντλείται και ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής αρχίζει να συντάσσεται με την άποψη οικονομολόγων του ιδιωτικού τομέα, που δηλώνουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει γενικότερη καταστροφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μηνύουν τον Γ. Μπαμπινιώτη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μηνύουν τον Γ. Μπαμπινιώτη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ