2015-11-18 20:21:36
Φωτογραφία για Συμφωνία με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων
Διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, κατά τις συζητήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ.Τσίπρας στην Τουρκία με τον ομόλογό του κ Α Νταβούτογλου και Τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ Ερντογάν, αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία είναι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί :

- Πρώτον, στον περιορισμό των ροών και 

- Δεύτερον, στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών,, τονίζεται από τις προαναφερθείσες κυβερνητικές πηγές.


Για ''αδίστακτους διακινητές'' μίλησε ο κ.Τσίπρας και σε συνέντευξη στην Χουριέτ

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία ο κ Τσίπρας επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξης που παρουσιάζονται από την εφημερίδα σε παράγραφο με υπότιτλο «Ειδεχθείς επιθέσεις», όπου αναφέρεται :

«Ο Τσίπρας χαρακτήρισε “ειδεχθείς πράξεις” την τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι και στην Τουρκία, αλλά και παλαιότερα στη Βρετανία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στις εξελίξεις της περιοχής. Στην ερώτησή μας τι αναμένεται να συζητηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Αχμέτ Νταβούτογλου πάνω στο θέμα των προσφύγων και τι πρόκειται να γίνει, ο κ. Τσίπρας απάντησε :

“Η επίσκεψή μου, αποτελεί ευκαιρία αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας  προκειμένου να:, να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες”».         

Ακολουθεί παράγραφος με τον τίτλο «Μια νέα εποχή» όπου αναφέρει :

«Όταν υπενθυμίσαμε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας για τον τουρκικό λαό “Σας αγαπάμε Καρντάς (καρντάσια)”, ο Τσίπρας απάντησε : «“Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα εποχή ελληνοτουρκικής φιλίας. Εάν αυτή η νέα περίοδος εδραιωθεί και βαθύνει, θα είναι προς όφελος των λαών μας και θα αλλάξει το κλίμα στην περιοχή μας. Το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας”»

Περιμένουμε θετικά βήματα για την ελληνική μειονότητα

Σε μια άλλη, τρίτη, παράγραφο με υπότιτλο «Πρέπει να είμαστε πιο σύγχρονοι στη δυτική Θράκη» αναφέρει η εφημερίδα :

«Σχετικά με την τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε : “Χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα [σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας]. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα”».

Στην τέταρτη και τελευταία παράγραφο με τον υπότιτλο «Ας μην υπάρχουν εγγυητές» αναφέρεται :

«Για την Κύπρο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν θεματοφύλακες και εγγυητές. 

Είπε συγκεκριμένα : “Η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές”».

Η συνάντηση του ανταποκριτή της Χουριέτ  Γιώργου Κιρμπάκη με τον κ Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. «Ο Πρωθυπουργός έκανε τις τελευταίες του προετοιμασίες πριν την επίσκεψη στην Τουρκία και ταυτόχρονα ζητούσε ενημέρωση για τα αίτια θανάτου των δύο γυναικών στο σεισμό της Λευκάδας», γράφει ο Κιρμπάκης Η συνέντευξη έχει τίτλο :«Ας προωθηθούν σε τρίτα κράτη από την Τουρκία»
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ