2012-05-10 03:46:35
Φωτογραφία για ΜΑΧΜΟΥΤΙ: ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ!
Ο προπονητής της Γαλατασαράϊ, Οκτάϊ Μαχμούτι, αέλυσε στο "gazzetta.gr", τη φιλοσοφία και το πλάνο των τεσσάρων προπονητών του F4, τονίζοντας πως οι παίκτες είναι αυτοί που κατακτούν τους τίτλους!

Αναλυτικά:

Συμμετείχε για πρώτη και μοναδική φορά σε φάϊναλ-φορ, το 2001 στο Παρίσι ως τεχνικός της Εφές Πίλσεν, που έχασε στον ημιτελικό της Suproleague από τον Παναθηναϊκό.

Έκτοτε και μετά από 6 χρόνια στην πιο επιτυχημένη τουρκική ομάδα της τελευταίας 20ετίας, ο Σκοπιανής καταγωγής τεχνικός, πέρασε για δύο χρόνια από τον πάγκο της Μπενετόν Τρεβίζο (2007-09) και από πέρυσι έχει αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση της πρωτάρας, φέτος, στην Ευρωλίγκα, Γαλατασαράϊ.

Ο λόγος για τον 44χρονο, Οκτάϊ Μαχμούτι, που στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές τον Παναθηναϊκό του Ζελικο Ομπράντοβιτς, ενώ φέτος αντιμετώπισε από δύο φορές την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Γιόνας Καζλάουσκας (τη νίκησε 68-64 εντός έδρας στο Top-16), την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ και τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Ίβκοβιτς (τον νίκησε 78-77 εντός έδρας στο Top-16). Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Final-Four, ανέλυσε τις απόψεις του σχετικά τα σχέδια των τεσσάρων συναδέλφων του που θα διεκδικήσουν το εφετινό ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη.


«Ξεχειλίζουν από εμπειρία!»

«Κατ' αρχήν τόσο οι τέσσερις προπονητές, όσο και οι ομάδες τους, ξεχειλίζουν από εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμού της Ευρωλίγκα. Ο Ομπράντοβιτς είναι ο πολυνίκης με 8 κούπες, οι υπόλοιποι τρεις συνάδελφοι έχουν γευθεί τουλάχιστον μία φορά την χαρά της κατάκτησης ενός φάϊναλ-φορ, ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκά τρόπαια (1996, 2000, 2002, 2007, 2009 & 2011), η ΤΣΣΚΑ (2006 & 2008) και η Μπαρτσελόνα (2003 & 2010) από δύο, ενώ ο Ολυμπιακός (1997) έχει κι αυτός έναν τίτλο στην τροπαιοθήκη του, οπότε έχουμε να κάνουμε για ένα τουρνουά πολύ υψηλού επιπέδου. Γι' αυτό και αρχικά, παρ' ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν χάσει λίγο από τη δύναμή τους σε σχέση με πέρυσι, θεωρώ ότι λόγω εμπειρίας, ποιότητας και σταθερού κορμού, έχουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα, πολύ απλά επειδή μιλάμε για ένα 1+1 ματς.», μας είπε αρχικά ο έμπειρος τεχνικός λίγες ώρες μετά τη 2η νίκη της ομάδας στα προημιτελικά των τουρκικών πλέϊ-οφ κόντρα στην Τόφας Μπούρσα, για να συμπληρώσει:

«Μικρές εκπλήξεις-προσαρμογές!»

«Τώρα όσον αφορά τους προπονητές, επειδή έχω παίξει και με τους τέσσερις, αυτό που μπορώ να προβλέψω είναι ότι, σ' αυτά τα παιχνίδια, θα επιλέξουν να κάνουν κάποιες μικρές αλλαγές ή προσαρμογές – για να το θέσω καλύτερα – στην τακτική τους. Κατά βάση, όμως, θα μείνουν πιστοί στο σύστημά τους κι αυτές οι αλλαγές, απλά, θα έχουν ως στόχο να προσδώσουν το κάτι παραπάνω στο παιχνίδι τους ή να προκαλέσουν ένα επιπλέον πονοκέφαλο στον αντίπαλό τους και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το βασικό προπονητικό χαρακτηριστικό του φάϊναλ-φορ.», επεσήμανε ο Οκτάϊ Μαχμούτι πριν αναφερθεί στον καθένα ξεχωριστά Γιόνας Καζλάουσκας

«Νομίζω ότι θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τα αθλητικά προσόντα και το ατομικό ταλέντο των παικτών του και να ανοίξει το παιχνίδι, στοχεύοντας στον υψηλό ρυθμό και στην επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων εύκολων πόντων στον αιφνιδιασμό!»

Ζέλικο Ομπράντοβιτς

«Πιστεύω ότι θα ζητήσει από τους παίκτες του να έχουν τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση και να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα, χωρίς να αλλάξουν την προσέγγισή τους οτιδήποτε και να συμβεί. Εκτιμώ ότι ο Παναθηναϊκό θα πάει σε πολύ αργό ρυθμό και set παιχνίδι, γεγονός που θα μειώσει πολύ τον αριθμό των προσδοκώμενων επιθέσεων και θα αυξήσει τις κατοχές.»

Τσάβι Πασκουάλ

«Ο Ισπανός τεχνικός χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά plays στις καταστάσεις 5 εναντίον 5, ανάλογα με τον ποιον παίκτη θέλει να εκμεταλλευτεί περισσότερο (Ναβάρο, Λόρμπεκ ή Μάϊκλ) και επιλέγει να παίζει σε πολύ ψηλή ένταση, χρησιμοποιώντας το ταλέντο των παικτών του.»

Ντούσαν Ίβκοβιτς

«Εκτιμώ ότι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την ικανότητα της ομάδας του στο physical game, θα πιέσει πολύ στην άμυνα και στοχεύσει να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να πετύχει εύκολα καλάθια. Γενικά πιστεύω ότι θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη δύναμη και την ενέργεια των παικτών του σε συνδυασμό με την έφεση που έχουν στο ριμπάουντ και ιδιαίτερα το επιθετικό.»

Πρόβλεψη

«Ειδικά σε αυτό φάϊναλ-φορ δεν έχω κανένα προαίσθημα! Όλα μπορούν να συμβούν... Οι διαφορές μεταξύ των τεσσάρων ομάδων είναι πολύ μικρές και οι λεπτομέρειες θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και πραγματικά πιστεύω ότι όποια ομάδα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα το αξίζει και με το παραπάνω.»

Απόφθεγμα

«Οι προπονητές σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί είναι αυτοί που καταστρώνουν το πλάνο, ωστόσο, τους τίτλους τους κατακτούν κατά κύριο λόγο οι παίκτες. Όσο έξυπνο κι αν είναι το πλάνο ενός προπονητή, αν οι παίκτες δεν είναι αρκετά ικανοί για να το εφαρμόσουν, τότε ακόμη και ο καλύτερος προπονητής του κόσμου να είσαι, θα αποτύχεις!»
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ