2012-05-10 15:38:03
Φωτογραφία για Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για την διακίνηση πολιτιστικών αγαθών
Στην Ελλάδα γίνεται το πρώτο Διεθνές Νομικό Συνέδριο για την διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών, στο οποίο θα συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν  ιδιαίτερα τη χώρα μας, που πλήττεται από την αρχαιοκαπηλία.

Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στο Μουσείο Ακρόπολης οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Δικαίου και Αρχαιοτήτων και είναι το πρώτο διεθνούς εμβέλειας για την τέχνη και τον πολιτισμό με θέμα: «Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών: Σύγχρονες Τάσεις - Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία». Πρόκειται για μία συνάντηση μάλιστα, η οποία είναι εξαιρετικά επίκαιρη αλλά και σημαντική για την Ελλάδα, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η διεθνής κοινότητα μέσω της UNESCO συζητούν την ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου, που αφορά τη διεθνή διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση της οδηγίας, που αφορά στην επιστροφή πολιτιστικών αγαθών και τα αποτελέσματά της συζητούνται τώρα.


Στις 20 Ιούνιου εξάλλου, μία δεκαετία μετά από την τελευταία συνάντηση των κρατών μελών της σύμβασης της UNESCO του 1970, εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν εκ νέου με σκοπό την προσαρμογή της σύμβασης αυτής στις ανάγκες της σημερινής εποχής. Μία ημέρα νωρίτερα αντίστοιχου περιεχομένου σύσκεψη θα λάβει χώρα στην έδρα της UNESCO με εκπροσώπους των μελών κρατών της σύμβασης της UNIDROIT του 1995 «Περί των κλαπέντων ή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών».

Οι χώρες που συμμετέχουν στο συνέδριο -Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία- έχοντας διαφορετικό νομικό πλαίσιο αντιπροσωπεύουν τα κύρια νομικά συστήματα προστασίας πολιτιστικών αγαθών.

«Είναι ένα συνέδριο σταθμός», λέει για την συνάντηση της Αθήνας η κυρία Ηρα Καλιαμπέτσου, δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου και Αρχαιολογίας. « Είναι συμβολικό γεγονός και καθόλου τυχαίο ότι η Αθήνα, τόσο πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά, θα είναι ο πρώτος σταθμός σε μία σειρά συναντήσεων που θα ακολουθήσουν με το ίδιο θέμα. Γιατί μετά από την Αθήνα, οι περισσότεροι ομιλητές θα βρεθούν και πάλι στο Παρίσι στις συνδιασκέψεις της UNESCO και UNIDROIT». Η ίδια άλλωστε επισημαίνει την άμεση ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου της διασυνοριακής διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. «Η σημερινή κατάσταση, με ασαφείς νόμους και τυχαία εφαρμογή, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το συνέδριο έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει μία σύνθετη εικόνα», λέει η κυρία Καλιαμπέτσου.

Το συνέδριο της Αθήνας είναι ανοικτό στο κοινό, αν και απευθύνεται βεβαίως, κυρίως σε αρχαιολόγους, δικηγόρους, στελέχη μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, επιμελητές συλλογών, ιδιοκτήτες γκαλερί, συλλέκτες, καλλιτέχνες αλλά και σε ασφαλιστικές εταιρείες, εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της αστυνομίας και των τελωνείων.

Η Ελληνική Εταιρία Δικαίου Αρχαιοτήτων (EEΔικΑ) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 από νομικούς και αρχαιολόγους με κύριες δράσεις την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και η δημιουργία ενός διεπιστημονικού forum για το δίκαιο των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.

erroso.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ