2012-05-09 15:41:14
Φωτογραφία για Θηριώδης κηλίδα που σχηματίζεται στον Ήλιο απειλεί τη Γη!
Εχει ήδη διάμετρο οκτώ φορές μεγαλύτερη από της Γης!

Η κηλίδα AR 1476 απειλεί τη Γη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο SDO που παρατηρεί τον Ηλιο εντόπισε τον σχηματισμό μιας κηλίδας στην βορειοδυτική πλευρά του άστρου η οποία όσο περνούν οι μέρες γιγαντώνεται και ήδη η διάμετρός της είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι εκλάμψεις της κηλίδας θα προκαλέσουν πανίσχυρες μαγνητικές καταιγίδες που πιθανώς να επηρεάσουν τα τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα της Γης.

Οι κηλίδες

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινά σημεία όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου και προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται αυξομειώνεται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο) κάθε 11 χρόνια, χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ήλιου.

Το τέρας

Το SDO εντόπισε την κηλίδα που έλαβε την κωδική ονομασία AR 1476 πριν από λίγα 24ωρα και έκτοτε την παρατηρεί συνεχώς. Η ανάπτυξή της είναι ραγδαία και η κηλίδα έχει γίνει ήδη τόσο μεγάλη που είναι πλέον ορατή από τη Γη με ένα απλό οικιακό τηλεσκόπιο. Οι ειδικοί βέβαια προειδοποιούν τους ερασιτέχνες αστρονόμους να τοποθετούν φίλτρα στα τηλεσκόπιά τους όταν παρατηρούν τον Ηλιο για να αποφύγουν την πρόκληση βλάβης στην όρασή τους.

Από το μπλογκ 

ΜΑΓΙΚΗ ΑΥΛΗ
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ