2012-05-10 18:12:30
Φωτογραφία για ΔΗ.ΜΑΡ: «Κίνδυνος αναθέρμανσης του δικομματισμού από τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ»
Την τρίτη διερευνητική εντολή έλαβε το μεσημέρι ο πρόερος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η ΔΗΜΑΡ επιμένει σταθερά στη ρεαλιστική κατεύθυνση της σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο μέσα από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας αλλά και τη σταθερή προσήλωση στην παραμονή της χώρας στο ευρώ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του σχετικά με τις διευρενητικές εντολές.

Στην ανακοίνωση επικρίνεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση», καθώς επίσης και ότι «με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με πιθανό αποτέλεσμα την αναθέρμανση του δικομματισμού και τη συντηρητική μετατόπιση».

"Οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του για την ελληνική οικονομία, η εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την Ευρωζώνη, δυσχεραίνουν την πολιτική συνεννόηση. Η διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων ακυρώνει οποιαδήποτε λύση» προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, η οποία προσθέτει πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο».


Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θ. Ζορμπάς επισήμανε ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι μια σοβαρή θεσμική διαδικασία και αποσκοπεί στον διάλογο των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να κυβερνηθεί η χώρα.

«Ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε τηλεοπτικά σόου, αντί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Τα προβλήματα της χώρας, όμως, δεν λύνονται στις τηλεοπτικές κάμερες», δήλωσε ο κ. Ζορμπάς.

Έλαβε τη διερευνητική εντολή ο Ευ. Βενιζέλος

Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο δέχθηκε στις 2 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας, προκειμένου να του δώσει την εντολή διερεύνησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως τη θέλει ο ελληνικός λαός, ευρωπαϊκή με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, παραλαμβάνοντας την τρίτη κατά σειρά διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «αρκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε καλόπιστα και το δικό σας έργο στη διαβούλευση που θα έχετε με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Κάρολο Παπούλια.

«Είναι σημαντικό αυτό που λέτε» αντέτεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε στον Ευ. Βενιζέλο καλή δύναμη.

Βενιζέλος: «Ο Έλληνας πολίτης δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα μόνο του»

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν δηλώνω αισιόδοξος, δηλώνω υπεύθυνος και προσανατολισμένος στο στόχο που πιστεύω ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα το κάνουμε αυτό με μετριοπάθεια, με σεβασμό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με σεβασμό στην εντολή του ελληνικού λαού για συνεργασία, καθώς ο Έλληνας πολίτης μας είπε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα μόνο του», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στις δηλώσεις του τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την ευρεία συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και τόνισε ότι αυτό είναι εφικτό, «παρότι η εντολή του λαού δεν είναι καθαρή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επισήμανε από την άλλη ότι ο ελληνικός λαός θέλει «καθαρά» σταθερότητα, θέλει να αποφύγουμε τις εκλογές, ενώ θέλει και την Ελλάδα εντός ευρώ και σε καλύτερη θέση, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βοηθήσουν όλα τα κόμματα».

«Θα απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα αρχίζοντας από τις δυνάμεις που έχω προσδιορίσει ως φιλοευρωπαϊκές και ως εκείνες που πρέπει κατ' ελάχιστο να συμμετέχουν σε μια παρόμοια κυβέρνηση, και αναφέρομαι στην ΝΔ, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την ΔΗΜ.ΑΡ.», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί και στις «λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις, καθώς δεν θεωρώ ότι βρίσκονται εκτός πλαισίου μιας και θεωρείται δεδομένο ότι θέλουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ».

Ερωτηθείς αν η αναφορά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραπέμπει σε εξεύρεση λύσης υπό τον κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η φάση της διαβούλευσης, ούτως ή άλλως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα της δικής μου διερευνητικής εντολής είναι θετικό, πρέπει να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συνεχίσει ο ίδιος την διαδικασία για να φθάσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης».

Με τον Φ. Κουβέλη η πρώτη συνάντηση

Για τις 18:00 ορίστηκε η πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οπως έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ, αύριο στις 10 το πρωί, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Γ. Πανούσης: «Εκτρωματικό» το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ

Ωστόσο, αντίθετος με το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης. «Θα ήταν εκτρωματικό να εμφανιστεί ένα τέτοιο σενάριο των δυο κομμάτων, που καταψηφίστηκαν και ημών, που πάμε να μπούμε σε μια καταστροφική δίνη. Εγώ είπα ότι είμαι υπέρ αυτής της λύσης, με αυτονοήτως τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα», δήλωσε ο κ. Πανούσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ.

Ο Γιάννης Πανούσης διερωτήθηκε:

«Έχει καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές; Ότι ο λαός τιμώρησε, αλλά τώρα ελέγχει την σοβαρότητά μας και την ευθύνη μας;».

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως «στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας θα αναγκαστούν να μιλήσουν πιο υπεύθυνα, διότι εκεί δεν έχουν ακροατήριο, πρέπει να αποφασίσουν προς τα πού πάνε. Και το παιχνίδι που κάνουν ποιος θα χρεώσει σε ποιον τις εκλογές, εκεί δεν έχει νόημα… Αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα…».

Ομιλία στη ΚΟ Βενιζέλου

Μιλώντας στην ΚΟ του Κινήματος, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού (που πρότεινε ο κ. Τσίπρας) διότι θα οδηγούσε στο αδιέξοδο, λόγω της οξύτατης κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «παραπλάνησε την ΚΟ του κόμματός του (του ΣΥΡΙΖΑ) ως προς την θέση του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα αυτό».

Τόνισε ότι το «μορατόριουμ» στην εξυπηρέτηση του χρέους που πρότεινε ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε χρεοκοπία και επισήμανε ότι στη χθεσινή του συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον ρώτησε αν εννοεί «μονομερές μορατόριουμ» (εκ μέρους της Ελλάδας), ο κ. Τσίπρας, του απάντησε ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «αυτό όμως, δεν το άκουσε ο ελληνικός λαός».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορεί κανείς σε τέτοιες συνθήκες να συζητά απλώς για ορισμένες θεσμικές αλλαγές, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δέχεται και είναι πρόθυμο να συζητήσει.

«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η παρούσα Βουλή, αν τα κόμματα επιδείξουν ευθύνη, μπορεί να δώσει κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι που δυσπιστούσαν ως προς το αν η Ελλάδα μπορούσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, είχαν ζητήσει τις υπογραφές όλων των ελληνικών κομμάτων, ως προϋποθεση για την 5η και την 6η δόση, για το νέο δάνειο και την μείωση του χρέους. «Αν είχε γίνει έτσι, σήμερα ίσως να είχαμε λιγότερους «τσάμπα μάγκες"» είπε χαρακτηριστικά.

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας

«Λυπάμαι κύριε πρόεδρε σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μην βρίσκεται λύση, όπως λέτε, συμβατή με τις επιλογές, τους πόθους και το μέλλον του ελληνικού λαού». Αυτό απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος του επέστρεψε τη διερευνητική εντολή που είχε λάβει.

«Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο για τον σχηματισμό προγραμματικής κυβέρνησης συμβατής με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βρήκαμε ευρεία στήριξη στους κοινωνικούς φορείς, αλλά ελάχιστη στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Σας επιστρέφω λοιπόν την εντολή και ελπίζω ότι θα βρεθεί συμβατή λύση με τις επιθυμίες του λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Παπούλια.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ Τσίπρας δήλωσε: «Καταθέσαμε σε δημόσια διαβούλευση 5 άξονες για ελάχιστη συμφωνία. Προσχηματική φάνηκε η προθυμία των μνημονιακών κομμάτων. Αυτό που επιδιώκουν τα μνημονιακά κόμματα είναι να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη. Εμείς δεν πρόκειται να προδώσουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η λαϊκή εντολή είναι να ματαιωθούν τα μέτρα της λιτότητας».

Τσίπρας «τα δύο κόμματα του μνημονίου επιδιώκουν να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη»

«Αποδείχτηκε γρήγορα ότι η αρχικά διαφαινόμενη προθυμία των κομμάτων του μνημονίου να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση αριστεράς, με ελάχιστο στόχο να αντικαταστήσει τα μέτρα της λιτότητας που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο, ήταν απολύτως προσχηματική», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «αυτό που πραγματικά επιδιώκουν τα δύο κόμματα του μνημονίου είναι να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη, ώστε και με τη συνενοχή της αριστεράς να συνεχιστεί η λαίλαπα του μνημονίου, που πριν από τρεις ημέρες καταδίκασε στην κάλπη ο ελληνικός λαός».

Επιπλέον, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα ματαιώσει την ελπίδα του ελληνικού λαού για να πάρουμε τρία υπουργεία» και πως θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή επιταγή, η οποία, όπως είπε, είναι η ματαίωση των μέτρων της λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι επέστρεψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, «αφού εξαντλήσαμε επί διήμερο κάθε δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση με προγραμματικό πλαίσιο και στόχους συμβατούς με τη λαϊκή ετυμηγορία».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ