2015-12-17 20:03:11
Φωτογραφία για ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ» VD
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την είσοδο του στην Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως «τώρα είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην περισσότερη συνεργασία έτσι ώστε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα στις ροές παράτυπων μεταναστών». Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως «είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά προς αυτή τη κατεύθυνση», ενώ δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τη Τουρκία για την μείωση των ροών «αλλά η προτεραιότητα μας είναι να παραμείνουμε ανθρωπιστές, δίνοντας σε αυτούς τους ανθρώπους αλληλεγγύη».

Για τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει γίνει σημαντική δουλειά στην προετοιμασία των κέντρων υποδοχής. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με τον κ. Νταβούτογλου σε μια σειρά από ζητήματα και έκανε λόγο για «ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες».


Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές. «Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νταβούτογλου πρότεινε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Εξωτερικά σύνορα και αναβαθμισμένη Frontex στη Σύνοδο Κορυφής

Η αναβαθμισμένη Frontex με δικαίωμα επέμβασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους προς διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μαζί με την εκστρατεία Κάμερον για νέο πλαίσιο στη σχέση Βρετανίας-Ε.Ε. κυριαρχούν στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. «Απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Κομισιόν για την νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαίου Συμβουλίου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία» σημείωσε. «Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Την επιθυμία του να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής σε μία «συμφωνία επί της αρχής» για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, εξέφρασε από πλευράς του προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι της άποψης ότι θα ήταν φρόνιμο η Σύνοδος Κορυφής να πει ''Ναι'' επί της αρχής στις προτάσεις της Κομισιόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε μίνι Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών - Τουρκίας με επίκεντρο την έτερη πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση συστήματος υποδοχής Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία από κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ηγέτες Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου συναντήθηκαν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κάλεσμα στους ηγέτες της Ε.Ε. να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος πως οι 28 ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής να μπορεί το νέο αυτό σώμα να παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, επισήμανε πως δεν είναι υποστηρικτής της μεθόδου που προτείνεται, ωστόσο είναι ανάγκη «να διασφαλιστεί, πως θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ